Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Familiile românilor din Liban răsuflă ușurate: zeci de persoane au fost evacuate cu un avion C-130 Hercules

După zece zile de teamă, familiile românilor din Liban răsuflă uşurate. Zeci de persoane au fost evacuate în această după-amiază şi au revenit în ţară cu un avion al forţelor aeriene. Misiunea de salvare a venit după ce bombardamentele israeliene în Bierut şi în sudul Libanului s-au intensificat. Aproape o sută de oameni au murit doar în ultimele 24 de ore, iar ţările europene îşi aduc cetăţenii de urgenţă de acolo. 

de Redactia Observator

la 03.10.2024 , 21:38

Aeronava Hercules C130 a Forţelor Aeriene Române a aterizat la Baza 90 din Otopeni în această după amiază. Este primul zbor care aduce acasă românii din Liban, după ce MAE le-a cerut să plece imediat din regiunea cuprinsă de război. 1.136 de români şi rude ale acestora şi-au anunţat prezenţa în Liban. De două zile a început un adevărat exod din acest stat. 

Sute de străini au plecat de urgenţă din cauza războiului dintre Hezbollah şi Israel

Marea Britanie, Grecia şi Bulgaria au trimis şi ele aeronave militare la Beirut. Pe aeroport au fost scene înduioşătoare în familiile mixte în care unul dintre părinţi nu a putut urca la bord. Mulţi oameni au aşteptat semnalul plecării cu sufletul la gură. Alte câteva sute de persoane au plecat pe mare, către Turcia. 

Vezi și

Pentru libanezi, singura soluţie este să fugă în Siria. Zeci de mii de oameni se înghesuie la punctele de trecere a frontierei. Fuga este provocată de luptele tot mai sângeroase. 

Pe acelaşi subiect

Peste noapte, avioanele israeliene au ras clădiri întregi din Beirut. În ultimele 24 de ore, armata israeliană a ucis 60 de militanţi Hezbollah şi a lovit 200 de ţinte ale teroriştilor finanţaţi de Iran. Şeful diplomaţiei europene a acuzat însă Israelul că încalcă dreptul umnaitar internaţional după ce a ucis şi patru membri ai Crucii Roşii.  

"Ne aflăm în mijlocul unui război dur împotriva axei răului a Iranului, care încearcă să ne distrugă. Acest lucru nu se va întâmpla! Ne vom recupera ostaticii din sud, iar locuitorii din nord se vor putea întoarce la casele lor", a declarat Benjamin Netanyahu.

Hezbollah a replicat cu 70 de rachete. În deşert, copiii se joacă pe resturile proiectilelor iraniene, doborâte în timpul atacului de marţi seară. Guvernul lui Netanyahu este gata să dea replica. Instalaţii petroliere sau chiar centrele nucleare ar putea fi ţintite de Israel. Aliaţii statului evreu cer ca răspunsul militar să nu arunce însă în aer întreaga regiune.  

Din cauza riscurilor, cea mai mare companie aeriană din regiune, Emirates, a suspendat zborurile către Iran, Irak şi Iordania. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Ştiri externe » Familiile românilor din Liban răsuflă ușurate: zeci de persoane au fost evacuate cu un avion C-130 Hercules