"Iar încep necazurile". Milioane de civili ar putea fi evacuați din Kiev, unde sunt așteptate temperaturi de minus 11 grade Celsius
Luptele din estul Ucrainei sunt comparate de analiştii militari cu cele mai sângeroase confruntări din primul război mondial. Sute de combatanţi din ambele tabere îşi dau viaţa zilnic, fără ca linia frontului să se modifice substanţial. De luni de zile, forţele ruse încearcă să ocupe oraşe deja prefăcute în ruine, fără o valoare strategică pe măsura înverşunării atacurilor. Între timp, Rusia continuă bombardamentele asupra obiectivelor energetice, cu scopul de a lăsa cât mai mulţi oameni în frig şi întuneric. Secretarul de stat american va anunţa astăzi la Bucureşti un nou ajutor financiar pentru refacerea sistemului energetic ucrainean.
De Redactia Observator la 29.11.2022, 08:46Epicentrul luptelor din Donbas este, de luni de zile, oraşul Bahmut, devastat de bombardamente şi părăsit de majoritatea celor 70 de mii de locuitori. Trupele ruseşti, formate mai ales din mercenari ai grupului Wagner, continuă atacurile asupra localităţii, mai mult din orgoliu, pentru a putea revendica o victorie. Ucrainenii rezistă, dar ambele tabere suferă pierderi grele.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Ceea ce fac (ruşii) împotriva Ucrainei este o încercare de a se răzbuna. Răzbunare pentru faptul că ucrainenii s-au apărat de mai multe ori împotriva lor.
La Kiev, se vorbeşte din nou de evacuarea a milioane de civili
Principala linie ofensivă a Rusiei rămâne lansarea rachetelor asupra centrelor populate din întreaga Ucraină. Uneori bombardamentele par efectuate la întâmplare, doar ca să ucidă civili şi să-i intimideze pe supravieţuitori. Dar, de cele mai multe ori, sunt vizate obiective ale sistemului energetic, iar efectele sunt dureroase. Principalul producător ucrainean de energie electrică a anunţat că nu poate furniza decât 60 la sută din cantitatea necesară. La Kiev, unde se prevede că temperatura va scădea în curând la minus 11 grade, se vorbeşte din nou de evacuarea a milioane de civili.
- "Le sunt recunoscător tuturor". Zelenski anunţă că România se numără printre ţările care sprijină...
- Ce s-a discutat la Kiev, înainte ca 7 miniştri de Externe din Europa să ajungă la Bucureşti. "Ucraina va...
- Promisiunea făcută României de șeful NATO, după vizita la Cotroceni. Klaus Iohannis a cerut întăriri
Vanda Bronislavivna, locuitoare din Kiev: Ai noştri încearcă să repare (centralele electrice), iar ei le atacă din nou, le scot din funcţiune. Şi iar încep necazurile.
Ruşii bombardează intens şi oraşul Herson, din care au fost nevoiţi să se retragă. Acum, doar 24 la sută din locuitori dispun de energie electrică. În oraşul vecin, Mikolaiv, a fost avariată staţia de pompare a apei potabile.
Volodimir Zelenski: Ucraina nu va fi niciodată un loc al distrugerii. Nu va accepta niciodată ordinele "tovarăşilor" de la Moscova. Vom face totul pentru a reconstrui fiecare obiectiv distrus de ocupanţi.
Blinken va anunţa astăzi, la Bucureşti, un nou fond de asistenţă pentru refacerea sistemului energetic ucrainean
Secretarul de stat Antony Blinken va anunţa astăzi, la Bucureşti, un nou fond de asistenţă pentru refacerea sistemului energetic ucrainean, potrivit unor surse de la Departamentul de Stat. SUA intenţionează, de asemenea, să livreze Ucrainei noi bombe ghidate montate pe rachete cu o rază de acţiune de 150 km, mai mare decât a celor actuale. Ajutor s-au angajat să ofere şi miniştrii de externe din 7 ţări nordice şi baltice, care au vizitat Kievul înaintea reuniunii NATO de la Bucureşti. De cealaltă parte, Kremlinul pare hotărât să închidă orice cale de dialog cu Occidentul. Rusia a anulat unilateral convorbirile cu Statele Unite asupra controlului armelor nucleare, care urmau să înceapă la Cairo.