Antena Meniu Search
x

Video "Operaţiunea Adevărul", cea mai complexă încleştare militară dintre Iran şi Israel, prin ochii românilor blocaţi pe aeroport: "Suntem speriaţi mereu"

Lumea întreagă priveşte cu îngrijorare spre Orientul Mijlociu. Pentru prima dată în istorie, Iranul a lansat de pe propriul teritoriu peste 300 de rachete şi drone împotriva statului Israel. 90 la sută dintre proiectile au fost interceptate şi distruse de sistemele de apărare şi de avioane, cu sprijinul Statelor Unite şi al altor aliaţi. La Ierusalim şi în alte zone, luminile exploziilor au aprins cerul. Românii care locuiesc acolo spun că se tem pentru vieţile lor şi pentru cele ale familiilor. Statul Israel a promis un răspuns pe măsură. 

de Redactia Observator

la 14.04.2024, 19:18

Vezi și

În sudul Israelului, primele sirene au început să sune la 1 şi 42 de minute ora locală. De două ore, armata avertizase populaţia că Iranul a lansat un atac cu sute de drone. Sunetul nopţii a început să fie spart de explozii, iar cerul s-a luminat de fiecare dată când un proiectil era interceptat. Civilii, printre care şi români, au urmărit cu sufletul la gură încleştarea militară. 

Roxana Perez, româncă stabilită în Israel: De o lună şi jumătate oamenii sunt atenţionaţi în această privinţă. Mai ales că vin sărbătorile. Frica a fost mai mare deoarece nu se ştia la ce vom fi supuşi, cum va fi. 

Filmul atacului de 5 ore

Atacul, pe care Iranul l-a botezat - Operaţiunea Adevărul - a durat cinci ore, potrivit oficialilor americani. 

Pe acelaşi subiect

Teheranul a folosit 185 de drone kamikaze, 110 rachete balistice şi 36 de rachete de croazieră. Atacul a fost coordonat astfel încât ele să ajungă aproximativ în acelaşi timp. Asta pentru că dronele au zburat spre ţintă nouă ore, în timp ce rachetele au stat în aer între 12 minute, cele balistice, şi două ore, cele de croazieră. Ordinul a fost dat de Comandantul Gărzilor Revoluţionare.

Doar şapte dintre rachetele balistice şi-au atins ţinta, baza militară Nevatim. Distrugerile sunt însă minime, susţin oficialii israelieni. 

Singura victimă, o fetiţă de 7 ani

Singura victimă a bombardamentelor este o fetiţă de şapte ani, care a fost rănită în urma exploziilor. 

Daniel Hagari, purt. de cuv. armata israeliană: Amenințarea iraniană a întâlnit superioritatea aeriană și tehnologică a armatei israeliene, combinată cu o puternică coaliție de luptă, care au interceptat împreună majoritatea proiectilelor.

În acelaşi timp cu Iranul, grupările teroriste Hezbollah din Liban şi Houthi din Yemen au lansat propriile atacuri cu rachete şi drone. Principalele ţinte au fost Înălţimile Golan, din nordul ţării, şi oraşele Nevatim, Dimona şi Eilat, în sud. Niciunul nu a fost lovit. 

Lipsa eficacităţii se explică prin faptul că Iranul a informat Statele Unite despre atac, iar Israelul a avut astfel timp de pregătire. Pentru apărarea anti-aeriană au fost folosite în special bateriile scutului anti-rachetă Iron Dome, care analizează traiectoriile şi doboară proiectilele doar dacă acestea se îndreaptă spre zone populate. De asemenea, a fost folosit sistemul supranumit Praştia lui David, care poate nimeri ţinte aflate la 300 de kilometri distanţă. Pentru prima dată, Israelul a utilizat şi Arrow 3, creat special pentru a opri rachetele balistice.

Ajutor din partea SUA, a Marii Britanii şi a Franţei

Cel puţin 70 de drone şi trei rachete balistice au fost doborâte de marina americană. Întors de urgenţă la Washington, Joe Biden a analizat situaţia în timp real alături de vicepreşedinta Kamala Harris şi consilierii pe probleme de securitate în Situation Room. 

Altele proiectile au fost distruse de Iordania, pe teritoriul ei, şi de avioanele de luptă britanice şi de cele franceze. 

Richi Sunak, premierul Marii Britanii: Pot confirma că avioanele noastre au doborât o serie de drone de atac iraniene și vreau să aduc un omagiu curajului și profesionalismului piloților noștri care au zburat în fața pericolului pentru a proteja civilii.

Resturile unei rachete au fost găsite în Irak, în timp ce o altă bucată a căzut în Marea Roşie. Respingerea atacului de noaptea trecută a costat Israelul 1,3 miliarde de dolari, cele mai costisitoare fiind interceptoarele Arrow.  

Benjamin Netanyahu a convocat o şedinţă a cabinetului de război în timpul atacului. Cu câteva ore înainte, el se adresase publicului. 

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: Statul Israelului este puternic, armata Israelului este puternică, publicul este puternic. Am stabilit un principiu clar - cei care ne lovesc, vor fi loviţi la rândul lor. 

Civilii se roagă pentru pace

Aflaţi de şase luni în alertă, după masacrul Hamas, românii din Israel spun că se roagă pentru un moment de pace. 

Dragoş Nelersa, jurnalist: Credem şi sperăm cu tărie că nu va degenera acest conflict în ceva mult mai rău. Apărarea civilă a pregătit populaţia. Ne-am făcut provizii, cine a avut nevoie, ne-am cumpărat generatoare, apă, camerele protejate sunt pregătite, s-au deschis adăposturile publice.

Spaţiul aerian al Israelului a fost închis. Zeci de curse au fost amânate sau anulate, inclusiv unele spre Bucureşti. Românii care au reuşit să ajungă în ţară spun că s-au temut pentru vieţile lor. 

Român în aeroport: Am primit notificare că zborul a fost anulat la 2 dimineaţă, eram în şoc. A fost înfricoşător.

Român în aeroport: A fost o noapte oribilă! Nu am putut să dormim şi am văzut focul. La două dimineaţă. Suntem speriaţi mereu. 

Israelienii s-au întors la viaţa de zi cu zi

În Ierusalim şi în Tel Aviv, locuitorii au revenit la activităţile de zi cu zi, dar cu mare precauţie.

Herman Berkovits, doctor: O noapte grea. Eu sunt cu bolnavii de dimineaţă. Am venit spre clinică de dimineaţă, din păcate. Oraşul este gol. Lumea se teme, multe locuri sunt închise, copiii nu sunt la şcoală. 

Alţi români au fost surprinşi de conflict în vacanţă în Iran. 

Nick Popescu, român din Iran: Noi nu am auzit când au plecat rachetele, dronele spre Israel. Sperăm că totul va decurge normal, să ne ducem la bun sfârşit această călătorie care va dura 16 zile. 

Cea mai mare îngrijorarea pentru pacea mondială

Teheranul consideră chestiunea încheiată şi spune că nu are intenţia de a lansa un alt atac asupra Israelului. Cu o condiţie însă - Israelul să nu răspundă atacului de noaptea trecută. 

Mohammad Bagheri şeful statului major iranian: Dacă regimul sionist întreprinde vreo acțiune împotriva Republicii Islamice, fie pe pământul nostru, fie în locurile care ne aparțin în Siria sau în altă parte, următoarea noastră operațiune va fi mult mai mare.

O analiză americană arată că Teheranul dispune de 3000 de rachete balistice. Unele dintre ele au o rază de 2.500 de kilometri şi pot transporta până la 700 de kilograme de explozibili. Cea mai mare îngrijorare pentru pacea mondială este însă programul nuclear. Iranul a reuşit să îmbogăţească uraniul la 60% şi este la doar un pas de concentraţia de 90 la sută, necesară unor arme atomice. Specialiştii estimează că, pentru a produce focoase nucleare ce pot fi montate pe rachete, regimul islamist ar avea nevoie de doi ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » "Operaţiunea Adevărul", cea mai complexă încleştare militară dintre Iran şi Israel, prin ochii românilor blocaţi pe aeroport: "Suntem speriaţi mereu"