Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Live Text Război în Orientul Mijlociu. Joe Biden spune că Israelul ar putea lovi rezervele petroliere ale Iranului, dar "nu astăzi": "Suntem în discuții în acest sens"

Israelul continuă să lovească Libanul. Ţinta a fost capitala Beirut, unde nouă persoane au murit în urma unui raid aerian. Forţele israeliene şi luptătorii Hezbollah au început inclusiv confruntările în satele din sudul Libanului. Aici, opt soldaţi IDF şi-au pierdut viaţa. Între timp, SUA şi aliaţii din G7 au avertizat Israelul să nu atace instalaţiile nucleare şi cele petroliere ale Iranului, în speranţa de a împiedica un conflict regional mai amplu.

de Redactia Observator

la 03.10.2024 , 21:31

Război în Orientul Mijlociu. Israel a lansat mai multe raiduri aeriene în inima Beirutului în noaptea de miercuri spre joi, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind alte 14, potrivit Ministerului Sănătății din Liban. Atacurile au loc în contextul luptelor dintre Hezbollah și Israel în sudul ţării, unde Israelul a confirmat pierderea a opt soldați. Într-un alt raid la Damasc, ginerele liderului Hezbollah, Hassan Jaafar al-Qasir, a fost ucis, după ce fratele său a murit într-un atac similar la Beirut.

În paralel, Iranul se pregătește pentru posibile atacuri israeliene asupra facilităților sale nucleare, după ce a lansat peste 180 de rachete asupra Israelului, inclusiv rachete hipersonice Fattah. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Washingtonul nu va susține un atac asupra Iranului şi există temeri că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea ignora solicitările de a evita escaladarea conflictelor.

Război în Orientul Mijlociu, desfăşurarea evenimentelor Live Text

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 21:28: Israel a bombardat sediul serviciului de informaţii al grupării Hezbollah. Armata israeliană a difuzat un videoclip de slabă calitate în care arată o lovitură ce distruge o clădire izolată de pe un deal, scrie AFP.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:00 Peste 40 de paramedici şi pompieri au fost ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, au anunţat joi autorităţile de la Beirut, care consideră "crime de război" operaţiunile militare ce nu ţin cont de populaţia civilă, consemnează agenţiile AFP şi EFE.

Bilanţul victimelor din Liban de când au început în urmă cu aproape un an schimburile de focuri la graniţă între armata israeliană şi Hezbollah - când a început şi războiul din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas - se apropie de 2.000 de morţi, a declarat joi ministrul libanez al sănătăţii, Firas Abiad. Dintre aceste victime 97 sunt paramedici şi pompieri, şi 127 sunt copii.

"Ceea ce se întâmplă este foarte periculos şi constituie o încălcare a legilor şi convenţiilor internaţionale. Sunt fără nicio îndoială crime de război", a afirmat ministrul libanez la o conferinţă de presă la Beirut, după ce Crucea Roşie libaneză a anunţat că un convoi al său care încerca să evacueze răniţi din sudul Libanului a căzut sub focul armatei israeliene, trei voluntari fiind răniţi şi un soldat libanez ucis.

UPDATE 18:40 Raidurile aeriene ale Israelului asupra Libanului sunt la o intensitate comparabilă doar cu primele săptămâni de bombardament din Gaza, de anul trecut, a declarat un expert în războiul aerian pentru CNN.

Emily Tripp, directorul grupului de monitorizare a războiului aerian Airwars din Marea Britanie, a declarat că atât raidurile aeriene din Liban, cât și cele din Gaza au loc la „un nivel și o intensitate pe care aliații Israelului pur și simplu nu le-ar fi realizat în ultimii 20 de ani.”

„Este comparabil doar cu acele prime săptămâni din Gaza. Realitatea este că războiul este dezordonat și complicat, iar militanții se infiltrează în cartierele civile care pun în pericol civilii în mod inerent. Nu mai suntem într-o situație în care linia frontului este ușor de distins, în special în rândul populațiilor civile. Dar asta nu înseamnă că protecția civilă și măsurile de protejare a acestora ar trebui să fie ignorate”, a spus Tripp.

UPDATE 18:00 Președintele american Joe Biden nu a negat posibilitatea ca Israelul să atace rezervele de petrol ale Iranului, dar spune că nu este planificată nicio contraofensivă pentru ziua de joi, relatează CNN. Biden a răspuns întrebărilor privind conflictul actual din Orientul Mijlociu înainte de a pleca joi de la Casa Albă spre Florida și Georgia.

Întrebat dacă ar sprijini Israelul să atace rezervele de petrol ale Iranului ca represalii pentru atacul masiv cu rachete de marți împotriva Israelului, Biden a declarat: "Suntem în discuții în acest sens", dar "nu se va întâmpla nimic astăzi; vom vorbi despre asta mai târziu". Miercuri, Biden a precizat că nu sprijină un atac israelian asupra amplasamentelor nucleare iraniene.

UPDATE 14:30 Apel de evacuare. Armata israeliană a îndemnat joi locuitorii din peste 20 de orașe din sudul Libanului să își părăsească imediat casele, în timp ce IDF continuă incursiunea în zonă. Apelul pentru evacuarea orașelor din sud a inclus și capitala provincială Nabatieh, sugerând că o altă operațiune israeliană menită să slăbească și mai mult Hezbollah este iminentă, scrie Reuters.

UPDATE 13:30 Bilanţul morţilor la Beirut creşte. Încă trei persoane au murit, la Beirut, în urma atacului aerian din noaptea de miercuri spre joi, bilanţul total ajungând la nouă morţi, potrivit Ministerului Sănătății din Liban. Atacul a vizat cartierul Bashoura, în apropierea centrului orașului, a confirmat CNN.

Este pentru prima dată din 2006, când Israelul lovește această zonă. Atacurile Israelului au ucis peste 1.000 de persoane în Liban și au dus la evacuarea a aproximativ 1 milion de locuitori de la escaladarea războiului cu Hezbollah.

UPDATE 13:00 Pagubele suferite de baza israeliană, după atacul Iranului. Imagini surprinse din satelit şi publicate de Associated Press par să arate pagube la baza aeriană israeliană Nevatim din sudul ţării după atacul Iranului. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 12:30 Ţintele lovite de IDF în Liban. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat joi că au lovit în cursul nopții aproximativ 200 de ținte Hezbollah pe teritoriul libanez, inclusiv depozite de arme și posturi de observație din sudul Libanului. IDF a declarat că a „lovit cu precizie” o clădire municipală din Bint Jbeil, sudul Libanului, despre care au spus că era folosită de militanți Hezbollah și în care erau depozitate „cantități mari de arme”. Ei au raportat că au ucis 15 luptători Hezbollah.

Agenția națională de știri a Libanului (NNA) a informat că doi cetățeni etiopieni au fost uciși în urma loviturilor israeliene în districtul Tyre. Peste 12 raiduri aeriene au fost raportate și asupra suburbiilor de sud ale Beirutului.

UPDATE 11:00 Rebelii houthi revendică un atac cu drone. Rebelii houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran, au afirmat joi că au lansat un atac cu drone asupra Israelului. Gruparea a desfăşurat "o operaţiune militară care a vizat o ţintă majoră în regiunea Jaffa (un cartier din Tel Aviv, n.red.) în Palestina ocupată cu un anumit număr de drone", a declarat purtătorul lor de cuvânt militar, Yahya Saree, fără a preciza când a avut loc atacul. "Dronele şi-au atins ţinta fără ca inamicul să le poată intercepta sau doborî", a adăugat el.

La rândul ei, armata israeliană a afirmat că în cursul nopţii a "interceptat o ţintă aeriană suspectă în largul coastei regiunii Dan, în centrul Israelului", fără a oferi detalii. Miercuri, rebelii houthi au anunţat că au tras trei rachete asupra Israelului, a doua zi după un atac cu rachete lansat de Iran împotriva teritoriului israelian.

UPDATE 10:00 SUA şi G7 avertizează Israelul să nu atace facilităţile nucleare ale Iranului. Statele Unite îndeamnă Israelul să răspundă cu prudență la recentul atac cu rachete iraniene. Președintele SUA și liderii G7 au subliniat importanța unei reacții echilibrate, Biden declarând: "Suntem de acord că au dreptul să răspundă, dar ar trebui să răspundă cu prudenţă".

SUA au sfătuit Israelul să nu atace siturile nucleare ale Iranului, avertizând că astfel de acțiuni ar putea duce la o acutizare a instabilității regionale. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a discutat cu oficiali din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia, exprimând îngrijorări cu privire la posibile escaladări suplimentare în Orientul Mijlociu, potrivit The Economic Times. Cu toate acestea, oficialii americani recunosc că influenţa lor asupra Israelului ar putea fi limitată şi se tem că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu va ţine cont de părerea Casei Albe.

UPDATE 09:30 Nasrallah ar fi acceptat un armistiţiul temporar, înainte de a fi ucis - ministru libanez. Liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, îşi dăduse acordul pentru o încetare a focului de 21 de zile înainte de a fi asasinat de Israel, iar Libanul a informat cu privire la această decizie Statele Unite şi Franţa, care prezentaseră propunerea de armistiţiu, a declarat ministrul libanez de Externe, Abdullah Bou Habib.

Întrebat, într-un interviu acordat reţelei americane CNN şi difuzat joi dimineaţă, dacă Nasrallah a acceptat armistiţiul temporar, şeful diplomaţiei libaneze a declarat: "(Nasrallah) a fost de acord, a fost de acord", a spus Habib.

"Am fost complet de acord. Libanul a acceptat încetarea focului, dar în consultare cu Hezbollah. Preşedintele (Parlamentului), Nabih Berri, s-a consultat cu Hezbollah şi i-am informat pe americani şi francezi despre ceea ce s-a întâmplat. Şi ne-au spus că şi domnul Netanyahu a fost de acord cu declaraţia emisă de cei doi preşedinţi (Joe Biden şi Emmanuel Macron)", a afirmat şeful diplomaţiei libaneze.

Propunerea unei încetări temporare a focului a fost prezentată de preşedintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron şi alţi aliaţi în timpul Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută.

Ministrul libanez a mai precizat în interviul pentru CNN că, după comunicarea pe care guvernul libanez a avut-o cu cele două ţări, emisarul special al preşedintelui american, Amos Hochstein, se pregătea să meargă în Liban pentru a negocia încetarea focului în acele trei săptămâni de armistiţiu temporar, a continuat Habib. "Ni s-a spus că domnul Netanyahu a fost de acord cu acest lucru şi apoi am primit şi acordul Hezbollah cu privire la asta şi ştiţi ce s-a întâmplat de atunci", a declarat ministrul libanez de Externe. Până în prezent, nici Israelul şi nici Hezbollah nu au comentat această informaţie.

UPDATE 09:20 Atac cu drone în apropiere de Tel Aviv. Apărarea israeliană a susţinut joi că a interceptat o dronă şi a detectat o a doua care s-a prăbuşit în apropierea oraşului Tel Aviv, într-un atac care nu s-a soldat cu victime, dar care a declanşat alerte în oraşul Bat Yam din districtul Tel Aviv pentru ca locuitorii să meargă în adăposturi. 

Au fost detectate două drone, forţele aeriene interceptând una dintre ele în spaţiul maritim din largul zonei metropolitane Gush Dan, au informat forţele de apărare israeliene (IDF). Sursa a adăugat că incidentul nu a făcut victime, în timp ce ziarul The Times of Israel a scris că a doua dronă a căzut într-o zonă deschisă, fără clădiri. Cu doar o oră mai devreme, forţele israeliene alertaseră populaţia din Bat Yam, la sud de Tel Aviv, pentru ca locuitorii să meargă în adăposturi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 08:30 Pregătiri de evacuare. Mai multe țări își intensifică eforturile de evacuare a cetățenilor lor din Liban și îi îndeamnă pe cei rămași să părăsească țara în contextul escaladării situației, pe măsură ce Israelul desfășoară o ofensivă terestră în sudul țării. Deși nici o țară nu a lansat încă o evacuare militară la scară largă, unele guverne au organizat zboruri charter, iar altele au ajutat la securizarea locurilor pe zborurile comerciale din Liban, multe având Cipru și Turcia ca puncte de tranzit.

  • Statele Unite: Zeci de soldaţi americani au fost trimişi în Cipru pentru a pregăti o serie de scenarii, inclusiv evacuarea cetățenilor americani din Liban în cazul izbucnirii unui război de amploare, au declarat oficiali americani pentru CNN. Încă din august, SUA și-a îndemnat cetățenii să părăsească imediat ţara.
  • Regatul Unit: În pregătirea unei posibile evacuări a cetățenilor britanici din Liban, aproximativ 700 de soldaţi au fost trimişi în Cipru, unde armata britanică are deja câteva sute de militari staționați la două baze. Regatul Unit are, de asemenea, două nave de război în regiune și a organizat miercuri un zbor charter din Beirut pentru britanicii de aici și membrii familiilor lor.
  • Franța: Un purtător de cuvânt al armatei franceze a declarat marți că un portelicopter va ajunge în estul Mediteranei în cazul în care Parisul decide să-și evacueze cetățenii din Liban, citează Reuters. Planurile de urgență se concentrează pe Cipru și aeroportul din Beirut, în timp ce se discută și despre evacuări prin Turcia, a adăugat agenția de știri.
  • Australia: Un număr suplimentar de 500 de locuri a fost asigurat pentru australieni, rezidenți permanenți și membrii familiilor acestora pe zborurile comerciale care vor pleca sâmbătă către Cipru, a declarat joi ministrul de externe Penny Wong. Un avion al Forțelor de Apărare Australiene a fost poziționat în Cipru pentru a ajuta în caz de urgență.
  • China: Peste 200 de cetățeni chinezi au fost evacuați din Liban, inclusiv 80 de persoane pe cale maritimă, potrivit agenției de știri de stat Xinhua. Peste 140 de cetățeni chinezi și familiile lor au fost preluaţi de un avion care a aterizat la Beijing miercuri, a adăugat Xinhua.
  • Canada: Ottawa a anunțat la începutul acestei săptămâni că a asigurat încă 800 de locuri pe zborurile comerciale care părăsesc Libanul pentru canadieni și familiile lor. Ministrul Afacerilor Externe al țării a declarat pentru CBC News că, dacă evacuarea devine necesară, Canada are acorduri cu Cipru, Grecia și Turcia și lucrează cu SUA, Australia și Franța pentru a „ne adapta planurile de evacuare împreună.”
  • Spania, Olanda, Coreea de Sud și alte câteva țări trimit avioane militare în Liban pentru a-și aduce acasă cetățenii.

UPDATE 07:45 Încă un oficial Hezbollah, ucis. Ginerele liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, asasinat de Israel săptămâna trecută într-un atac asupra bastionului grupării în suburbiile Beirutului, a fost ucis într-un raid israelian care s-a soldat cu trei morţi, miercuri, la Damasc, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

"Hassan Jaafar al-Qasir, ginerele lui Hassan Nasrallah, este una dintre cele două victime libaneze ale raidului israelian care a vizat un apartament dintr-o clădire rezidenţială în cartierul Mazzé din Damasc", a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

O sursă apropiată grupării şiite libaneze pro-iraniene Hezbollah a confirmat această informaţie pentru AFP şi a precizat că Hassan Jaafar al-Qasir era fratele lui Jaafar al-Qasir, responsabil pentru transferul de arme din Iran către Liban şi pe care Israelul a anunţat că l-a ucis marţi într-o lovitură asupra suburbiilor sudice ale Beirutului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:30 Şase morţi după un raid israelian în Beirut. Şase persoane au fost ucise într-un atac israelian care a vizat, în noaptea de miercuri spre joi, un centru de ajutor al Hezbollah în centru Beirutului, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii şi unei surse apropiate mişcării islamiste libaneze.

Raidul a provocat "doi morţi pe loc", iar "numărul morţilor a crescut la şase după ce patru dintre răniţi au decedat din cauza rănilor", a indicat ministerul. Alte şapte persoane rănite au fost transferate la spitale, a adăugat sursa citată.

Un oficial al organizaţiei de salvare a mişcării şiite a declarat pentru AFP că raidul "a vizat centrul de protecţie civilă al autorităţii" în districtul Bachoura, în centrul capitalei libaneze. Aceasta este a doua lovitură israeliană care vizează centrul capitalei libaneze de la începutul conflictului dintre mişcarea islamistă pro-iraniană şi Israel, pe 8 octombrie 2023.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Lovitura din cartierul Bachoura survine după o serie de bombardamente care au vizat suburbiile sudice, miercuri seara, a treia serie de raiduri israeliene vizând acest bastion al Hezbollah din afara Beirutului în mai puţin de 24 de ore şi vizat în mod constant de aproximativ zece zile.

Armata israeliană a emis, de asemenea, un nou ordin de evacuare pentru zonele din sudul Beirutului, în noaptea de miercuri spre joi, anunţând posibile lovituri împotriva Hezbollah, care susţine că rezistă în faţa înaintării forţelor israeliene în sudul Libanului.

Ministerul libanez al Sănătăţii a anunţat miercuri seara că 46 de persoane au fost ucise şi alte 85 au fost rănite de "atacuri ale inamicului israelian" în ultimele 24 de ore în mai multe regiuni ale ţării. Centrul de criză libanez a anunţat înainte de publicarea acestui bilanţ zilnic că 1.928 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:00 Victime în rândul IDF. Israelul a anunţat moartea a opt soldaţi în sudul Libanului, primii ucişi de la începutul operaţiunilor sale terestre de luni împotriva mişcării islamiste Hezbollah susţinute de Iran. Majoritatea făceau parte din unitățile de elită Egoz și Golani Reconnaissance, scrie BBC. Hezbollah a declarat că luptătorii săi au tras rachete antitanc asupra israelienilor, ucigând și rănind zeci de persoane în timpul unor ciocniri care au avut loc miercuri dimineață într-un sat de la graniță. De asemenea, a afirmat că alte trupe au fost vizate cu explozibili și focuri de armă la marginea localității Kafr Kila și că trei tancuri israeliene Merkava au fost distruse de rachete lângă Maroun al-Ras. 

Aducând un omagiu celor opt soldați, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că aceștia au căzut „în mijlocul unui război dur împotriva axei răului, care vrea să ne distrugă. Acest lucru nu se va întâmpla, deoarece vom sta uniți și, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom învinge împreună,” a adăugat el.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Temeri de escaladare în Orientul Mijlociu

Escaladarea militară dintre Israel, pe de o parte, şi Iran şi Hezbollah, pe de altă parte, a stârnit temeri că situaţia din Orientul Mijlociu ar putea deveni incontrolabilă, la un an după atacul fără precedent comis de Hamas, aliat al Hezbollah, pe teritoriul israelian, care a declanşat războiul din Fâşia Gaza la 7 octombrie 2023.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat miercuri „ciclul dezgustător” de violenţe dintr-o regiune aflată în pragul unei „prăpastii”, adresându-se unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat pe X că spitalele libaneze sunt „pline de pacienţi răniţi”. Sistemul de sănătate a fost slăbit de crize succesive şi se luptă să facă faţă nevoilor imense”, a adăugat el.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război în Orientul Mijlociu. Joe Biden spune că Israelul ar putea lovi rezervele petroliere ale Iranului, dar "nu astăzi": "Suntem în discuții în acest sens"