Consilierul lui Zelenski avertizează România: Putin nu are nevoie de pretexte pentru a ataca România, pentru a arunca în aer Transnistria, Polonia
Nimeni nu este în siguranţă în faţa ambiţiilor lui Vladimir Putin. Avertismentul vine de la consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, care a vorbit în exclusivitate cu reporterii Observator şi este adresat, direct, României. Moscova nu exclude nici atacul nuclear, confirmă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Pe de altă parte, Alianţa Nord-Atlantică a subliniat în repetate rânduri că nu va interveni în conflictul militar din Ucraina.
De Laurenţiu Rădulescu la 24.03.2022, 11:56- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Nori denşi de fum negru se ridică din clădirile distruse. Imaginile surprinse din satelit arată cum Mariupol se transformă în cenuşă cu fiecare zi care trece. Ruşii sunt hotărâţi să-l ocupe chiar dacă mai întâi ar trebui să-l radă de pe faţa pământului. Luptele se dau acum în centrul oraşului, deşi mai multe tancuri inamice au fost distruse de regimentul ucrainean Azov.
Cel puţin 100.000 de oameni sunt blocaţi în oraş, sub ameninţarea permanentă a bombardamentelor, fără apă, hrană şi căldură. Militarii ruşi şi aliaţii lor separatişti se opun evacuării civililor şi chiar au sechestrat un convoi cu ajutoare.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Salvatorii din serviciul de urgenţă şi şoferii autobuzelor au fost luaţi prizonieri. Facem tot posibilul să ne eliberăm oamenii şi să deblocăm transportul ajutoarelor umanitare.
Mariupol este atacat acum şi de pe mare, cu rachete de croazieră lansate de pe navele din Marea Azov şi chiar din Marea Neagră. Statele Unite au confirmat şi că Rusia a folosit, nu o dată, şi rachete hipersonice alimentând astfel temerile legate de un posibil atac nuclear.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 28 LIVE TEXT. Ucraina: Am oprit înaintarea armatei ruse în suburbiile Kievului....
- Summitul NATO de la Bruxelles, crucial pentru viitorul Europei. Zelenski se va adresa aliaților pentru a cere un...
- Invazia Ucrainei se transformă în război chimic? Ruşii, acuzaţi că folosesc arme cu fosfor alb, interzise de...
Dimitri Peskov, secretar de presă Kremlin: Avem un concept al securităţii interne. Este public şi poţi citi toate circumstanţele în care va fi folosit armamentul nuclear. Dacă e vorba despre o ameninţare existenţială pentru ţara noastră atunci poate fi folosit.
Într-un interviu exclusiv acordat Observator, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, Olexey Arestovici, avertizează direct România
Peste 3 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la începutul războiului, de pe 24 februarie. Dar ameninţarea rusă vizează şi statele vecine ale Ucrainei, avertizează consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski într-un interviu exclusiv pentru Observator.
Olexey Arestovici, consilier Volodimir Zelenski: Putin nu trebuie crezut. Putin nu are nevoie de pretexte pentru a ataca România, pentru a arunca în aer Transnistria, Polonia. Dacă poporul român vrea să-l oprească pe Putin, ca să nu ajungă în Moldova, în Polonia, trebuie să ajute poporul ucrainean. Aici îl vom opri noi, pentru toată Europa. Îi vom îngropa armata. E evident că ruşii ameninţă Polonia. Ameninţă cu lovituri pe teritoriul Poloniei. Mai este chestiunea Transnistriei. Asta sigur va afecta Moldova, deci şi România. Da, ameninţă teritoriile din vest şi sud-vest. Puțin nu are nevoie de pretext, de motive ca să atace. Îşi stabileşte singur pretextele când vrea să atace pe cineva. Poate inventa orice. El nu are putere să atace. Şi-a concentrat cea mai mare parte dintre forţe aici, nu mai are cu ce să atace în altă parte. El poate să vrea, dar nu cred că va reuşi. Cea mai bună metodă de apărare a României e să acorde ajutor militar Ucrainei. Aici îl vom îngropa pe Putin. Nimeni nu va mai mai ameninţa România.
Laurențiu Rădulescu: Cum vedeți soluția?
Olexey Arestovici, consilier Volodimir Zelenski: Avem două variante. Prima – fie nimicim inamicul pe câmpul de luptă, fie încheiem un acord de pace. Acum, Federaţia Rusă încearcă să organizeze nişte negocieri de pace. Reprezentanţii săi încearcă să impună un dictat. Ei încă nu au înţeles că au suferit o înfrângere strategică din partea Ucrainei. Dacă vor continua în felul ăsta, într-o lună vor suferi o înfrângere „operativă”. Adică nu vor putea avansa. Luptele sunt surde. Ruşii se află pe teritoriu străin. Să-şi menţină poziţiile aici le va fi foarte greu. Nu se mai pot aproviziona. Va fi un coridor verde, dar partizanii noştri vor descuraja orice tentativă de a-i ajuta. Se află într-o situaţie foarte neplăcută, dar mai au încă iluzii despre puterea militară a Rusiei. Ar fi trebuit ca toate iluziile să dispară. Dar e greu să treci peste proapaganda de opt ani. Cred că ei încearcă să atace iar. Tentativa asta va fi iar un eşec. Vom reveni în punctul în care eram când am început negocierile, doar că la ei va creşte numărul pierderilor la câteva mii de oameni. Abia atunci aştept ca negocierile să fie constructive, după eşecul celei de-a doua tentative.
Laurențiu Rădulescu: Cum au fost ultimele 24 de ore?
Olexey Arestovici, consilier Volodimir Zelenski: Situaţia e sub control. Inamicul nu avansează. Armata noastră, la fel. Dar continuă atacurile aeriene. Am doborât şase avione într-o zi, câteva drone, cu care au atacat Kievul, dar şi alte locuri.
Laurențiu Rădulescu: Cum e situația în Mariupol?
Olexey Arestovici, consilier Volodimir Zelenski: Oamenilor le-a fost foarte greu să creadă că e posibilă o astfel de catastrofă, un război pe uscat. Majoritatea oamenilor nu au o gândire militară, nu sunt specialişti pe chestiuni militare, geopolitice. Mariupol a trăit, timp de 8 ani, aproape de linia frontului, în părţile de vest erau lupte, dar, chiar şi aşa, oamenii nu credeau că războiul e posibil. Dar a început. Acum, în Mariupol sunt 150 de mii de locuitori. Cam 60 de mii au plecat în Rusia. Îi trimit în regiunile îndepărtate, în Siberia. Le dau adeverinţe în loc de documente. Îi obligă să muncească. 150 de mii sunt în Mariupol. De două săptămâni stau fără lumină, fără gaz, fără mâncare. 1,700 au fost evacuaţi de armata ucraineană. Forţele noastre menţin apărarea. Aseară a fost ucis un comandant rus. Sunt lupte de stradă, dar principala problemă nu e cea militară, ci problema unei catastrofe umanitare. Ruşii împiedică accesul ajutorului umanitar.
Olexey Arestovici, consilier Volodimir Zelenski: E simplu. Este vorba de ciocnirea civilizaţiilor. Noi câştigăm pentru că suntem oameni liberi. Ucrainenii, ca oameni liberi, luptă mult mai bine decât cei care nu sunt liberi, decât armata rusă, care e centralizată. Se teme de iniţiativă, se teme de libertate. Noi luptăm liberi, ca pictorii. De aceea, reuşim. Sunt divizii ale armatei care nu mai au provizii de armament, mâncare, carburanţi. Nu toată armata. Unii sunt de cinci zile fără provizii. Din acest motiv nu pot ataca. Nu ştiu pe ce mizează, pentru că deja catastrofa pentru ei este iminentă. Aderarea Ucrainei la UE este o modalitate de a opri războiul foarte repede. Putin nu va lupta împotriva unei ţări UE sau luptele vor fi de o intensitate mai mică. Am demonstrat din plin că suntem un popor european, că aparţinem familiei europene, că apărăm aceleaşi valori ca ale Europei.
În a 28 a zi de război, armata ucraineană a anunţat recucerirea localităţii Makariv, de la periferia Kievului
Ministerul Apărării din Ucraina susţine că, în mai puţin de o lună, ruşii au suferit pierderi umane şi materiale mai mari decât armata sovietică în 10 de ani de război în Afganistan. Iar rezerve de hrană şi muniţie ar mai avea doar pentru câteva zile. Cel mai mare atu al Ucrainei este rezistenţa locală. Inclusiv artiştii s-au mobilizat. La Odessa, un muzician cântă lângă baricade. Iar la Lvov, corul filarmonicii a coborât în stradă pentru un recital dedicat apărătorilor şi eroilor ucraineni.