Antena Meniu Search
x

Video Corespondență Observator din Turcia. Momentul de speranță al salvatorilor: fac liniște cu toții și ascultă dacă există supraviețuitori sub ruine

Mii de destine au fost îngropate, la propriu, sub ruinele clădirilor prăbușite în urma cutremurelor din Turcia și Siria. Însă salvatorii nu au timp de regrete sau gânduri negre: fiecare suflet salvat reprezintă o minune, iar pentru asta depun toate eforturile, 24 de ore din 24. Din când în când, o liniște înfiorătoare se așterne în jurul blocurilor transformate în moloz. Cu toții ascultă după orice zgomot ce ar putea indica o urmă de viață.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 07.02.2023, 20:29

Vezi și

"Se lucrează 24 de ore din 24, este o organizare exemplară. Încă de dimineață, de la ora 9 - 10, în momentul în care am ajuns în Adana și am venit în acest loc din care transmitem am văzut speranță. Speranță, în schimb, îngropată în maldăre, sub tone de fier și de moloz. Ceea ce vedeți în spate este un bloc, un bloc de cinci-șase nivele care s-a prăbușit ieri la o replică de puțin peste 5 pe Richter. Oamenii se aflau în locuințe - 11 persoane în total, ne spuneau autoritățile - prinse sub dărâmături. Din păcate, în urmă cu aproximativ o oră și jumătate salvatorii nu au putut face nimic pentru alte două persoane care au fost scoase de acolo. Dar să vorbim și despre speranță, contează foarte mult, contează pentru oamenii care așteaptă în aceste ronduri mici, în acest oraș uriaș, cu o populație de aproximativ 1.7 - 1.8 milioane de oameni. Contează poate mai mult pentru salvatori și pentru familiile celor ce se îndreaptă spre acele mormane de moloz atunci când salvatorii fac liniște, sperând ca cineva să lovească cu o piatră într-o bucată de fier, într-o bucată de zid. Acela este momentul de speranță care dă atât de multă speranță salvatorilor, care iată fac și minuni, după cum ați văzut în reportajul anterior. Se lucrează la foc continuu și ar fi imposibil să nu se întâmple acest lucru. Salvatorii se gândesc la acele 72 de ore critice, după care șansa de viață a celor prinși sub dărmâmături este din ce în ce mai mică", a transmis reporterul Observator Laurențiu Rădulescu.

Vieţi îngropate sub ruine, după cutremurele devastatoare din Turcia și Siria

Există viaţă după atâta moarte. Şi speranţă în două ţări puse la pământ de forţa naturii - Turcia şi Siria. Salvatori din toată lumea şi-au dat mâna şi reuşesc un miracol în frig şi ger: scot copii şi bătrâni, în viaţă, dintre ruine. Între timp, bilanţul negru creşte: 6.300 de oameni au murit, dar numărul victimelor ar putea depăşi 20.000, potrivit estimărilor OMS.

Într-o lume prăbuşită la pământ, de sub un munte de moloz, o fetiţă îşi găseşte singură calea spre lumină. Ea şi alţi copii ca ea sunt simbolul celor două ţări distruse de cutremur: Turcia şi Siria. În ger, salvatorii sapă fără oprire după supravieţuitori. Şi miracolele chiar se întâmplă. Un tată cade în genunchi după ce şi-a scos copilul în viaţă din ruine. Imaginea necruţătoare a dezastrului se poate citi şi pe faţa fetiţei care a supravieţuit, dar şi-a pierdut toată familia. Aşa arată Turcia pe care au găsit-o corespondenţii Observator. Aşa arată Adana, cel mai mare oraş lovit de cutremure. 

Pe acelaşi subiect

Blocuri noi din Turcia s-au prăbuşit instant la cutremur

Cel mai mare cutremur care loveşte Turcia în ultimii aproape o sută de ani este unul neobişnuit. Două mari placi tectonice s-au izbit cu forţă orizontal, generând fenomenul de epi-linie. O mişcare care a dus la prăbuşirea a mii de clădiri, deşi unele erau proiectate să reziste şi la seisme cu magnitudinea 8. Turcia s-a deplasat pe hartă 3 metri, spun măsurătorile seismologilor italieni.

Specialiştii compară puterea seismelor cu cea cumulată a 32 de bombe atomice. Blocuri întregi s-au prăbuşit în mai multe localităţi, pe o rază de câteva sute de kilometri. Pe harta dezastrului sunt trei dintre cele mai mari 10 oraşe din Turcia - Adana, Gaziantep şi Diyarbakır, fiecare cu peste un milion de locuitori. Unele clădiri au căzut ca piesele de domino, altele s-au năruit ca în urma unor implozii. Este cazul unui bloc finalizat chiar anul trecut în provincia Malatya.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Corespondență Observator din Turcia. Momentul de speranță al salvatorilor: fac liniște cu toții și ascultă dacă există supraviețuitori sub ruine