În fața morții, curajul copiilor din Turcia e copleșitor. Îngropați sub moloz, nu renunță la viață: "Te rog, domnule, salvează-mă!"
O lume întreagă priveşte în lacrimi spre Turcia şi Siria. Sunt ore critice în care salvatorii trebuie să ajungă cu orice preţ la supravieţutiori. După 72 de ore, adică în această noapte, munca lor ar putea fi zadarnică. Sunt încă oameni sub dărâmături şi nimeni nu ştie exact câţi: sute, mii, poate zeci de mii. Între timp, preşedintele Erdogan a ajuns în zonele distruse de cutremure. A fost primit cu furie de localnici care acuză statul că a cheltuit în alte scopuri miliardele strânse din taxa pe cutremur şi nu a prevenit dezastrul.
De Laurenţiu Rădulescu la 08.02.2023, 19:41În Turcia şi Siria lupta e pe viaţă şi pe moarte. Salvatorii izbucnesc în urale şi aplauze de fiecare dată când găsesc un om în viaţă. Cele 72 de ore critice, în care se mai pot găsi oameni în viaţă, aproape s-au scurs. Dar nimeni nu abandonează în ciuda gerului şi a deznădejdii.
Laurenţiu Rădulescu, trimis special Observator: Antakya este cu siguranţă definiţia dezastrului. Sunt mii de clădiri puse la pământ. Mii de locuinţe, sute de oameni care pănâ acum nu au fost scoşi de sub dărămâturi. Se lucrează la foc continuu, iar acolo unde pompierii nu reuşesc să ajungă, oamenii sunt cei care încearcă să salveze rudele, prietenii.
Eforturile disperate readuc speranţa întregii lumi. Un salvator sărută un bebeluş pe frunte, un tată îşi ţine fiica îngropată sub un munte de piatră de mână şi o încurajează. În faţa morţii, curajul copiilor este copleşitor.
- Îţi este sete ?
- Corespondenţă Observator din Turcia. Regulă sfâşietoare impusă de autorităţi: Dacă pompierii nu salvează...
- Sacrificiu suprem al unui tată: A plătit cu viaţa ca să-şi salveze copilul de la moarte. Trupul său i-a fost...
- Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au...
- Îmi este frig.
- Foarte frig, în regulă.
- Peste tot e plin de dărâmături.
- Ok, vom încerca să te scoatem de aici.
- Şi fratele meu este aici.
- Bine, şi pe el îl vom scoate.
- Nu ne lăsaţi aici.
- Nu vă lăsăm. Îţi poţi mişca picioarele?
- Nu.
Un adolescent imploră salvarea: "Nu ştiu dacă o să vedeţi această filmare. Mulţumesc lui Dumnezeu că încă sunt în viaţă. Nu pot să vă descriu ce simt acum sub aceste dărâmături. Am trăit momentele astea, să fiu sub dărâmături, ce vedeţi voi acum. Se aud şi vecini de lângă mine, se aud şi ei acum.. Nu pot să vă descriu. A revenit, încă un cutremur".
Un copil găseşte puterea să zâmbească atunci când primeşte un dop de apă. Într-o beznă tulburătoare, un alt copil de un an şi mama sa sunt scoşi de sub ruine. Copii sau părinţi, toţi sunt eroi.
Cutremurele din Turcia au dat naștere la povești extraordinare despre dorința de a trăi
Sunt poveşti extraordinare despre lupta pentru viaţă şi putere de a înfrânge nenorocirile care te prind ca într-un vârtej. O copilă de-o şchioapă s-a transformat, peste noapte, în om mare. Îşi protejează fratele mai mic cu propriul trup firav: "Te rog, domnule, salvează-mă!", le-a spus salvatorilor.
Îngropaţi de vii, cu groaza că nimeni nu-i va găsi. Sunt părinţi care au făcut sacrificiul suprem. Şi-au apărat cu propiul trup pruncii. Un bebeluş care a venit pe lume în noaptea marelui cutremur a rămas singur pe lume, dar e înconjurat de dragoste.
Hani Maarouf, medic: S-a născut cu aproximativ trei ore înainte să fie găsită sub ruine, în jur de ora 12. Mama ei a născut-o sub ruine şi toată familia ei a murit. Un vecin ne-a adus-o.
Ascunsă zeci de ore într-un întuneric apăsător, pe chipul unei fetiţe care a supravieţuit se poate citi miracolul vieţii. O altă imagine care e dincolo de cuvinte: un tată îşi ţine fiica de 15 ani, moartă, de mână.
Nu mai sunt locuri la morgă, în cea mai afectată provincie din Turcia
În Hatay nu mai sunt locuri la morgă. Bolnavii dintr-un spital sunt condamnaţi la moarte pentru că nu mai are cine să-i îngrijească. În Malatya, cadavrele sunt îngropate în zăpadă, pe străzi.
Durerea de pe străzi se simte înzecit din aer. Blocuri culcate la pământ, munţi de moloz, durere sfâşietoare, vieţi smulse şi oameni care nu contenesc să-şi caute rudele pe sub dărâmături cu mâinile goale.
Salvatorii români sunt martori ai scenelor cumplite. În prima lor misiune au scos o familie din ruinele unui bloc de nouă etaje. Mama şi tatăl trăiesc, dar copilul lor a murit.
Pentru o clipă, peste zarva mulţimii se aşterne brusc liniştea. Un salvator ridică mâinile ca toată lumea să tacă. Încearcă să audă orice gemet de sub ruine. Pentru prima dată de la cutremur, preşedintele Recep Erdogan a mers în zonele afectate. A fost întâmpinat cu furie de cei cărora seismul le-a luat tot.
"De trei zile nu am mâncat. Municipalitatea şi alţii nu au făcut nimic să ne ajute. Fac apel la autorităţi, poate ne aude cineva. Copii şi familiile noastre sunt disperate, murim de frig, nu putem intra în case", s-a plâns un sinistrat.
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: Sigur, în prima zi au fost probleme, dar au fost rezolvate. Oamenii noştri nu trebuie să-şi facă griji: niciunul dintre cetăţenii noştri nu va fi lăsat să trăiască pe străzi.
Pe rețelele sociale însă, oamenii continu să posteze mesaje în care reclamă reacția întârziată a guvernului şi faptul că oamenii mor sub ruine. Lui Erdogan i se reproşează şi că banii strânşi din taxa de cutremur au fost irosiţi.