Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 54 LIVE TEXT. Volodimir Zelenski anunță că a început ofensiva rușilor în Donbas

Război Rusia - Ucraina, ziua 54. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a avertizat că Rusia va lansa o ofensivă de proporţii în partea de est a ţării, așa-numita luptă pentru Donbas. Zelenski a mai spus că, în regiunile Herson şi Zaporojie, armata rusă ar fi construit "camere de tortură" pentru militarii ucraineni luaţi prizonieri. Oficialii ucraineni nu reuşesc să se pună de acord asupra Mariupolului: ministrul de Externe spune că "oraşul nu mai există", în timp ce premierul ucrainean afirmă că "oraşul încă nu a căzut". Locuitorii din regiunea Lugansk din estul Ucrainei au fost îndemnaţi să evacueze imediat, potrivit unui raport al agenţiei ucrainene de ştiri UNIAN, citat de BBC. "Săptămâna viitoare ar putea fi dificilă. Ar putea fi ultima dată când mai avem o şansă să vă salvăm", a declarat şeful administraţiei regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

de Redactia Observator

la 19.04.2022, 10:13

UPDATE 00:20. A început ofensiva rușilor în Donbas, anunță Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, transmite AGERPRES, care citează AFP.

"Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive", a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram. 

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:35. Ucrainenii susțin că zeci de mii de locuitori din Mariupol au fost duși în Rusia

 Un oficial ucrainean susține că 40.000 de persoane au fost deportate din orașul asediat Mariupol în regiunile rusești, anunță Reuters.

Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol a declarat luni că aproximativ 40.000 de civili au fost mutați cu forța în Rusia sau în regiunile din Ucraina controlate de Rusia.

„Din păcate, trebuie să declar că începând de astăzi locuitorii sunt deportați cu forța. Am verificat prin intermediul registrului municipal, au deportat deja peste 40.000 de persoane" locuitorii, a declarat Vadym Boichenko la televiziunea ucraineană.

Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente, precizează MEDIAFAX. Rusia susține că nu vizează civili în Ucraina.

UPDATE 21:50. Zelenski speră ca Ucraina să obțină "în următoarele săptămâni" statutul de candidat la aderare la UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat luni speranţa că va obţine pentru ţara sa "în următoarele săptămâni" statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană (UE), mulţumindu-i Bruxellesului pentru celeritatea procesului, informează AFP.

În timpul unei întrevederi la Kiev, Zelenski i-a transmis ambasadorului UE în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare voluminoase ce constituie cererea de aderare a Ucrainei la UE. "Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură", a spus el.

În mod obişnuit, obţinerea statutului de candidat la aderare la UE "durează ani", însă Bruxellesul "ne-a oferit cu adevărat oportunitatea de a angaja această procedură în câteva săptămâni sau luni", a afirmat Zelenski. "Suntem cu adevărat convinşi că această procedură va fi activată în următoarele săptămâni", a dat asigurări preşedintele ucrainean, estimând că aceasta ar constitui "un semnal important" pentru prietenia între Kiev şi Bruxelles. "Suntem convinşi că vom fi susţinuţi în această muncă", a adăugat el, potrivit AGERPRES.

Potrivit lui Zelenski, "ucrainenii sunt uniţi în spatele acestui obiectiv: să se simtă egalii altor europeni, să facă parte din UE".

UPDATE 20:50. Rușii s-au regrupat pentru o ofensivă majoră în est

Trupele ruse şi-au încheiat regruparea în vederea lansării unei ofensive în estul Ucrainei, a anunţat luni Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce un oficial militar american a declarat că Rusia are în prezent în sudul şi estul Ucrainei în total 76 de grupuri tactice la nivel de batalion, relatează CNN şi Reuters.

''Consolidarea grupării ofensive are loc în urma transferului de unităţi ruseşti suplimentare. Luptele cele mai intense se desfăşoară în regiunile Slobojanski şi Doneţk'', a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul ucrainean Oleksandr Motuzianik.

''(Rusia) se pregăteşte pentru o ofensivă în estul Ucrainei pentru a stabili un control complet asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk şi a asigura stabilitatea'' unui coridor terestru cu Crimeea, a explicat oficialul ucrainean. El a susţinut că trupele ucrainene au recuperat de sub controlul forţelor ruse mai multe aşezări în jurul oraşului Izium din regiunea Harkov.

Oraşul Izium şi zonele învecinate acestuia sunt locurile cu cea mai mare concentrare de trupe ruseşti, care vor încerca din această zonă să-şi dezvolte ofensiva în estul Ucrainei, a mai spus Oleksandr Motuzianik, potrivit AGERPRES.

Statul Major al armatei ucrainene anunţase anterior că ''în zona operaţională de est, forţele armate ale Federaţiei Ruse îşi finalizează formarea unei noi forţe ofensive'', în urma regrupării trupelor retrase din nordul Ucrainei şi din zona capitalei Kiev.

UPDATE 19:05. Ucrainenii raportează bombardamente intense în estul țării

Oficialii ucraineni din regiunile Harkov și Luhansk au raportat luni bombardamente intense din partea forțelor rusești. Ei susțin că au respins cu succes atacurile rusești în mai multe părți, transmite MEDIAFAX.

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat la televiziunea ucraineană că orașul este „bombardat în mod constant". El i-a acuzat pe ruși că „bombardează zone rezidențiale, clădiri rezidențiale, unde sunt mulțimi de oameni. Au fost lovituri astăzi în oraș. Există răniți și morți. Mai multe spitale și centrul perinatal al orașului au fost distruse".

Terekhov a mai declarat că 30% din populația orașului a plecat de la începutul invaziei, dar a adăugat că „de regulă, oamenii nu vor să părăsească orașul". Primarul a dezvăluit faptul că unele activități din oraș se desfășoară la fel ca înainte de război. „În ciuda bombardamentelor, am început să plantăm flori astăzi. Mâine sau poimâine vom încerca să pornim fântânile", a precizat Terekhov, potrivit CNN.

În regiunea învecinată Luhansk, șeful administrației militare regionale, Serhii Haidai, susține că ofensiva rușilor a început. „Cred că bătălia [pentru Donbas] a început deja. Sunt intensificări multiple ale bombardamentelor cu toate tipurile de arme, încercări de a pătrunde în orașe", a declarat Haidai.

UPDATE 18:20. Viktor Medvendciuk, omul de afaceri apropiat de Putin, cere eliberarea sa în schimbul eliberării militarilor și a civililor din Mariupol

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) a publicat luni o înregistrare video în care apare deputatul Viktor Medvendciuk, un om de afaceri apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin care a fost arestat recent, în care cere ca în schimbul eliberării sale Rusia să elibereze militari şi civili din oraşul asediat Mariupol, relatează AFP.

”Vreau să mă adresez preşedintelui rus Vladimir Putin şi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi să le cer ca partea ucraineană să mă dea în schimbul (eliberării) apărătorilor Mariupolului şi locuitorilor acestui oraş”, declară Medvendciuk în această scurtă înregstrare video, nedatată.

UPDATE 17:35. Comandantul Brigăzii 36 Marine din Mariupol face apel la Papa Francisc

Comandantul Brigăzii 36 Marine din Mariupol, oraş în stare de asediu, a făcut apel la Papa Francisc să salveze oamenii blocaţi în oraş care sunt ţinta bombardamentelor puternice. Maiorul Volina afirmă că este sigur că liderul Bisericii Catolice nu a fost martorul unor evenimente precum cele din Mariupol, deoarece este ”iadul pe pământ”, femei şi copii stau înfometaţi în frig, iar răniţii mor din cauza penuriei de apă, mâncare şi medicamente. După bombardamentul teatrului din Mariupol, nimeni nu mai crede în ocupanţii ruşi, ”adevărul trebuie adus în faţa lumii”, iar oamenii evacuaţi şi salvaţi ”din mâinile Satanei, afirmă bărbatul, conform CNN.

”Nu am văzut apelurile dumneavoastră către lume şi nu am citit toate recentele dumneavoastră declaraţii. Mă lupt de mai bine de 50 de zile, fiind încercuiţi complet şi nu am timp decât pentru o luptă aprigă pentru fiecare metru al unui oraş încercuit de inamic”, a scris maiorul Serhii Volina, comandatul celei de-a 36-a Brigăzi a Marinei, într-o scrisoare publicată pe site-ul Ukrainska Pravda.

Volina a spus că este pregătit să ”lupte până la capăt”, în pofida tirurilor constante de artilerie şi rachete, a penuriei de apă, hrană şi medicamente, scrie news.ro.

"Probabil aţi văzut multe în viaţa dumneavoastră. Dar sunt sigur că nu aţi văzut niciodată ce se întâmplă în Mariupol. Pentru că aşa arată iadul pe pământ”, a subliniat el. ”Am puţin timp să descriu toate ororile pe care le văd aici în fiecare zi. La fabrică (n.r. – combinatul siderurgin Azovstal), femei alături de copii şi bebeluşi stau în buncăre. În frig şi înfometaţi. În fiecare zi sunt vizaţi de forţele aeriene inamice. Răniţii mor în fiecare zi pentru că nu există medicamente, apă, mâncare”, a mai scris el.

Ofiţerul a făcut aluzie la teatrul din Mariupol care a fost distrus în luna martie de un bombardament organizat de forţele ruse în timp ce era folosit ca adăpost de către civili.

”A venit vremea când rugăciunea nu este suficientă. Ajutaţi-i să fie salvaţi. După bombardamentul asupra teatrului dramatic (n.r. – Mariupol), nimeni nu îi mai crede pe ocupanţii ruşi. Aduceţi adevărul în faţa lumii, evacuaţi oamenii şi salvaţi-le vieţile din mâinile Satanei, care vrea să ardă toate fiinţele vii”, a conchis oficialul ucrainean.

UPDATE 16:10. Ucrainenii au pierdut controlul asupra orașului Kreminna

Controlul asupra orașului Kreminna a fost pierdut pe fondul unor lupte grele, a anunțat CNN, care citează un oficial regional din Ucraina.

Controlul asupra orașului Kreminna a fost „pierdut", potrivit lui Serhii Haidai, șeful Administrației militare regionale Luhansk, în timp ce forțele rusești încearcă să înfrângă rezistența ucraineană în estul țării. „În acest moment, controlul asupra orașului Kreminna este pierdut" și continuă luptele grele, a declarat Haidai pe Telegram.

În timp ce locuitorii încercau să fugă cu propriile vehicule, forțele rusești au deschis focul asupra unei mașini care transporta civili, a mai spus Haidai. „Patru persoane au murit. O persoană grav rănită se află încă la fața locului. Medicii nu pot ajunge la ea din cauza bombardamentelor nesfârșite", a precizat el.

Forțele rusești au încercat să avanseze spre granițele atât ale Luhanskului, cât și ale Donețkului, în regiunea Donbas. Concentrarea Rusiei s-a mutat spre est de când a eșuat să câștige teritoriu în jurul capitalei Kiev și în alte părți din centrul și nordul țării, transmite MEDIAFA.

UPDATE 15:45. Cel puțin șapte morți în atacul cu rachete de la Liov, anunță guvernatorul regiunii

Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar alte 11 au fost rănite luni, în atacuri ruseşti ”puternice” cu rachete, la Liov, în vestul Ucrainei, de obicei cruţat de confruntări armate, anunţă autorităţile locale, potrivit AFP.

”În prezent, se cunoaşte că există şapte morţi”, anunţă guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki. Guvernatorul evocă de asemenea ”11 răniţi, inclusiv un copil” şi precizează că trei dintre răniţi se află în ”stare gravă”.

UPDATE 15:40. ”Idiotul naibii! Ce naiba faci?” Prima filmare cu nava Moskva cu puțin timp înainte de scufundare

Pe rețelele de socializare au apărut luni imagini de la cea mai mare victorie a forţelor ucrainene de la începutul războiului: scufundarea navei-amiral Moskva. O filmare de 3 secunde pare a fi primul videoclip cu nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. 

UPDATE 14:43 Televiziunea rusă difuzează un apel a doi britanici luaţi prizonieri în Ucraina, adresat lui Boris Johnson, să le negocieze o eliberare în schimbul lui Viktor Medvendciuk

Televiziunea publică rusă difuzează luni apelul a doi prizonieri, pe care-i prezintă drept cetăţenii britanici Shaun Pinner şi Aiden Aslin, luaţi prizonieri în timpul unor confruntări armate în Ucraina, în care aceştia îi cer premierului Boris Johnson să le negocieze eliberarea, relatează AFP, citat de news.ro. Cei doi bărbaţi, slăbiţi, cer să fie eliberaţi în schimbul eliberării lui Viktor Medvendciuk, un deputat şi un om de afaceri bogat, apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, arestat în Ucraina. Ei nu precizează în custodia cui se află - a forţelor ruse sau a aliaţilor separatişti ai acestora din Donbas, în estul Ucrainei.

UPDATE 13:53 Ucrainenii au "pierdut" localitatea Kreminna, în Donbas, unde continuă lupte crâncene, anunţă Gaidai

Ucrainenii au ”pierdut” controlul asupra localităţii Kreminna, anunţă luni şeful administraţiei militare regionale Lugansk Serghii Gaidai, într-o ofensivă rusă în Donbas, în estul Ucrainei, relatează CNN. ”Pentru moment, controlul asupra oraşului Kreminna a fost piedut”, iar lupte crâncene continuă, anunţă într-o postare pe Telegram Gaidai. Forţe ruse au deschis focul asupra unor vehicule la bordul cărora se aflau civili care încercau să fugă din localitate, acuză el. ”Patru persoane au fost ucise. O persoană rănită grav se află în continuare la faţa locului”, anunţă el.

UPDATE 13:00 Serbia acuză Ucraina şi o ţară din UE pentru ameninţările cu bombă la bordul avioanelor Air Serbia

Preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic a acuzat duminică noapte Ucraina şi o ţară neidentificată din Uniunea Europeană că se află în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă vizând avioane de pasageri ale companiei Air Serbia, relatează luni Reuters, potrivit Agerpres. De la lansarea invaziei Rusiei în Ucraina spre sfârşitul lunii februarie, cel puţin 12 zboruri ale Air Serbia au fost nevoite să se întoarcă la Belgrad sau la Moscova din cauza ameninţărilor cu bombă şi aeroportul din Belgrad a fost evacuat de cel puţin trei ori.

UPDATE 11:18 Cel puţin şase morţi şi opt răniţi în urma atacurilor ruse cu rachete la Liov

Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte opt rănite luni, în atacuri cu rachetă la Liov, în care au fost ”grav avariate” infrastructuri militare, anunţă guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki, relatează AFP, notează news.ro. ”În acest moment am înregistrat şase moţi şi opt răniţi”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul. Atacurile ruse cu rachetă au atins infrastructuri militare şi un garaj şi au cauzat incendii, anunţă el.

UPDATE 10:40 O coloană uriaşă de camioane, blocată la granița dintre Polonia și Belarus în urma sancțiunilor UE

O coloană uriașă de camioane s-a format la granița dintre Polonia și Belarus, în timp ce șoferii ruși și belaruși încearcă să părăsească Uniunea Europeană ca urmare a termenului limită pentru sancțiuni, notează Mediafax. În perioada premergătoare termenului limită, coloana s-a extins până la 80 km, iar unii șoferi au rămas blocați timp de 33 de ore. La câteva ore după expirarea termenului limită, timpii de așteptare s-au redus la 12 ore, potrivit BBC. UE a interzis camioanelor din Rusia și Belarus, cu excepția celor care transportă medicamente, poștă sau produse petroliere, să intre sau să rămână în blocul comunitar, ca parte a unei serii de sancțiuni din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 10:35 Statul Islamic îşi îndeamnă susţinătorii să profite de Războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa

Organizaţia Statul Islamic (SI) ameninţă să ”răzbune” moartea fostului său lider şi îşi îndeamnă susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa, relatează AFP, citat de news.ro. Preşedintele american Joe Biden a anunţat la 3 februarie eliminarea fostuluilider SI Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, care s-a sinucis, detonându-se, în cursul unei operaţiuni a Forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor. Atât moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, cât şi a purtătorului de cuvânt al organizaţiei teroriste, au fost confirmate de SI la 10 martie. ”Anunţăm, cu voia lui Allah, o campanie binecuvântată de răzbunare” a morţii liderului SI, a anunţat dumunică noul purtător de cuvânt al SI Omar al-Muhajir, într-un comunicat audio difuzat pe Telegram.

UPDATE 10:25 Prima imagine cu atacul asupra navei "Moskva"

Unul dintre marinarii care se afla pe nava "Moskva" i-a povestit mamei sale ce a văzut pe nava amiral a flotei ruse. Relatarea femeii ofera pentru prima dată o imagine a ceea ce s-a întâmplat pe "Moskva" înainte ca nava să se scufunde în Marea Neagră, în apropiere de portul Sevastopol. "M-a sunat și plângea din cauza a ceea ce a văzut. A fost terifiant", a declarat femeia pentru Novaia Gazeta Evropa, o publicaţie rusească independentă. Pentru a o proteja pe femeie, jurnaliştii nu au făcut public nici numele marinarului rus, nici pe cel al mamei sale. Rusoaica a mai declarat că aproximativ 40 de marinari au murit, iar mulţi alţii sunt daţi dispăruţi. Dintre cei care au supravieţuit, mulţi vor rămâne cu sechele pe viaţă pentru că şi-au pierdut membrele în timpul exploziilor. Conform relatării femeii, fiul său i-a spus că nava "Moskva" a fost lovită de trei rachete venite de pe ţărmul ucrainean, nu două aşa cum precizau autorităţile ucrainene.

UPDATE 10:02 Atac cu rachete în Liov

Cinci rachete au lovit orașul Liov din vestul Ucrainei, a declarat luni primarul localității. Primarul Andrii Sadovyi a declarat pe Facebook că "serviciile relevante" au fost trimise la locul exploziilor. "Suntem în curs de clarificare a detaliilor", a adăugat el. Sâmbătă, șeful administrației militare regionale din Liov a declarat că sistemele antiaeriene ucrainene au doborât rachete de croazieră rusești care au fost lansate spre regiune. Cu acea ocazie, Ucraina a afirmat că avionul rusesc care a tras rachetele decolase de pe aerodromul Baranovici din Belarus. Locuitorii din Liov au fost îndemnați să se adăpostească. Guvernatorul militar al regiunii, Maksym Kozytskyy, a declarat că au avut loc patru lovituri de rachete. O echipă CNN a auzit cinci explozii.

Locuitorii din Lugansk sunt îndemnaţi să evacueze imediat

Locuitorii din regiunea Lugansk din estul Ucrainei au fost îndemnaţi să evacueze imediat, potrivit unui raport al agenţiei ucrainene de ştiri UNIAN, citat de BBC. "Săptămâna viitoare ar putea fi dificilă. Ar putea fi ultima dată când mai avem o şansă să vă salvăm", a declarat şeful administraţiei regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Forţele ruseşti s-au concentrat pe capturarea oraşelor Lugansk şi Doneţk, care fac parte din regiunea Donbas din estul Ucrainei, o veche zonă producătoare de cărbune şi oţel. Putin recunoscuse, cu puţin timp înainte de război, întreaga componenţă a celor două regiuni estice ca fiind independentă de Ucraina.  Forţele armate ucrainene s-au pregătit pentru o ofensivă brutală a Rusiei în această regiune.

Zelenski avertizează asupra unei ofensive iminente în partea de est a ţării. Preşedintele reclamă existenţa unor ”camere de tortură” în Herson şi Zaporojie

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, cu privire la o ofensivă iminentă a forţelor ruseşti în partea de est a ţării, potrivit CNN. "Trupele ruseşti se pregătesc pentru o operaţiune ofensivă în estul ţării noastre. Aceasta va începe în viitorul apropiat", a declarat Zelenski.

"Ei vor să termine şi să distrugă literalmente Donbasul. Să distrugă tot ceea ce a dat odată glorie acestei regiuni industriale. La fel cum trupele ruseşti distrug Mariupol, ei vor să nimicească şi alte oraşe şi comunităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk", a adăugat preşedintele ucrainean.

În ceea ce priveşte Harkov, Zelenski a declarat că bombardamentele ruseşti au ucis duminică cinci locuitori şi au rănit alţi 15. El a adăugat că, în ultimele patru zile, 18 persoane în total au fost ucise şi 106 au fost rănite de bombardamentele ruseşti din Harkov.

"Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată. Mortiere, artilerie împotriva cartierelor rezidenţiale obişnuite, împotriva civililor obişnuiţi", a afirmat el. Zelenski a acuzat forţele ruseşti de comiterea unor încălcări ale dreptului umanitar în regiunile Herson şi Zaporojie din sudul Ucrainei. "Acolo sunt construite camere de tortură. Ei răpesc reprezentanţi ai autorităţilor locale şi orice persoană considerată vizibilă pentru comunităţile locale. Ei şantajează profesorii. Ei fură banii prevăzuţi pentru plata pensiilor. Ajutorul umanitar este blocat şi furat. Ei creează foamete", a declarat el.

În discursul său, Zelenski a reiterat, de asemenea, apelul său către aliaţi de a întrerupe livrările de petrol rusesc. "Necesitatea unui embargo asupra livrărilor de petrol din Rusia creşte în fiecare zi. Toată lumea din Europa şi America vede deja că Rusia foloseşte în mod deschis energia pentru a destabiliza societăţile occidentale. Pariul Rusiei pe haosul de pe pieţele de combustibil nu ar trebui să reuşească", a mai afirmat el.

Mariupol nu mai există - ministrul ucrainean / Premier: Oraşul încă nu a căzut

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitro Kuleba, afirmă că ruşii vor să ”radă la pământ” oraşul Mariupol care ”nu mai există”, transmite BBC. La rândul său, premieru ucrainean, Denîs Şmîhal, a afirmat că ”oraşul încă nu a căzut”. potrivit Fox News. Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, a declarat duminică, în timpul unui interviu, că oraşul portuar ucrainean Mariupol nu a căzut încă sub controlul Rusiei, potrivit Fox News.  

"Oraşul încă nu a căzut", a declarat Şmîhal, în timpul unui segment din cadrul emisiunii "This Week" de la ABC. "Nu există un control total", a adăugat el, pentru Reuters, precizând că armatele din ambele tabere continuă să lupte. Guvernul ucrainean continua să ofere ajutor umanitar civililor din oraş.

"Avem nevoie de mai mulţi bani pentru executarea obligaţiilor noastre umanitare şi sociale", a adăugat Denîs Şmîhal, precizând că doar jumătate din economie funcţionează. ”Aşa că cerem sprijin financiar", a mai afirmat premierul.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, sigur că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, că este sigur că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul, transmite agenţia rusă TASS. Întrebat, duminică, la Televiziunea Russia – 1, dacă Rusia, spre deosebire de URSS, poate supravieţui confruntării cu Occidentul, Peskov a afirmat: ”Putem".   

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, în condiţiile moderne, o singură ţară nu va putea să-şi menţină dominaţia. Potrivit preşedintelui, lumea unipolară, care a prins contur după prăbuşirea Uniunii Sovietice, se destramă în acest moment. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi partenerii lor au ipus sancţiuni drastice Rusiei, ca urmare a invadării Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 54 LIVE TEXT. Volodimir Zelenski anunță că a început ofensiva rușilor în Donbas