Antena LIVE

Curs valutar

Momentul în care o rachetă rusească loveşte cel mai mare baraj din Ucraina. Un milion de oameni, fără curent. Ajutor din partea României

Război în Ucraina. Peste un milion de ucraineni au rămas fără electricitate, 5 persoane au murit, alte 15 au fost rănite şi alte 3 sunt date dispărute după ce Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene de la începutul războiului. Forțele aeriene ale Kievului susţin că Rusia a lansat 88 de rachete și 63 de drone Shahed, dintre care au doborât 37, respectiv 55, dar a fost lovit cel mai mare baraj al țării, pe Nipru, la Centrala Hidroelectrică  din Zaporojie.

De la 22.03.2024, 17:42
WhatsApp
Vezi și:

Rusia a atacat vineri infrastructuri de generare şi distribuţie a energiei electrice în cel puţin şapte regiuni ale Ucrainei cu o ploaie de rachete şi drone. Sistemul energetic al Ucrainei a primit ulterior asistență urgentă din partea României, Poloniei și Slovaciei, după ce atacurile rusești au lăsat peste un milion de consumatori fără curent electric, a anunțat operatorul rețelei naționale, Ukrenergo, citat de Reuters.

O filmare care circulă pe Telegram arată momentul în care una dintre rachetele de croazieră rusești Kh-101, lansată din aer, a lovit centrala hidroelectrică Dnipro din Zaporojie. Înainte de a lovi barajul, racheta, care este una dintre cele mai recente sisteme de arme strategice rusești, pare a declanșa contramăsuri sau "flare" pentru a nu fi interceptată de apărarea aeriană. 

Cea mai mare hidrocentrală din Ucraina, DniproHES din Zaporojie şi barajul peste Nipru, au fost avariate, însă acesta nu riscă să cedeze, susţin autorităţile ucrainene.

Tot oraşul Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, a rămas fără curent

Pe acelaşi subiect

Întreg oraşul Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, a rămas fără curent electric şi încălzire după bombardamentele care "au avariat grav" infrastructura energetică, a anunţat primarul oraşului situat la frontiera cu Rusia. "Oraşul este total lipsit de curent electric şi din acest motiv sistemele de încălzire şi de apă nu funcţionează", a declarat Igor Terehov într-o înregistrare video postată pe Telegram, afirmând că atacul, întreprins "cu peste 20 de rachete", a fost "cel mai puternic" atac împotriva Harkovului de la începutul războiului.

Potrivit lui Terehov, apa curentă ajunge la locuitorii acestui oraş ce avea 1,5 milioane de locuitori înainte de război, însă "presiunea este minimă". Alte regiuni din Ucraina se confruntă de asemenea cu întreruperi de curent sau cu raţionalizări. În oraşul Odesa, din sud-vest, 260.000 de oameni au rămas fără curent. În oraşul Hmelniţki, vest, până la 200.000 de persoane au fost afectate de întreruperi de curent, însă electricitatea a putut fi restabilită pentru majoritatea dintre acestea.

Iniţial, Oleksii Kuleba, adjunctul șefului administrației prezidențiale, a declarat că loviturile au afectat aproximativ 700.000 de locuitori din Harkov, cel puțin 200.000 în fiecare dintre regiunile Odesa și Dnipropetrovsk și alți 110.000 în regiunea centrală Poltava.

Regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a fost de asemenea lovită, însă autorităţile nu au identificat câţi locuitori nu au curent.

Rusia: Represalii după 49 de atacuri în Kursk şi Belgorod

Moscova a declarat că acest atac este un răspuns la recentele incursiuni ale unor combatanţilor ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod şi la bombardamentele ucrainene în aceste provincii.

"Forţele armate ale Federaţiei Ruse au lansat o lovitură masivă (...) asupra infrastructurilor energetice şi militaro-industriale, nodurilor feroviare, arsenalelor" militare în special, a indicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, precizând că începând din weekendul trecut a executat 49 de atacuri asupra Ucrainei drept represalii după bombardamentele şi incursiunile ucrainene în provinciile Kursk şi Belgorod lansate înaintea alegerilor prezidenţiale în care preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut fără emoţii un nou mandat.

De altfel, la o reuniune cu Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse pe 15 martie, în prima zi a alegerilor prezidenţiale, Putin a promis că "aceste lovituri inamice nu vor rămâne nepedepsite", acuzând atunci Ucraina că încearcă să perturbe scrutinul cu acţiuni militare "demonstrative" pe teritoriul rus la care au participat, conform liderului de la Kremlin, circa 2.500 de combatanţi veniţi dinspre Ucraina.

Atacul rusesc de vineri, efectuat cu 90 de rachete şi 60 de drone kamikaze Shahed, a fost cel mai amplu desfăşurat recent şi a evidenţiat carenţele grave ale Ucrainei în materie de apărare antiaeriană. Ucraina afirmă că antiaeriana sa a doborât 90% dintre drone, dar numai 42% dintre rachete.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina centrala hidroelectrica baraj zaporojie racheta
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025