Putin a anulat un decret care garanta suveranitatea R.Moldova în privinţa Transnistriei. Reacţia Chişinăului
Vladimir Putin a anulat marţi, 21 februarie, un decret care data din 2012 şi care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, notează news.ro.
Chişinăul va continua să ceară retragerea forţelor militare ruse din Transnistria, chiar dacă preşedintele Vladimir Putin a anulat marţi decretul său din 2012 privind politica externă a Federaţiei Ruse, în care erau prevederi referitoare la reglementarea conflictului transnistrean „pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. „Vom continua să cerem retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chişinău, Filip Cojocaru, citat de TV8.md.
Moscova şi-a luat angajamentul la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul că îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria, dar această promisiune asumată nu a fost pusă niciodată în practică. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012 şi subliniază că militează în continuare pentru rezolvarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean.
„Vom analiza cu atenţie conţinutul noii concepţii, odată ce va fi făcută publică. În ceea ce priveşte abordarea ţării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm ataşaţi unui proces de reglementare paşnică a conflictului”, a spus Filip Cojocaru.
Europarlamentar român, despre decretul anulat de Putin privitor la Moldova: "O amenințare uriașă"
- Câţi moldoveni vor unirea cu România. Fost ministru al Apărării de la Chişinău: Dacă nu ne unim peste 15 ani...
- Rusia ar plănui să deschidă un nou front către Ucraina din Moldova. Zelenski: Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată...
- Avertismentul Rusiei pentru Republica Moldova: Peskov aduce în discuție o posiblă escaladare în Transnistria
Europarlamentarul român, Eugen Tomac, a comentat decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind anularea unui decret legat de suveranitatea Republicii Moldova, spunând că reprezintă „o amenințare uriașă”. Mesajul a fost publicat pe Facebook.
„După discursul cu iz sovietic ținut astăzi la Moscova, Putin a semnat decizia de anulare a Decretului 605 din 07 mai 2012 cu privire la măsurile de implementare a politicii externe a Federaţiei Ruse. Documentul prevedea, printre altele, dezideratul și angajamentul de a găsi căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova. Odată anulat decretul adoptat atunci, semnalul este cât se poate de evident. De acum încolo, ne putem aștepta la orice! Avem în față o amenințare uriașă, transmisă subtil, însă cât se poate de tare și clar”, a scris Eugen Tomac.
Europarlamentarul mai solicită ca autoritățile române să ia măsuri. „Bucureștiul are obligația să deschidă în sfârșit ochii și să acționeze imediat. Statul român trebuie să pregătească, împreună cu R. Moldova, o strategie curajoasă pentru a face față acestei crize de securitate. Cine crede astăzi că prin tăcere convingem un criminal să se oprească se înșeală profund. Rusia va continua să joace extrem de agresiv, a demonstrat că nu are pic de respect pentru libertate și, mai grav, pentru viața umană”, a precizat Tomac.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰