Antena Meniu Search
x

Strategia ingenioasă care a dus la scufundarea crucișătorului Moskva. Cum au reușit ucrainenii să distrugă mândria flotei de război a Rusiei

Mândria flotei de război a Rusiei din Marea Neagră, crucișătorul Moskva, s-a scufundat. Comandanții ucraineni au distrus nava amiral folosind drone pentru a distrage atenția sistemelor sale de apărare, permițând astfel rachetelor de suprafață să lovească, scrie Daily Mail.

de Redactia Observator

la 15.04.2022, 12:29

Senzorii crucișătorului de 12.500 de tone se pare că nu au identificat rachetele Neptune, care se îndreptau spre navă, deoarece urmăreau dronele turcești TB2, trimise tot de ucraineni. Cele două proiectile s-au izbit în zona de babord a navei, provocând o explozie violentă și un incendiu uriaș. Cei 510 de membri ai echipajului au reușit să ajungă la bărcile de salvare și s-au evacuat.

Atacul surpriză a avut loc la ora 2 AM, în noaptea de miercuri spre joi, când Moskva se afla la aproape 100 km de Odessa. Căpitanul vasului și ofițerii de apărare aeriană urmăreau „momeala” pusă la cale de armata ucraineană, fără să știe că două rachete antinavă Neptune R360, fabricate în Ucraina, au fost lansate în direcția crucișătorului, de pe litoral.

Strategia ingenioasă care a dus la scufundrea crucișătorului Moskva. Cum au reușit ucrainenii să distrugă mândria flotei de război a Rusiei

Daily Mail

Întrebat despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a răspuns că Statele Unite nu au deocamdată informaţii despre cauza exploziei de pe crucişătorul rus. ''Am văzut pe social media relatări conform cărora probabil apărarea de coastă ucraineană l-a lovit. Nu putem exclude asta, pur şi simplu nu avem suficiente informaţii în acest moment'', a spus oficialul american, potrivit Reuters şi CNN.

Pe acelaşi subiect

"Momeala" lansată de ucraineni

Rachetele, fiecare cântărind o tonă și cu o rază de acțiune de 170 de mile marine, s-au apropiat de Moskva, la nivelul mării. Fiind lansate pe o traiectorie atât de joasă, în mări agitate, însemna că erau greu de urmărit.  După atac, crucișătorul – care a ridicat ancora pentru prima dată în 1979 – a fost inițial remorcat spre Crimeea. Serviciile de informații americane au spus că la acel moment, incendiul nu fusese stins.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării susține că crucișătorul se îndrepta spre port atunci când "apele agitate" au scufundat-o. În ceea ce privește echipamentul militar, Moskva reprezintă cea mai gravă pierdere pentru forțele armate ale Rusiei, de la începutul războiului.

Strategia ingenioasă care a dus la scufundrea crucișătorului Moskva. Cum au reușit ucrainenii să distrugă mândria flotei de război a Rusiei

Daily Mail

"Navă rusească de război, du-te dracului"

Pe 24 februarie, impunătoarea "Moskva" s-a apropiat de Insula Șerpilor. Când căpitanul le-a cerut soldaților ucraineni să-și depună armele, aceștia din urmă au transmis prin radio: „Navă de război rusească, du-te dracului”.

Autorul deja celebrului gest de sfidare, Roman Hribov, a fost decorat, după ce a fost eliberat din captivitate, într-un schimb de prizonieri.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Strategia ingenioasă care a dus la scufundarea crucișătorului Moskva. Cum au reușit ucrainenii să distrugă mândria flotei de război a Rusiei