Antena Meniu Search
x

Video Atac fără precedent al Iranului: peste 300 de drone şi rachete au vizat Israelul. Cum au răspuns liderii occidentali

Situaţie fără precedent în Orientul Mijlociu. Iranul a lansat primul atac din istorie asupra Israelului, cu peste 300 de drone şi rachete. Este alertă în majoritatea oraşelor iar sirenele antiaeriene au sunat toată noaptea. Armata israeliană spune că a interceptat majoritatea proiectilelor însă cere acum o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Principalul ajutor a venit din partea Statelor Unite, iar Biden a discutat prin telefon cu premierul Benjamin Netanyahu.

de Redactia Observator

la 14.04.2024, 08:31

Vezi și

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, tocmai a făcut un bilanț după atacul asupra Israelului de către Iran. El spune că peste 300 de drone și rachete trase asupra Israelului de către Iran, informează Mediafax. Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că peste 300 de drone și rachete au fost lansate de Iran în cursul nopții, dintre care 99% au fost interceptate. Nu au fost raportate victime, dar o fetiță de 10 ani a fost rănită de șrapnel, a precizat Hagari. El a adăugat că unele dintre lansări au fost efectuate din Irak și Yemen, pe lângă Iran. El a continuat să spună că situația este încă în desfășurare și că avioanele patrulează cerul. „Vom face tot ceea ce este necesar”, a mai spus Hagari.

Orientul Mijlociu este pe jar după ce după ce Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelul. Peste 200 de drone şi rachete balistice au fost lansate, dintre care foarte puţine ar fi căzut pe teritoriul israelian, spun oficialii. Zeci de proiectile au fost lansate şi de gruparea libaneză Hezbollah. "Până acum, am interceptat majoritatea rachetelor cu ajutorul sistemelor israeliene. Am interceptat şi continuăm să interceptăm zeci de drone, dar şi rachetele de croazieră şi rachete balistice în afara graniţei Israelului", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană.

O fetiţă de 7 ani, printre victimele atacului

Sute de sirene au sunat în majoritatea oraşelor din ţară, inclusiv în Israel, iar oamenii au fost rugaţi să se adăpostească, totul în timp ce sistemele de apărare antiaeriană interceptau dronele. Din păcate, o fetiţă de 7 ani din oraşul israelian Arad, aflat în sud, a fost rănită în urma atacului şi se află în stare gravă la spital. Alţi 31 de oameni au fost trataţi pentru răni minore sau pentru atacuri de panică. Statele Unite au fost primele care au promis ajutor în apărarea Israelului. Oficialii militari au anunţat că armata americană a doborât unele dintre dronele care urmau să ajungă în Israel. Mai mult, la scurt timp de la lansarea atacului, Joe Biden s-a întâlnit cu echipa de securitate naţională şi a avut apoi o convorbire telefonică cu premierul Benjamin Netanyahu.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele american a anunţat oficial că militarii americani au ajutat la eliminarea dronelor şi rachetelor şi a spus că va continua să sprijine Israelul. Mai mult, liderii G7 vor fi convocaţi astăzi de Biden pentru a discuta despre un răspuns pentru Iran. "Tocmai ce am vorbit cu premierul Netanyahu pentru a reafirma sprijinul de fier al Statelor Unite pentru securitatea Israelului. (...) Astăzi, voi convoca liderii G7 pentru a coordona un răspuns diplomatic în faţa atacului sfidător al Iranului", a declarat Joe Biden. De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă în orele următoare la cererea Israelului.

Secretarul general al ONU a condamnat ferm acţiunile Iranului şi a spus că lumea nu-şi permite un alt război

Un alt ajutor a venit din partea Regatului Unit. Avioane britanice au plecat din Cipru cu acelaşi scop - acela de a intercepta rachetele balistice, cele de croazieră şi dronele lansate de Iran. La Tel Aviv, Cabinetul de Război a avut o întrunire de urgenţă. "Aceasta este o escaladare severă şi periculoasă. Capacităţile noastre defensive şi ofensive se află la cel mai înalt nivel de pregătire", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană. Ca măsuri de siguranţă, israelienii au deschis mai multe adăposturi în oraşul nordic Haifa, iar mulţi români au fost prinşi în infernul pornit de Iran. "Tot Israelul este în alertă maximă. Nu este nimeni pe stradă şi armata dă ordine să stăm în casă. S-au anulat toate şcolile. Aşteptăm instrucţiuni de la armată", spune un român stabilit în Israel.

De asemenea, Irakul şi Libanul şi-au închis temporar spaţiul aerian, în timp ce Iordania a declarat stare de urgenţă în urma masivului atac. La rândul său, apărarea aeriană a Egiptului se află în alertă maximă. Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat ferm acţiunile Iranului şi a spus că lumea nu-şi permite un alt război. Iranul a avertizat însă că va ataca ţările care îşi vor deschide spaţiul aerian pentru a permite Israelului să lanseze un atac. Misiunea Iranului la ONU a anunţat, de asemenea, că acest conflict este numai cu regimul israelian şi Statele Unite trebuie să nu se implice. La Teheran, mai mulţi iranieni s-au adunat pentru a sărbători atacul.

Cozi kilometrice s-au format şi la benzinăriile din capitală în orele în care Israelul a devenit ţinta Iranului. Totul vine după ce, ieri, Gărzile Revoluţionare iraniene au deturnat o navă în strâmtoarea Ormuz, la câteva ore după ce Libanul a lansaz zeci de rachete către Israel. Comandourile iraniene au fost filmate în timp ce debarcau din elicopter pe vasul MSC Aries. Nava de transport marfă avea 25 de marinari la bord, majoritatea indieni. A fost ţintită pentru că era închiriată de la o companie cu legături cu Israelul. În Cisiordania, coloniştii israelieni au distrus satele palestinienilor după dispariţia unui băiat de 14 ani. Adolescentul a fost găsit mort ulterior. Tensiunile dintre Tel Aviv şi Teheran vin pe fondul atacului asupra consulatului iranian din capitala Siriei, Damasc. Clădirea a fost complet distrusă la începutul lunii. 16 oameni şi-au pierdut viaţa, dintre care 7 erau membri ai Gărzilor Revoluţionare din Iran.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Stiri externe » Atac fără precedent al Iranului: peste 300 de drone şi rachete au vizat Israelul. Cum au răspuns liderii occidentali