Antena Meniu Search
x

Video Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia, la un an de la începutul războiului. Mesajul președintelui SUA: "Kievul rezistă şi, cel mai important, este liber"

Război de la distanţă între cei mai puternici oameni din lume, Joe Biden şi Vladimir Putin. Preşedintele american a ținut un discurs istoric în fața Palatului Regal din Varșovia. Kievul rămâne puternic, iar un dictator nu va izbuti niciodată să spulbere libertatea. Este răspunsul la mesajul transmis de liderul Rusiei, marți dimineață, când Putin a ameninţat cu armele nucleare. Un duel al declaraţiilor, o confruntare care ar putea decide noua ordine mondială.

de Redactia Observator

la 21.02.2023, 19:39

Vezi și

Preşedintele american Joe Biden a ținut, marţi seară, un discurs istoric în fața Palatului Regal din Varșovia, pentru a mobiliza sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care războiul intră în al doilea an fără a i se întrevedea un final. După ce cu câteva ore înainte lumea întreagă l-a auzit pe liderul rus Vladimir Putin vorbind despre continuarea războiului şi instalarea unei noi Cortine de Fier, discursul liderului de la Casa Albă a marcat contrastul, subliniind idealurile de libertate şi democraţie.

"Când Rusia a invadat Ucraina, nu a fost un test doar pentru Ucraina. Întreaga lume a fost supusă unui test. Europa a fost testată, America a fost testată, Alianţa Nord-Atlantică a fost testată. Au fost testate toate democraţiile. Iar întrebarea a fost simplă: vom răspunde sau vom ignora ce se întâmpla? Suntem puternici sau slabi? Suntem uniţi sau divizaţi? Acum, cunoaştem răspunsul la aceste întrebări. Noi ne-am apărat suveranitatea, am apărat libertatea popoarelor de a trăi fără agresiune şi în democraţie", a declarat Biden în discursul rostit în Varşovia.

"Ieri, am avut onoarea de a fi alături de preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, pentru a afirma că vom continua să susţinem aceste principii indiferent de costuri. În urmă cu un an, lumea se pregătea de căderea Kievului. Tocmai am revenit din vizita la Kiev şi vă pot spune că are o poziţie puternică. Kievul rezistă şi, cel mai important, este liber", a susţinut liderul de la Casa Albă.

"Preşedintele Vladimir Putin a crezut că noi vom fi divizaţi. S-a înşelat. Poporul ucrainean este prea curajos. America, Europa, o coaliţie de naţiuni de la Atlantic la Pacific, am fost cu toţii uniţi. Democraţia a fost prea puternică. În locul victoriei uşoare pe care o percepea şi o anticipa, Putin s-a ales cu tancuri arse şi cu forţele ruse dezorganizate. A crezut că Alianţa Nord-Atlantică se va scinda şi se va diviza. În schimb, NATO este mai unită decât a fost vreodată. A crezut că va putea folosi energia ca armă, că va perturba determinarea Europei, în schimb, noi lucrăm pentru a opri dependenţa Europei de energiile fosile ruse", a continuat președintele SUA.

Pe acelaşi subiect

Joe Biden, discurs istoric în Polonia

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Liderul de la Washington a insistat că va menţine susţinerea pentru Ucraina. "Nu trebuie să existe niciun dubiu, sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fluctua, Alianţa Nord-Atlantică nu va fi divizată şi nu vom obosi. Setea lui Putin de teritorii şi de putere va eşua şi va prevala iubirea poporului ucraiean pentru ţară", a subliniat Biden.

Preşedintele SUA a ajuns luni seară în Polonia, cu trenul, după o vizită-surpriză la Kiev. Liderul de la Casa Albă a vizitat capitala ucraineană, cu trei zile înainte să se împlinească un an de la invazia rusă, ca să îl asigure pe Zelenski că solidaritatea Vestului şi a Statelor Unite rămâne intactă. Invazia militară rusă în Ucraina, declanşată în urmă cu un an, reprezintă un test pentru Europa, pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru întreaga lume, a afirmat preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, în cursul discursului rostit în Polonia.

Joe Biden va continua să sprijine Ucraina: "Democrația stă în picioare"

Vizita lui Joe Biden este cel mai puternic mesaj de suţinere pe care îl putea primi o ţară atacată de Rusia. Preşedintele Statelor Unite, care au acordat, până acum, Ucrainei ajutor militar şi umanitar de peste 30 de miliarde de dolari, l-a felicitat pe Volodimir Zelenski pentru rezistenţa de aproape un an în faţa trupelor ruse.

Joe Biden, preşedintele SUA: Un an mai târziu, Kievul stă în picioare și Ucraina stă în picioare. Democrația stă în picioare. Americanii sunt alături de tine și lumea întreagă este alături de tine. Trebuie să recunosc, o parte din inima mea aparţine Kievului.

Rusia a reacţionat imediat. A trimis o ameninţare făţişă. A ridicat avioane de luptă în momentul în care Joe Biden şi Volodimir Zelenski depuneau o coroană de flori la monumentul soldaţilor eroi. Cei doi preşedinţi şi delegaţiile lor oficiale au sfidat, însă, sirenele de alarmă aeriană şi nu au căutat să se refugieze.

Bianca Iacob, reporter Observator: Probabil că discursul lui Joe Biden se va axa pe sprijinul pe care SUA îl dau Ucrainei şi, de altfel, şi asigurări către Europa că va fi protejată în faţa unei eventuale agresiuni a Rusiei.

Tot la Varşovia, preşedintele Statelor Unite va avea convorbiri cu şefii de stat şi de guvern din ţările formatului Bucureşti Nouă, iniţiat de România.

Mesajul din spatele vizitei lui Biden la Kiev

A fost mai mult decât simbolismul ceea ce l-a determinat pe Biden să îndure riscul semnificativ de a vizita o zonă de război activă, fără mijloace militare americane pe teren.

În discuţiile purtate luni în spatele uşilor închise la Palatul Mariinski, Biden a încercat să îl implice pe preşedintele Volodimir Zelenski într-o discuţie detaliată şi urgentă despre următoarea fază a războiului, pe care oficialii americani îl descriu ca fiind ajuns într-un moment critic.

Modul în care războiul va decurge în următoarele luni va depinde în mare parte de sprijinul Statelor Unite, pe care Biden a promis luni să fie continuu. Dacă mesajul său a fost menit să fie unul liniştitor pentru ucraineni, acesta a fost, de asemenea, menit să le reamintească americanilor că mizele conflictului se extind mult dincolo de graniţele Ucrainei.

"Deja nu mai e vorba doar de Ucraina. Este vorba despre libertatea democraţiei în Europa, este vorba despre libertate şi democraţie în general", a subliniat Biden, care a purtat o cravată cu albastru şi galben, culorile drapelul ucrainean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia, la un an de la începutul războiului. Mesajul președintelui SUA: "Kievul rezistă şi, cel mai important, este liber"