Antena Meniu Search
x

Video Criză fără precedent în Ucraina după ce ruşii au distrus infrastructura energetică a ţării: milioane de oameni riscă să moară de frig

Iarna aduce o situaţie disperată în Ucraina. Milioane de oameni riscă să moară de frig după ce bombardamentele ruşilor au pus la pământ infrasctructura energetică a ţării. În acest moment toate centralele energetice ale ţării au fost avariate, cu excepţia a trei centrale nucleare. Kievul acuză Moscova de genocid şi cere Parlamentului European să declare Rusia stat terorist. De la Moscova, Vladimir Putin face paradă cu spărgătoarele de gheaţă cu care vrea să-şi impună dominaţia în Zona Arctică. 

de Redactia Observator

la 22.11.2022, 21:01

Vezi și

Ucrainenii se luptă să supravieţuiască în condiţii greu de imaginat. Ruşii au bombardat sistematic infrastructura şi au lăsat sute de localităţi fără electricitate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă. "Iarna aceasta va pune viaţa a milioane de ucraineni în pericol", a declarat Hans Henri P. Kluge, director OMS Europa. Mii de oameni se adună în centrul oraşelor recent eliberate, căutând ajutor. Autorităţile au ridicat corturi în care locuitorii au acces la curent şi la căldură, dar este doar o rezolvare temporară a situaţiei.

Zelenski: "Rusia duce o politică de genocid și de aceea ne distruge infrastructura energetică"

"Rusia duce o politică de genocid și de aceea ne distruge infrastructura energetică. Vieţile a milioane de oameni sunt ameninţate direct dacă Rusia atacă energia electrică, apa şi căldura în timpul iernii", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Regiunile Herson şi Nikolaev au devenit de nelocuit. Situaţia aici este critică. Fără acces la mâncare, apă, electricitate şi medicamente, oficialii ucraineni se văd nevoiţi să înceapă evacuarea civililor. "Luăm în considerare posibilitatea evacuării totale dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte, dacă vedem că nu putem rezolva problemele şi că oamenii nu mai pot rămâne aici", a declarat Yaroslav Yanushevich, șeful administrației militare din Herson.

În Herson, salvatorii veniţi după retragerea ruşilor descoperă ororile lăsate în urmă de armata inamică. Patru camere de tortură au fost găsite în oraş. "În fiecare lună condiţiile de detenţie şi torturile deveneau şi mai greu de suportat", a declarat Maksim Niehrov, fost prizonier. O operaţiune militară ucraineană amplă este în desfăşurare pe malul stâng al Niprului, în timp ce la Kiev, o mânăstire ortodoxă a fost supusă astăzi unui raid al Serviciului de Securitate al Ucrainei ca urmare suspiciunilor că adăpostea spioni ruşi.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face din nou apel către comunitatea internaţională să recunoască Rusia ca stat terorist. Mâine, Parlamentul European urmează să voteze o rezoluţie în acest sens. "Este necesar să recunoașteți Rusia ca stat sponsor al terorismului, în parlamentele dumneavoastră", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. În Rusia, Vladimir Putin a prezentat lumii cele mai noi spărgătoare de gheaţă cu propulsie nucleară ale Rusiei.

"În ciuda dificultăţilor actuale, cu siguranţă vom reuşi să facem tot ceea ce ne-am propus. Consolidarea statutului Rusiei ca mare putere arctică", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Spărgătoarele de gheață fac parte dintr-un proiect de mare anvergură al Kremlinului, prin care urmăreşte să deschidă noi rute de export pentru hidrocarburile sale către Asia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Criză fără precedent în Ucraina după ce ruşii au distrus infrastructura energetică a ţării: milioane de oameni riscă să moară de frig