Joe Biden, replică după discursul lui Putin: "Dorinţa preşedintelui de a cuceri teritoriu şi putere va eşua"
Duel al declaraţiilor între doi dintre cei mai puternici lideri din lume, Joe Biden şi Vladimir Putin. Cu câteva zile înaintea împlinirii unui an de la războiul declanşat de Rusia, preşedintele american a subliniat, la Varşovia, că Statele Unite şi NATO vor susţine, fără ezitare, Ucraina. Niciun dictator nu va reuşi, vreodată, să spulbere libertatea, a fost răspunsul ferm al lui Joe Biden la discursul ameninţător rostit cu câteva ore mai devreme de Vladimir Putin. Acesta a acuzat Occidentul că doreşte distrugerea Rusiei şi a anunţat suspendarea participării ţării sale la tratatul de limitare a armelor nucleare, din care, totuşi, NU s-a retras oficial.
De Redactia Observator la 22.02.2023, 07:53La o zi după vizita fără precedent de la Kiev, Joe Biden a reamintit că, atunci când armata rusă a invadat Ucraina, mulţi se aşteptau la căderea capitalei ucrainene în câteva zile. Dar nu s-a întâmplat aşa.
Joe Biden, preşedintele SUA: "Dorinţa preşedintelui Putin de a cuceri teritoriu şi putere va eşua, iar iubirea de ţară a poporului ucrainean va învinge."
Preşedintele american a relevat că atacul ordonat de Putin nu a reuşit să spulbere unitatea Occidentului, care, dimpotrivă, s-a întărit.
Joe Biden, preşedintele SUA: "Vor mai fi zile foarte grele şi amare, victorii şi tragedii. Dar Ucraina este întărită pentru luptele care vor urma. Iar Statele Unite, alături de aliaţii şi partenerii noştri, vor continua să fie alături de Ucraina, care se apără."
- Putin a anulat un decret care garanta suveranitatea R.Moldova în privinţa Transnistriei. Reacţia Chişinăului
- Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia, la un an de la începutul războiului. Mesajul președintelui SUA:...
- Rusia a făcut un test cu rachetă balistică intercontinentală Satan II când Biden se afla în Ucraina. Testul ar...
Discursul lui Joe Biden a venit ca o replică la cuvântarea, mult mai lungă, rostită mai devreme de Vladimir Putin în faţa parlamentarilor şi a altor demnitari de la Moscova. Liderul de la Kremlin a reluat mesajul, deja cunoscut, de justificare a agresiunii: atacul împotriva Ucrainei ar fi doar o măsură de apărare împotriva Occidentului, care urmăreşte să distrugă Rusia şi valorile ei tradiţionale.
Putin acuză Occidentul că a început ostilitățile
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Vreau să repet acest lucru: Ei au început războiul și noi am folosit şi folosim forța pentru a-l opri. Încearcă să lupte cu noi, încearcă să lupte cu Rusia. Aşa că vor încerca să se folosească de oricine, terorişti, nazişti, chiar Diavolul însuşi, ca arme împotriva Rusiei."
Putin şi-a permis chiar să afirme că Rusia nu luptă împotriva poporului ucrainean, care ar fi doar o victimă a Occidentului.
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Nu ne luptăm cu poporul ucrainean. Poporul Ucrainei a devenit ostatic al regimului de la Kiev și al stăpânilor săi occidentali."
Dar, chiar în timpul discursului de la Moscova, forţele ruse lansau un bombardament asupra oraşului Herson, din care au fost nevoite să se retragă acum câteva luni. Şase oameni au murit, 21 au fost răniţi. Afirmaţiile cinice ale lui Putin au fost respinse de preşedintele american, la Varşovia.
Joe Biden, preşedintele SUA: "Statele Unite şi naţiunile Europei nu urmăresc să controleze sau să distrugă Rusia. Occidentul nu a plănuit să atace Rusia."
Situația din Republica Moldova,în atenția SUA
Preşedintele american a făcut trimitere în mod special la Republica Moldova, unde Rusia ar intenţiona să organizeze o lovitură de stat.
Joe Biden, preşedintele SUA: "Hotărârea oamenilor din Moldova de a trăi în libertate le-a adus independenţa şi i-a pus pe calea spre apartenenţa la Uniunea Europeană. Preşedinta Sandu se află aici, astăzi. Nu ştiu precis unde este, dar sunt mândru să fiu alături de voi şi de poporul iubitor de libertate al Moldovei. Salutaţi-o cu aplauze!"
Iar liderul de la Casa Albă nu s-a limitat la aceste vorbe de încurajare. După discurs, el s-a întâlnit cu preşedinta Maia Sandu. Statele Unite vor ajuta Republica Moldova să-şi întărească rezilienţa, inclusiv în privinţa reformei democratice şi a securităţii energetice, afirmă comunicatul Casei Albe.
Aceasta în timp ce Vladimir Putin a anulat un decret din 2012, despre principiile politicii externe a Rusiei. Documentul prevedea, între altele, căutarea unei soluţii pentru criza din Transnistria cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a republicii Moldova. Kremlinul va elabora un nou concept de politică externă, probabil mai agresiv, pe fondul războiului din Ucraina. De altfel, Putin a anunţat şi suspendarea tratatului New Start, ultimul document încă în vigoare care limita arsenalele nucleare ale Rusiei şi Statelor Unite.
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: "Ei vor să ne provoace o înfrângere strategică și să încerce să ajungă la instalațiile noastre nucleare. În acest sens, sunt nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la Tratatul privind Armele Ofensive Strategice."
Rusia, tot mai mică pe scena internațională
Surse din administraţia americană afirmă că, în ziua vizitei lui Biden la Kiev, Rusia a testat o rachetă balistică de tip nou, Sarmat. Dar testul a eşuat aşa că Putin nu l-a mai menţionat în discurs. Analiştii politici consideră că ameninţările lui Putin sunt urmarea faptului că Rusia este pe cale să-şi piardă statutul de mare putere.
Dr. Andrei Ţăranu, politolog: "Ruşii simt foarte clar că pierd dimensiunea imperială şi că toată structura lor imaginară despre Rusia tinde să se fărâmiţeze. Rusia nu mai este o putere, lucru pe care îl simt, l-au văzut într-un an şi acum încearcă să acopere această realitate cu vorbe, cu cuvinte goale."
Preşedintele Statelor Unite se află în continuare la Varşovia. Astăzi, el va lua parte, alături de secretarul general al NATO, la summitul Formatului Bucureşti Nouă, care reuneşte şefii de stat şi de guvern din ţările de pe flancul estic al Alianţei.