Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Corespondenţă Observator din Turcia. Regulă sfâşietoare impusă de autorităţi: Dacă pompierii nu salvează victimele în 10 minute, pleacă de la locul intervenţiei

De mai bine de 50 de ore, lumea întreagă priveşte cu durere, dar şi cu speranţă, spre Turcia şi Siria. Două ţări devastate de cutremure şi milioane de oameni care trăiesc suferinţe greu de imaginat. Numărul oamenilor care au murit sub dărâmături a ajuns astăzi la peste 11.000. Salvatorii din mijlocul dezastrului, printre care şi mulţi români, şi-au depăşit toate limitele. Fără odihnă, în ger şi cu mâinile goale, scot victime strivite sub blocurile dărâmate. Sunt imagini cumplite, cu un impact emoţional uriaş. Dar dincolo de tragedii, apar şi miracole. Echipa Observator trimisă în Turcia le-a văzut pe toate. Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea sunt în epicentrul dezastrului.

de Laurenţiu Rădulescu

la 08.02.2023 , 16:43

Astăzi au avut loc două replici destul de puternice, undeva de peste 4,5 pe Richter, în Antakya, în provincia Hatay. Antakya este de altfel un oraş de peste 800.000 de persoane, care este căzut în proporţie de peste 70-80%. Am fost alături de salvatorii români astăzi, pentru că sunt misiuni contracronometru pentru cei 60 de salvatori. Încearcă salvatorii noştri să recupereze cât de multe persoane pot în viaţă, de sub aceste ruine. Au făcut şi miracole, ieri au salvat trei oameni, astăzi, înainte de a pleca, au reuşit să salveze un alt tânăr de 16 ani, care era prins la etajul 1 al unui imobil, dar practic acel etaj 1 era cumva sub pământ. Se munceşte foarte greu pentru a salva fiecare viaţă în parte, iar atunci când rezultatele sunt negative, automat şi psihicul salvatorilor se prăbuşeşte de la un minut la altul. Este o zonă distrusă aproape în totalitate, sunt zeci de clădiri pe fiecare stradă care sunt puse la pământ, vezi oameni stând pe marginea străzii, plângând şi rugându-se ca cineva să facă o minune. Timpul trece, iar faptul că acest timp trece nu este în niciun caz în favoarea celor care sunt sub aceste ruine.

Ajutorul internaţional ajunge la oamenii de aici, dar trebuie să avem o imagine de ansamblu despre ce se întâmplă. Gândiţi-vă ce înseamnă populaţia Turciei, gândiţi-vă că sunt oraşe cu peste 1,8, peste 2, peste 2,5 milioane de locuitori, sunt zone sărace care au fost puse la pământ, sunt două zile şi jumătate de când aceste cutremure au avut loc.

Regulă sfâşietoare impusă de autorităţi

Vezi și

Există această dramă (autorităţile nu mai fac faţă). Vorbeam astăzi cu salvatorii noştri, care ne spuneau că deja a fost impusă o regulă, dacă vrei să chemi o ambulanţă, salvarea vine nu mai devreme de 45 de minute, dar nu zăboveşte la locul intervenţiei, pentru că nu sunt ambulanţe suficiente. Dacă pompierii, salvatorii, nu scot victima în 10 minute, pur şi simplu ambulanţa respectivă pleacă. Astăzi am văzut şi am filmat imagini cu oameni sub clădiri dărâmate, nu mai erau în viaţă acele persoane. Nu există suficienţi salvatori pentru a recupera corpurile victimelor. 

Autorităţile din Turcia au încercat să se organizeze cât de bine pot, într-un timp cât de scurt, dar sunt suprafeţe uriaşe, distanţe destul de mari între acestea, să nu uităm că aeroportul din Gaziantep a fost închis, pista a fost distrusă, sunt şi drumuri afectate, aşadar toate aceste camioane cu ajutoare trebuie să ocolească şi totul din păcate durează destul de mult. Numărul persoanelor afectate este atât de mare încât este foarte greu să facă faţă autorităţile, a transmis reporterul Observator Laurenţiu Rădulescu. 

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Corespondenţă Observator din Turcia. Regulă sfâşietoare impusă de autorităţi: Dacă pompierii nu salvează victimele în 10 minute, pleacă de la locul intervenţiei