Primele provocări pentru Charles al III-lea, noul Rege al Marii Britanii. Promite să fie un monarh neutru, în ciuda alegerilor controversate din trecut
Moment istoric în Capitala Marii Britanii. Pentru prima dată în ultimii 71 de ani, britanicii au asistat la proclamarea unui nou rege, Charles al III-lea, devenit automat monarh, după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. Acum, o lume întreagă aşteaptă să vadă ce fel de rege va fi. Tot ieri, membrii Parlamentului britanic au depus jurământul de credinţă faţă de noul monarh.
De Redactia Observator la 11.09.2022, 08:30"Îl proclamăm din inimă şi în deplin acord pe Prinţul Charles Philip Arthur George, în frumoasa amintire a Reginei Elizabetha a II- a, ca fiind singurul şi de drept moştenitorul coroanei Marii Britanii şi a Irlandei de Nord cât şi a altor teritorii.Dumnezeu să îl binecuvânteze pe Rege!" Este momentul în care Regatul Unit intră sub domnia regelui Charles al III-lea, moment istoric şi unic pentru toţi britanicii născuţi în ultimii 70 de ani. E prima dată când asistă la proclamarea unui rege. Într-o ceremonie sobră, după un ritual vechi de sute de ani, proclamaţia a fost semnată de aproximativ 700 de oficiali, printre ei şi Regina Consoartă, Camilla, şi noul prinţ de Wales, moştenitorul tronului, prinţul William. Pentru prima dată în istorie, ceremonia a fost transmisă în direct.
Charles al III-lea promite să fie un rege neutru
Dacă Charles va fi sau nu un rege calm şi răbdător e discutabil, mai ales în condiţiile în care ieri a fost surprins gesticulând nervos, de mai multe ori, către unul dintre ajutoarele regale, să îi elibereze masa pe care urma să semneze proclamaţia.
Apoi, britanicii se tem că nu va putea să-şi menţină neutralitatea, aşa cum a făcut mama sa şi aşa cum îi cere sistemul monarhic constituţional. În rolul de prinţ moştenitor, dacă o lege nu îi plăcea, trimitea scrisori critice parlamentarilor, iar de multe ori lăsa să se înţeleagă că lucrurile fie se vor întâmpla aşa cum vrea el, fie deloc. În 2015, presa a dezvăluit că Charles a primit documente confidențiale despre funcționarea internă a guvernului britanic pe care nici măcar miniștrii aleși nu le văzuseră.
- Omenirea, martoră la scrierea istoriei. Marea Britanie a intrat sub domnia Regelui Charles al III-lea. Monarhul...
- Charles al III-lea, proclamat Rege al Marii Britanii. Primul discurs, la semnarea documentului: "Domnia mamei mele a...
- Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie, la Westminster Abbey
Nu a rămas neutru nici în ce priveşte politica internaţională. Acum câţiva ani, l-a criticat pe Donald Trump, iar mai recent, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.
- Reporter: Unii oameni v-au acuzat că vă amestecaţi prea mult (în chestiuni politice, n.r.)...
- Prinţul Charles: Nu mai spune! Am încercat să mă asigur că tot ceea ce fac este făcut aşa cum trebuie, dacă asta înseamnă că m-am implicat prea mult (politic, n.r.), atunci sunt foarte mândru de asta.
Lipsa sa de neutralitate a devenit evidentă în așa-numita afacere a notițelor "Black Spider", din care reieşea că s-a implicat în chestiuni mult în afara atribuţiilor sale regale: de la comenzile de elicoptere militare în timpul războiului din Irak până la "pescuitul ilegal al scoicilor din Patagonia".
Dar acum, după ceremonia de proclamare, el s-a angajat să urmeze exemplul mamei sale şi să lase politica în seama guvernului şi parlamentului: "Ştiu că voi fi susţinut de afecţiunea şi loialitatea popoarelor al căror suveran am fost chemat să fiu. Şi că, în îndeplinirea îndatoririlor mele, voi fi îndrumat de sfatul parlamentelor pe care le-au ales".
Provocări pentru Casa Regală după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Una dintre primele provocări ale domniei sale va fi însă fără îndoială aceea de a le cuceri inimile britanicilor. Dacă, într-un sondaj din luna aprilie, mama sa era cel mai iubit şi popular membru al familiei regale, Charles era abia pe locul 7, după nora sa Kate, de exemplu, fiul William şi chiar tatăl lui, Philip, care a murit în urmă cu un an şi jumătate. În rândul generaţiilor mai tinere, Charles era şi mai nepopular, abia pe locul 12 în top. Situaţia pare să se fi schimbat acum.
În orice caz, momentul dureros pare să fi adus mai multă unitate în familia regală. Prinţii William şi Harry, despre care se spunea că abia îşi mai vorbesc, au apărut, ieri, împreună, în faţa oamenilor adunaţi la castelul Windsor. Alături de ei s-au aflat şi soţiile, Kate, acum prinţesă de Wales, şi Meghan. Cu toţii au fost primiţi cu deosebit entuziasm, mai ales că nimeni nu se aştepta să-i vadă împreună. O tânără chiar a rugat-o pe Meghan să o îmbrăţişeze, ceea ce ea a şi făcut.
Astăzi, sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei va fi transportat de la castelul Balmoral la reşedinţa regală din Edinburgh, capitala Scoţiei. Proclamarea noului rege va fi citită la Edinburgh, ca şi în capitalele Irlandei de Nord şi Ţării Galilor, după ce ieri a fost citită şi în Canada. Iar în toate bisericile Regatului Unit, la slujbele de duminică, oamenii se vor ruga pentru noul Rege.