Concluzia Cabinetului de Război al Israelului după atacul Iranului: acţiunea fără precedent nu va rămâne fără răspuns. Reacţia SUA: "Nu vrem război cu Iranul"
Seara de foc care a zguduit Orientul Mijlociu nu va rămâne fără răspuns. Este concluzia la care a ajuns Cabinetul de Război de la Tel Aviv, după ce Iranul a lansat aproape 350 de drone şi rachete spre Israel. Armata spune că a reuşit să intercepteze aproape 99% dintre ameninţări, iar pagubele din urma atacului au fost mici. Acţiunile Iranului au generat un val de reacţii la nivel internaţional care condamnă ferm atitudinea ţării.
De Redactia Observator la 15.04.2024, 08:15Atacul istoric lansat de Iran a durat cinci ore. Cinci ore de teroare pentru israelienii care au urmărit cu sufletul la gură încleştarea militară. Aproximativ 350 de drone şi rachete cu 60 de tone de material explozibil au avut ca ţintă diferite poziţii din ţară. Mai exact, Teheranul a folosit 185 de drone kamikaze, 110 rachete balistice şi 36 de rachete de croazieră. "Atacul fără precedent al Iranului a întâlnit o apărare fără precedent. Este pentru prima dată când o asemenea coaliţie a lucrat împreună împotriva ameninţării Iranului şi a forţelor proxy din Orientul Mijlociu", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene.
Peste 99% dintre ameninţări au fost interceptate din timp, iar pagubele au fost mici
Peste 99% dintre ameninţări au fost interceptate din timp, iar pagubele au fost mici. Imagini de la baza aeriană din Nevatim arată craterele formate în pământ, care au rămas în urma proiectilelor. Pentru apărarea anti-aeriană au fost folosite în special elementele scutului anti-rachetă Iron Dome, dar şi bateriile supranumite Praştia lui David, care pot nimeri ţinte aflate la 300 de kilometri distanţă. Pentru prima dată, Israelul a folosit în luptă şi sistemul Arrow 3, creat special pentru a opri rachetele balistice.
"Am văzut că au fost distruse dronele, am văzut că au fost distruse rachetele de croazieră de către aviaţie. Foarte uşor de distrus pentru că o rachetă de croazieră e aproape ca un avion, uşor îl identifici şi îl poţi distruge, iar rachetele balistice au fost atinse de acest Arrow 3 care a surprins cumva prin precizie şi prin altitudinea la care au fost distruse rachetele balistice", a declarat generalul Cristian Barbu. Armata israeliană a anunţat, de asemenea, că o dronă lansată cel mai probabil din Yemen a fost doborâtă aseară în zona Eilat.
- Răspunsul Israelului la atacul Iranului, după întrunirea cabinetului de război: "Suntem pregătiți pentru orice...
- Liderii G7, după atacul Iranului asupra Israelului: "Depunem eforturi pentru a evita o nouă escaladare"
- Val de reacţii internaţionale, după atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Cabinetul de...
- "Operaţiunea Adevărul", cea mai complexă încleştare militară dintre Iran şi Israel, prin ochii românilor...
După ore întregi de discuţii, cabinetul de război al Israelului a ajuns la concluzia că vor răspunde atacului, dar rămâne de văzut când şi cum vor acţiona. Un lucru este sigur însă - Statele Unite vor fi alături de Israel, dar până într-un punct. "Preşedintele (n.r. Joe Biden) a fost foarte clar. Nu căutăm să începem un război cu Iran. Nu vrem niciun fel de escaladare. Vom continua să ajutăm Israelul să se apere", a declarat John Kirby, consiliul de securitate. În timpul atacului, cel mai mare ajutor a venit din partea forţelor americane, care au anunţat că au doborât peste 80 de drone şi cel puţin şase rachete balistice. Liderii G7 s-au întrunit ieri la cererea preşedintelui american şi au oferit o declaraţie comună în urma atacului.
Reacţii internaţionale după atacul fără precedent al Iranului
Mai mult, Joe Biden a avut o discuţie şi cu liderii congresului american pentru a arăta necesitatea aprobării ajutorului în valoare de 14 miliarde de dolari pentru securitatea Israelului. La rândul său, preşedintele israelian a caracterizat acţiunile Iranului ca fiind "o declaraţie de război". "Aş spune că ultimul lucru pe care Israelul şi-l doreşte în această regiune, încă de la crearea sa, este să meargă la război. Sunt destul de încrezător că vom face toţi paşii necesari pentru a ne proteja şi pentru a ne apăra poporul", a declarat Isaac Herzog, preşedintele Israelului.
Situaţia fără precedent a dus şi la o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Secretarul General António Guterres a spus că o evitare a acţiunilor care duc la confruntări militare pe mai multe fronturi din Orientul Mijlociu este vitală. Ambasadorul Israelului la ONU spune că lumea trebuie să ia acţiuni împotriva Iranului. "Iranul, sponsorul global numărul unu al terorii, şi-a arătat adevărata faţă ca un destabilizator al regiunii şi al lumii", a declarat Gilad Erdan, ambasadorul israelian la ONU. Nici răspunsul din partea Iranului nu a lipsit. "Această acţiune încheiată a fost necesară şi proporţională. A fost precisă şi a avut ca ţintă numai obiective militare şi a fost realizată cu grijă pentru a reduce o potenţială escaladare şi pentru a preveni rănirea civililor", a declarat Saeed Iravani, ambasadorul iranian la ONU.
După ce a fost una dintre forţele care au ajutat Israelul să se apere, Marea Britanie condamnă, la rândul ei, atacul. "Iranul a lansat o salbă de rachete şi drone de atac pe deasupra Orientului Mijlociu, spre Israel. Acest atac a fost o escaladare periculoasă, inutilă şi o condamn în cei mai puternici termeni", a declarat Rishi Sunak, premierul Marii Britanii. Preşedintele Emmanuel Macron a asigurat poporul israelian de tot sprijinul Franţei şi dă asigurări că ţara sa face tot posibilul pentru a evita un război regional de amploare. O poziţie similară a fost adoptată şi de Germania. "Fără nicio îndoială suntem solidari cu Israelul, care are toate drepturile să se apere după atacul îngrozitor asupra cetăţenilor israelieni condus de Hamas în octombrie anul trecut", a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
De la Vatican, Papa Francisc imploră pentru pace. "Fac un apel din inimă pentru a opri orice acțiune care ar putea alimenta o spirală a violenţei, care atrage riscul unui conflic şi mai mare în Orientul Mijlociu. Nimeni nu ar trebui să amenințe existența altora", a declarat Papa Francisc. Între timp, majoritatea restricţiilor din Israel au fost ridicate, iar, începând de astăzi, şcolile vor fi deschise.