Antena LIVE

Curs valutar

Israel nu promite SUA că nu va viza nuclearele iraniene. Trump încurajează atacul: "Loviți nucleara, preocupați-vă de restul mai târziu"

Donald Trump a declarat vineri, în cadrul unui eveniment de campanie, că Israelul ar trebui să atace instalațiile nucleare ale Iranului, ca răspuns la cel mai recent atac cu rachete al acestuia, informează AFP. De altfel, Israelul nu a oferit administraţiei Biden asigurări că nu va viza instalaţiile nucleare ale Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene cu rachete balistice de la începutul acestei săptămâni, a declarat vineri pentru CNN un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA.

De la 05.10.2024, 10:07
WhatsApp
Israel nu promite SUA că nu va viza instalaţiile nucleare iraniene Profimedia

Război în Orientul Mijlociu. În cadrul unui eveniment care a avut loc vineri în Carolina de Nord, Donald Trump a făcut referire la o întrebare care i-a fost adresată lui Joe Biden în această săptămână, cu privire la posibilitatea ca Israelul să țintească instalațiile nucleare al Iranului. "Când i-au pus această întrebare, răspunsul ar fi trebuit să fie: loviți mai întâi nucleara și preocupați-vă de restul mai târziu", a spus fostul președinte american.

Discuţia vine în contextul în care Iranul a lansat marți peste 180 de rachete balistice către Israel. Majoritatea au fost interceptate, dar unele au aterizat pe și în jurul unor zone locuite și al unor baze militare israeliene.

Israelul nu a oferit asigurări că nu va viza instalaţiile nucleare ale Iranului

Israelul nu a oferit administraţiei Biden asigurări că nu va viza instalaţiile nucleare ale Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene cu rachete balistice de la începutul acestei săptămâni, a declarat vineri pentru CNN un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA. Oficialul a adăugat că este "foarte greu de spus" dacă Israelul va folosi aniversarea atacurilor Hamas din 7 octombrie pentru a riposta.

Pe acelaşi subiect

"Sperăm şi ne aşteptăm să vedem ceva înţelepciune, precum şi putere, dar, după cum ştiţi, nicio garanţie", a afirmat oficialul când a fost întrebat de CNN dacă Israelul a asigurat SUA că site-urile nucleare ale Iranului nu vor deveni ţinte.

Oficialii americani şi-au exprimat sprijinul pentru ca Israelul să răspundă la atacul cu rachete al Iranului la începutul acestei săptămâni, mai mulţi dintre ei spunând public că trebuie să existe consecinţe. În acelaşi timp, oficialii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o conflagraţie regională, în timp ce se confruntă cu o situaţie tot mai volatilă în Orient Mijlociu.

Preşedintele Joe Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că SUA nu vor susţine vizarea de către Israel a programului nuclear al Iranului, relatează Mediafax. "Dacă aş fi în locul lor, m-aş gândi la alte alternative decât lovirea câmpurilor petroliere", a spus Joe Biden într-o conferinţă de presă vineri.

Oficialii americani nu au încă date clare cu privire la momentul în care răspunsul Israelului va fi decis sau adoptat. Preşedintele a spus vineri că Israelul "nu va lua o decizie imediat". Un înalt oficial al Departamentului de Stat, întrebat de CNN dacă Israelul va folosi aniversarea unui an de la atacul Hamas pentru a riposta împotriva Iranului, a declarat: "Este foarte greu de spus".

"Cred că, într-un fel, ar dori să o evite data de 7, aşa că, în opinia mea, dacă va exista ceva, va fi probabil înainte sau după", a spus oficialul, invocând solemnitatea acelei zile şi faptul că orice represalii israeliene ar putea abate atenţia de la ce a însemnat de fapt acea zi.

Conflictul din Liban. SUA, ajutor umanitar de 157 de milioane de dolari

Statele Unite au anunțat vineri că vor acorda un ajutor umanitar de 157 de milioane de dolari pentru conflictul din Liban, în timp ce continuă să își exprime sprijinul pentru campania Israelului, relatează CNN.

Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat vineri aproape 157 de milioane de dolari în asistență umanitară din partea SUA pentru "susținerea populațiilor afectate de conflictul din Liban și din regiune", în contextul în care țara continuă să își exprime sprijinul pentru campania militară "limitată" a Israelului în Liban, care a declanșat o strămutare masivă a populației.

"Aceste fonduri vor răspunde nevoilor noi și existente ale persoanelor strămutate intern, ale populațiilor de refugiați din Liban și ale comunităților care îi găzduiesc", a spus Blinken. "Ajutorul va sprijini, de asemenea, persoanele care se refugiază în Siria", a adăugat el.

Sute de mii de persoane au fost strămutate în țară în ultimele săptămâni, pe măsură ce Israelul și-a intensificat campania militară împotriva Hezbollah. Peste 100 000 de persoane, majoritatea libanezi și sirieni, au fugit peste graniță în Siria, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Oficialii americani spun că susțin campania militară a Israelului, dar menționează că sunt preocupați de impactul umanitar. "Credem că este adecvat ca Israelul, în acest moment, să aducă teroriștii în fața justiției și să încerce să lanseze aceste incursiuni limitate (...) pentru a împinge Hezbollah înapoi de la graniță", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. "În cele din urmă, obiectivul nostru este o soluție diplomatică", a adăugat el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi orientul mijlociu israel iran liban atac rachete hezbollah razboi hamas sua
Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Drumul spectaculos din România care rivalizează cu Transfăgărășan și...
Fanatik.ro
Publicat 05.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau...
spotmedia.ro
Publicat 03.10.2024
Cei 700.000 de pensionari care vor pierde 300 lei la pensie, începând cu 1...
Gandul
Publicat 05.10.2024
Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război....
Adevărul
Publicat 05.10.2024
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou...
A1
Publicat 05.10.2024
Horoscopul zilei de 6 octombrie 2024. Taurii au parte de oportunități de...
CaTine
Publicat 05.10.2024
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut...
spynews.ro
Publicat 04.10.2024
Ce salariu a avut Mircea Geoană ca șef la NATO: „N-am vorbit despre asta, dar...
GSP
Publicat 03.10.2024
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din...
Click.ro
Publicat 04.10.2024
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele...
Useit
Publicat 04.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are...
libertatea.ro
Publicat 04.10.2024
Christina Aguilera și-a îngrijorat fanii după ce a slăbit considerabil....
ZU
Publicat 05.10.2024
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Hello taste
Publicat 05.10.2024
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
Deparinti
Publicat 05.10.2024
Fenomen misterios filmat pe cer: Descoperirea unui eveniment nemaivăzut, NASA,...
ziare.com
Publicat 05.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Medicool
Publicat 05.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024