Putin și Lukașenko fac front comun împotriva UE. S-au plimbat cu iahtul în Marea Neagră ”ca într-un film cu James Bond”. FOTO
Vladimir Putin l-a primit sâmbătă pe Alexander Lukashenko la Soci cu îmbrățișări și o excursie cu iahtul. Imaginile cu cei doi lideri pe iaht au declanșat un val de glume pe rețelele de socializare. Putin i-a aruncat și un colac de salvare, anunțând după discuții un nou împrumut de 500 de milioane de dolari acordat de Rusia Minskului pentru a contracara sancțiunile UE. Belarus a declanșat un scandal internațional deturnând un avion european pentru a aresta un jurnalist dizident.
De Redactia Observator la 31.05.2021, 13:18”La Soci, Putin și Lukașenko fac front comun în fața europenilor”, scrie Le Monde. ”Lukașenko preferă să rămână pe orbita Moscovei, care i-a asigurat supraviețuirea după protestele din august 2020. La întâlnirea de la Soci, cei doi președinți s-au străduit să facă din acest episod, care a suscitat vii emoții în întreaga lume, un non-eveniment. În Rusia, de altfel, subiectul a dispărut în mare măsură din presă”, notează Le Monde. În timp ce Moscova și-a intensificat sprijinul pentru președintele Lukașenko, Rusia a fost de acord pentru un al doilea împrumut de 500 de milioane de dolari către Belarus.
Putin și Lukașenko ”au profitat” sâmbătă ”de vremea frumoasă” și „au plecat într-o excursie cu iahtul pe Marea Neagră”, potrivit Kremlinului. Imaginile cu cei doi au declanșat un val de glume în sfera rusă de social media și nu numai. Jurnaliștii occidentali au comentat și ei cu umor imaginile cu Putin, îmbrăcat casual, pe iaht alături de Lukașenko: ”romantism geopolitic” sau ”Putin și Lukașenko parcă au vrut să recreeze celebra scenă din Titanic” - sunt câteva dintre comentarii. Într-una din poze, la masă, pe iaht, între cei doi lideri apare și Nikolai, fiul lui Lukașenko, despre care presa a scris că este pregătit pentru a-i lua locul tatălui său la conducerea țării. ”Scenele de la întâlnirea lui Putin cu Lukașenko parcă sunt desprinse dintr-un film cu James Bond”, a comentat jurnalistul Shaun Walker.
Alexander Lukashenko, ultimul dictator al Europei, acuză Occidentul că încearcă să „destabilizeze” Belarusul. Rusia susține că Minskul a dat dovadă de transparenţă în cazul avionului deturnat, Kremlinul subliniind săptămâna aceasta că „nu are niciun motiv” să nu creadă explicațiile oferite de Belarus. Mai mult, Moscova a reacționat faţă de sancțiunile UE care izolau Belarusul. Rusia a declarat că sancțiunile europene sunt premature, deoarece nu există nicio anchetă care să fi ajuns la concluzia deturnării zborului. În ultimele zile, mai multe zboruri de la companii europene către Moscova au fost anulate, deoarece Rusia nu a aprobat modificările planurilor de zbor care ocolesc spațiul aerian al țării.
Cele 500 de milioane de dolari fac parte dintr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Rusia l-a promis Belarusului ca parte a eforturilor Moscovei de a-și stabiliza vecinul după ce au izbucnit proteste în masă anul trecut. Minsk a primit o primă tranșă de 500 de milioane de dolari în octombrie și va primi a doua tranșă înainte de sfârșitul lunii iunie.
- Vladimir Putin l-a consolat pe Aleksandr Lukașenko, în urma sancțiunilor adoptate de UE împotriva Minskului
- Germania cere Rusiei să clarifice dacă este implicată în incidentul aerian din Belarus
- Turcia ar fi făcut presiuni asupra NATO să nu fie aplicate sancțiuni pentru Belarus. Ce interese are Erdogan
Summitul de două zile al lui Putin cu Lukașenko a venit în momentul în care Uniunea Europeană și Statele Unite au căzut de acord să sancționeze Belarusul pentru că a folosit o falsă amenințare cu bombă pentru a forța un avion Ryanair să aterizeze la Minsk. Autoritățile au trimis un avion de luptă pentru a escorta avionul în sol, înainte de a-i aresta pe jurnalistul Roman Protasevici și pe prietena sa Sofia Sapega, cetățean rus. Ambii sunt în închisoare acuzați că au orchestrat revolte în masă. Protasevici riscă 15 ani de închisoare.
Potrivit Kremlinului, Lukașenko nu a solicitat asistență economică suplimentară de la Moscov iar cei doi vecini lucrează la „organizarea legăturii aeriene” în urma restricțiilor UE. Kremlinul a reiterat apelul Moscovei pentru o „anchetă completă” asupra deturnării avionului, după ce a acuzat Vestul că a tras „concluzii pripite”.