”Idiotul naibii! Ce naiba faci?” Prima filmare cu nava Moskva cu puțin timp înainte de scufundare. VIDEO
Pe rețelele de socializare au apărut luni imagini de la cea mai mare victorie a forţelor ucrainene de la începutul războiului: scufundarea navei-amiral Moskva. O filmare de 3 secunde pare a fi primul videoclip cu nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. Război Rusia - Ucraina, ziua 54 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 18.04.2022, 15:29Pe mai multe conturi de Twittter au apărut două fotografii și o filmare care ar arăta crucișătorul rus Moskva cu puțin timp înainte ca nava să se scufunde în Marea Neagră. În imaginile care nu au fost confirmate în mod independent se observă o coloană uriașă de fum negru ridicându-se deasupra navei puternic avariată.
Ucrainenii susțin că nava a fost lovită de două rachete de producție ucraineană Neptun, în timp ce rușii susțin că un incendiu izbucnit din cauza necunoscute a detonat muniția de la bord. În cele două fotografii nu mai apar pe navă nici bărcile de salvare, nici marinari vizibili pe punte, ceea ce sugerează că ar fi fost evacuată. Crucișătorul ia apă și este înclinat spre stânga în timp ce două furtunuri de incendiu aruncă în aer jeturi de apă.
O filmare de trei secunde realizată de pe o navă din apropiere pare să arate un remorcher de salvare care se apropie de nava Moskva în flăcări. Înregistrarea se încheie brusc, când un bărbat din apropierea celui care filmează strigă: ”Idiotul naibii! Ce naiba faci?”.
Mai mulți analiști militari consultați de The Guardian susțin că în imaginile devenite virale pare să fie într-adevăr nava Moskva, dar că fotografiile necesită o confirmare independentă. Sursa fotografiilor și a filmării este necunoscută. Au început să circule online după ce au fost publicate de cercetătorii OSINT, un grup de informații open-source.
- "Știm că nu vom fi iertați". Ucrainenii se așteaptă ca Putin să se răzbune după scufundarea crucișătorului...
- "Moskva", dotată cu tone de armament şi 7 sisteme defensive. În ziua atacului, nimic nu a funcţionat: cum a fost...
- Ucrainenii susţin că echipajul crucişătorului rus Moskva nu a putut fi salvat
”Cred că videoclipul este real. Ceea ce vedem, forma, dimensiunea arată că este nava Moskva”, a declarat pentru The Guardian Yörük Işık, jurnalist și expert care fotografiază nave de război rusești care trec prin Bosfor.
Absența bărcilor de salvare din imagini sugerează că nava Moskva a fost evacuată înainte de scufundare
Potrivit acestuia cel puțin una dintre fotografii a fost făcută de pe un remorcher de salvare Project 22870. Rușii ar avea două astfel de vase în Marea Neagră. Nava Moskva era remorcată în portul Sevastopol când s-a scufundat, potrivit ministerului rus al Apărării. „Aceste remorchere sunt întotdeauna în jurul oricărei nave de război în misiune”, a spus oficialul rus într-un mesaj.
Ministerul rus al Apărării a publicat foarte puține informații despre modul în care nava s-a scufundat. Rușii susțin că avariile au fost produse de un incident declanșat la bord. Guvernul ucrainean împreună cu oficialii occidentali din serviciile de informații susțin că Moskva a fost lovită de mai multe rachete antinavă ucrainene.
Potrivit unui analist naval, HI Sutton, ”daunele nu exclud un atac cu rachete, asta rămânând cauza probabilă. Sunt vizibile posibile urme de perforare în partea laterală a carenei, sub locul unde este incendiul. Însă este nevoie de o examinare mai atentă pentru a confirma dacă au fost cauzate de rachete sau sunt pur și simplu sunt avarii provocate de incendiu.”
Guvernul rus susține că nava s-a scufundat în timpul unei furtuni pe mare în timp ce era remorcată în portul Sevastopol. Locul unde s-a produs incendiul pe navă ar putea sugera că focul a ajuns la rachetele antinavă sau antiaeriene, provocând o ”explozie catastrofală”, a mai explicat Sutton. Anterior, au existat relatări neconfirmate despre o explozie mare la bordul navei.
De asemenea, guvernul rus nu a oferit informații despre numărul victimelor. A publicat doar un scurt videoclip cu unii membri ai echipajului. Absența bărcilor de salvare ar sugera că un număr considerabil de marinari ar fi putut fi salvat. ”Toate bărcile de salvare de la pupă (n. red. - partea dinapoi) au fost desfășurate, deși pare că a mai rămas una”, a scris Sutton.
”Acest lucru sugerează că echipajul a abandonat deja nava în acel moment.” Presa rusă independentă sugerează că până la 200 de marinari ar fi putut fi răniți în atac. În total, crucișătorul ar fi avut la bord 500 de membri ai echipajului.