Antena Meniu Search
x

"Unde s-au dus banii noștri?". Revoltă în Turcia din cauza "taxei pentru cutremur", strânsă de guvern din 1999

Furie la Gaziantep, orașul aflat la doar câțiva kilometri de epicentrul cutremurului care a lovit luni dimineață, Turcia și Siria. Oamenii sunt revoltați, pentru că dezastrul nu a fost în niciun fel prevenit, deși guvernul turc a strâns miliarde de dolari dintr-o "taxă pentru cutremur", percepută încă din 1999, potrivit BBC News

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 15:02

O taxă introdusă de guvernul turc după cutremurul devastator din 1999, care a ucis peste 17.000 de persoane, trebuia să fie cheltuită pentru prevenirea dezastrelor. Acum, însă, oamenii se întreabă ce s-a întâmplat cu acești bani. "Unde s-au dus toate taxele noastre, colectate din 1999?", întreabă Celal Deniz, în vârstă de 61 de ani, a cărui familie a rămas blocată sub dărâmături.

Suma care s-ar fi colectat cu această "taxă pentru cutremur" este estimată la 4,6 miliarde de dolari și ar fi trebuit să fie cheltuită pentru prevenirea dezastrelor și dezvoltarea serviciilor de urgență, scrie The Guardian.

Bilanțul cutremurelor devastatoare care au lovit Turcia și Siria a depășit 11.000 de morți

Bilanțul cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a depășit 11.000 de morți, potrivit autorităților, citate de CNN. În Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 8.574, iar alți aproape 50.000 au fost răniți, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan. 

Pe acelaşi subiect

În Siria, cel puțin 2.530 de persoane au fost ucise în zonele controlate de guvern și regiunile controlate de rebeli, transmit oficialii. Agențiile umanitare și salvatorii spun că bilanțul morților este posibil să crească în continuare, multe persoane fiind încă prinse sub dărâmături.

Morții nu mai au loc la morgă

Din regiunile afectate de cutremure vin scene teribile de distrugere. Disperați, oamenii sapă cu mâinile prin moloz, ca să ajungă la cei dragi îngropați în ruine. Pământul se cutremură la fiecare câteva minute...

Imagini dramatice au fost surprinse în provincia de frontieră turcă Hatay, puternic afectată de cutremure. Aici, unele blocuri de locuinţe au căzut cu totul, ca nişte piese de domino.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În timp ce oamenii prinși sub dărâmături așteaptă să fie salvați, iar supraviețuitorii așteaptă un castron cu supă fierbinte, cei care au murit nu pot fi îngropați. Deoarece morga spitalului de stat e plină, trupurile fără viață zac în curte, în saci sau acoperite cu pături.

Pe măsură ce trece timpul, șansele de a-i salva pe cei care au rămas sub ruine scad

Munca salvatorilor pe teren este îngreunată și de condițiile meteorologice dificile. Temperatura este în jur de zero și, pe măsură ce trece timpul, șansele de a-i salva pe cei care au rămas sub ruine scad. Potrivit experților, oamenii pot trăi între trei și șapte zile fără apă. Și au trecut mai bine de 50 de ore de la primul cutremur devastator cu magnitudinea 7,8 pe Richter.

Gerul aspru sporeşte suferinţele zecilor de mii de oameni rămaşi fără adăpost şi îngreunează căutarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături. OMS estimează că vieţile a 23 de milioane de oameni ar putea fi afectate. Erdogan a declarat stare de urgenţă pentru 3 luni în regiunile afectate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » "Unde s-au dus banii noștri?". Revoltă în Turcia din cauza "taxei pentru cutremur", strânsă de guvern din 1999