Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Calvarul din Liban s-a încheiat pentru încă 74 de români, chiar înaintea unui bombardament puternic în Beirut

Calvarul din Liban s-a încheiat pentru încă 74 de români. Au fost aduşi cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale. Înainte să se îmbarce la bordul avionului, Israelul a lansat asupra Beirutului cel mai mare atac de la începutul războiului împotriva grupării Hezbollah. Scopul noilor bombardamente ar fi eliminarea posibilului succesor al lui Hassan Nasrallah la conducerea grupării teroriste Hezbollah. 

de Redactia Observator

la 04.10.2024 , 22:23

După o călătorie de trei ore, românii au aterizat pe baza 90 din Otopeni. 

"Un nou grup de 74 de persoane aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, a fost asistat în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportat în România, la bordul unei aeronave aparținând Forţelor Aeriene Române", a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE.

Peste o mie cinci sute de români locuiesc în Liban. Primii 69 de cetăţeni români au fost repatriaţi, ieri, după 10 zile de teroare.

Vezi și

Cu doar câteva ore înainte de plecarea avionului, Beirutul a trecut printr-o nouă noapte de foc. Martorii spun că bombele au fost atât de puternice încât blocurile s-au cutremurat şi la 25 de kilometri distanţă de locul impactului. Localnicii au ieşit să-şi caute apropiaţii prinşi sub tonele de moloz

Pe acelaşi subiect

Atacul devastator a avut loc în Dahiyeh, o suburbie săracă din sudul capitalei, aflată la nici 3 kilometri de aeroportul internaţional. 11 lovituri consecutive au fost lansate asupra unui buncăr, unde agenţii Mossad cred că se ascunde Hashem Safieddine, nepotul vărul lui Hassan Nasrallah, şi cel care ar urma să-i urmeze la conducerea Hezbollah. 

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, înmormântat în secret

Ucis în urmă cu o săptmână într-un raid ţintit al armatei Israeliene, Hassan Nasrallah a fost înmormântat în secret, de teamă că Israelul ar putea lansa un atac în timpul funeraliilor. Practica e permisă în religia musulmană shiită doar în situaţii excepţionale. 

"Forţele noastre din Liban elimină din ce în ce mai mulţi comandanţi şi din ce în ce mai mulţi terorişti. Fiecare confruntare se încheie cu victoria noastră. Forţele noastre sunt pregătite şi antrenamente mai mult ca niciodată, cu experienţă din luptele în Gaza, iar avantajul pe câmpul de luptă este clar",  a spus Lt. Gen. Herzi Halevi, IDF.

Militanţii Hezbollah au ripostat în câteva ore pentru atacul care a zguduit capitala.

Între-timp, Israelul cântăreşte cum se va răzbuna pe Iran pentru raidul-fulger de marţi. Sunt luate în calcul bombardarea instalaţiilor nucleare sau a celor de extragere a petrolului. Niciunul dintre scenarii nu este pe placul preşedintelui Statelor Unite.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, cheamă însă la război ţările musulmane, din Yemen până în Afganistan.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Ştiri externe » Calvarul din Liban s-a încheiat pentru încă 74 de români, chiar înaintea unui bombardament puternic în Beirut