Antena Meniu Search
x

Invazia Ucrainei se transformă în război chimic? Ruşii, acuzaţi că folosesc arme cu fosfor alb, interzise de dreptul internaţional

Ucraina susține că Rusia a folosit bombe cu fosfor alb în orașul Kramatorsk, în Donetsk, estul ţării. Mai multe videoclipuri şi fotografii publicate pe reţelele de socializare arată că forţele ruse ar fi folosit muniţie cu fosfor alb, interzisă de dreptul internaţional, informează The Guardian.

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 17:52

Invazia Ucrainei se transformă în război chimic? Ruşii, acuzaţi că folosesc arme cu fosfor alb, interzise de convenţia de la Geneva
- Telegram

Rusia a fost acuzată că a folosit bombe cu fosfor în invazia sa din Ucraina la scurt timp după ce președintele american Joe Biden avertiza asupra riscului unui atac cu arme chimice.

Muniții cu fosfor alb au fost desfășurate luni în orașul Kramatorsk din est, anunţă şeful poliției din Popasna, citat de The Guardian. Oleksiy Biloshytskiy a publicat un videoclip în care un material ardea puternic pe pământ, când era atins cu o cazma. Filmarea nu a fost verificată independent.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Încă o dovadă că invadatorii ruşi folosesc bombe cu fosfor. În Kramatorsk de data asta. Crime de război", a scris oficialul ucrainean pe Twitter.

Pe acelaşi subiect

Bombele cu fosfor alb, interzise de dreptul internaţional

Fosforul alb, care se aprinde la contactul cu aerul, este adesea folosit pentru a marca țintele inamice și pentru a produce o cortină de fum pentru a ascunde mișcările trupelor.

Muniţiile cu fosfor conţin fosfor alb. În timpul exploziei, răspândesc o substanţă cu o temperatură de ardere de peste 800 de grade Celsius pe o suprafaţă mare de până la câteva sute de metri pătraţi. Combustia continuă până când tot fosforul este ars sau accesul la oxigen este oprit. Astfel de arme provoacă răni şi daune mai grave decât alte muniţii, fiind interzise de dreptul internaţional.

Utilizarea fosforului este interzisă în zonele civile puternic populate conform dreptului internațional – dar nu este considerată o armă chimică în conformitate cu Convenția privind armele chimice.

Rusia a mai fost acuzată că a folosit muniție cu fosfor alb înainte.

Bombe cu fosfor au fost aruncate în atacuri asupra orașelor Luțk în vest și Popasna în est la începutul acestei luni, potrivit oficialilor ucraineni.

Temeri mari că Putin ia în considerare un război chimic în Ucraina

Există temeri tot mai mari că Vladimir Putin ia în considerare să se îndrepte către războiul chimic, pe măsură ce invazia trupelor ruse e blocată de problemele logistice și de rezistența acerbă a Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden a spus că "războiul chimic reprezintă o amenințare reală" la plecarea spre Europa pentru a participa la un summit NATO.

SUA și-au reiterat, de asemenea, avertismentul că Rusia ar putea fi pe cale să organizeze un atac sub "steag fals" pentru a justifica folosirea armelor chimice.

Biden a spus anterior că afirmația Rusiei că Ucraina are arme biologice și chimice este un semn clar că Putin ia în considerare să le folosească. El a avertizat cu privire la consecințe grave dacă vor fi desfășurate astfel de muniţii.

NATO spune că utilizarea armelor chimice poate "schimba natura conflictului"

De asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că orice utilizare a armelor chimice în Ucraina ar avea consecințe de amploare și "ar schimba total natura conflictului".

"Ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internațional și ar avea consecințe de amploare", a spus el.

Ruşii au folosit deja arme termobarice şi bombe cu dispersie

Rusia a fost deja acuzată că a folosit bombe cu dispersie devastatoare, iar Marea Britanie a spus că Kremlinul a confirmat că a folosit arme termobarice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Rusia ar fi pregătită să folosească arme nucleare dacă existența sa este amenințată - o declaraţie pe care SUA a criticat-o ca fiind nesăbuită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Invazia Ucrainei se transformă în război chimic? Ruşii, acuzaţi că folosesc arme cu fosfor alb, interzise de dreptul internaţional