Antena Meniu Search
x

Video Val de reacţii internaţionale, după atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Cabinetul de război s-a întrunit să discute variantele de răspuns

Atacul fără precedent al Iranului a primit un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale. Majoritatea statelor lumii au asigurat poporul israelian de solidaritate şi au condamnat Teheranul. Cele mai puternice mesaje au venit din Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Vatican. Oficialii de la noi au transmis la unison că România este alături de cetăţenii israelieni. La această oră, cabinetul de război al Israelului s-a reunit în sedinţă de urgenţă pentru a stabili cum vor pedepsi acest atac, în timp ce Iranul se aşteaptă la un răspuns în următoarele 48 de ore. În aproximativ o oră, va începe şi reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, după ce Secretarul General al Organizaţiei a cerut încetarea imediată a ostilităților în Orientul Mijlociu.

de Redactia Observator

la 14.04.2024, 19:29

Vezi și

Artificii şi scandări anti-Israel şi împotriva Statelor Unite. Aşa a arătat explozia de bucurie de pe străzile din Teheran şi din Parlamentul iranian, deşi 99% dintre dronele şi rachetele lansate de armată au fost distruse de Israel şi aliaţii ei.  

Localnic: A fost extraordinar! I-am redus la tăcere, noi suntem Iran! Ne dăm vieţile şi sângele pentru ţara noastră, pentru lider. Am răspuns rachetelor cu rachete! 

Pe străzile din Ierusalim, localnicii au răsuflat uşuraţi. Cursurile şi evenimentele publice sunt suspendate însă în toată ţara, ca măsură de precauţie. 

Val de reacţii internaţionale 

Pe acelaşi subiect

Localnici Ierusalim: Cred că am câştigat azi. I-am învăţat pe iranieni o lecţie importantă şi cred că restul lumii va şti că Israelul nu se va preda fără luptă. 

- Sunt foarte tristă că această generaţie trece printr-un astfel de război şi printr-o astfel de experienţă. 

Reprezentanții Cabinetului de război al Israelului au transmis că statul este "pregătit de orice" iar ministrul Benny Gantz a declarat că Iranul va plăti la momentul potrivit. Jurnaliştii New York Times avansează termenul de 48 de ore. 

Benny Gantz, ministrul cabinetului de război: Acest incident nu s-a încheiat, alianța strategică și sistemul de cooperare regională pe care le-am construit şi care au rezistat acestui test semnificativ trebuie consolidate chiar acum. 

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Israelul va continua să ţintească oficiali iranieni atât timp cât pun la cale atacuri teroriste împotriva Israelului, cât timp ajută Hezbollah şi miliţiile din Siria, unde au resurse de distrugere în masă şi instrumente pentru producerea lor. 

Aliaţii şi partenerii Israelului din toată lumea au condamant atacul de noaptea trecurtă al Iranului şi cer tuturor actorilor regionali să dea dovadă de cumpătare. Tonul a fost dat de Joe Biden. 

Cabinetul de război s-a întrunit să discute variantele de răspuns

În aceeaşi convorbire telefonică, de noaptea trecută Joe Biden i-a transmis însă premierului israelian că Statele Unite nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului. Tot de peste Ocean, premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că atacurile "demonstrează încă o dată disprețul regimului iranian față de pacea și stabilitatea din regiune". 

După ce noaptea trecută a fost una dintre forţele care au ajutat Israelul să se apere, Marea Britanie condamnă, la rândul ei, atacul

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: Iranul a lansat o salbă de rachete şi drone de atac pe deasupra Orientului Mijlociu spre Israel. Acest atac a fost o escaladare periculoasă, inutilă şi o condamn în cei mai puternici termeni.  

Preşedintele Emmanuel Macron a asigurat poporul israelian de tot sprijinul Franţei şi dă asigurări că ţara sa face tot posibilul pentru a evita un război regional de amploare. 

O poziţie similară a fost adoptată şi de Germania. 

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Fără nicio îndoială suntem solidari cu Israelul, care are toate drepturile să se apere după atacul îngrozitor asupra cetăţenilor israelieni condus de Hamas în octombrie anul trecut. 

Ţara noastră şi-a exprimat şi ea solidaritatea cu Israelul prin vocea preşedintelui Iohannis, a premierulului Marcel Ciolacu şi a şefului Senatului, Nicolae Ciucă. 

Klaus Iohannis: "România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escaladări regionale ulterioare", a fost mesajul şefului statului.

De la Vatican, Papa Francisc imploră pentru pace. 

Papa Francisc: Fac un apel din inimă pentru a opri orice acțiune care ar putea alimenta o spirală a violenţei, care atrage riscul unui conflic şi mai mare în Orientul Mijlociu. Nimeni nu ar trebui să amenințe existența altora.

Rusia, care are relaţii strânse cu Iranul, spune că este extrem de îngrijorată de atacurile iraniene asupra Israelului. Moscova susţine însă că Teheranul a reacţionat după distrugerea consulatului iranian din Damasc, din urmă cu două săptămâni, în care au murit mai mulţi membri ai gărzilor de elită iraniene. O părere împărtăşită şi de China. Beijingul consideră că este vorba de o "revărsare a conflictului din Gaza", care putea fi evitată printr-o încetare a focului în Fâşie. 

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Iranul nu este Rusia. Iranul este un stat mult mai mic, mult mai izolat în comunitatea internaţională care are nevoie de oxigen din lume, au nevoie de bani care să vină din exterior. Nu sunt Rusia. Dacă noi transmitem un mesaj iranienilor că nu îi vom confrunta, preţul plătit va fi enorm. Toate aceste ţări din regiune vor înceta să mai aibă încredere în Vest, vor înceta să mai aibă încredere în Statele Unite şi alte ţări. Vor înceta să mai aibă încredere în Europa. Trebuie să fim mult mai uniţi în modul în care confruntăm Iranul.

Arabia Saudită, un mare rival regional al Teheranului, a subliniat importanța  "prevenirii oricărei escaladări suplimentare". Qatarul, care joacă un rol de negociator în multe conflicte din Orientul Mijlociu și menţine o relaţie economică strânsă cu Iranul, face apel la calmarea tensiunile și cere actorilor regionali să dea dovadă de reţinere.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Val de reacţii internaţionale, după atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Cabinetul de război s-a întrunit să discute variantele de răspuns