Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin l-a consolat pe Aleksandr Lukașenko, în urma sancțiunilor adoptate de UE împotriva Minskului

Vladimir Putin îşi afişează susţinerea faţă de Aleksandr Lukaşenko, în urma unor critici occidentale dure şi unor măsuri adoptate de Uniunea Europeană (UE) împotriva Minskului, după deturnarea unui avion comercial cu scopul arestării unui opozant al liderului belarus care se afla la bord, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 29.05.2021, 12:49

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko - Profimedia Images

Preşedintele rus l-a primit călduros pe omologul său belarus la Soci, pe malul Mării Negre, vineri, o întâlnire prevăzută înaintea de interceptarea unui avion Boeing aparţinând Ryanair duminică, de către Belarus, acuzat de de către europeni de ”piraterie” aeriană.

Bloggerul şi opozantul Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului, interceptat sub pretextul unei false alarme cu bombă, a fost arestat în această escală forţată la Minsk, împreunăcu partenera sa rusă, potrivit News.ro.

Cei doi tineri se află în detenţie, iar Roman Protasevici, acuzat de organizarea unor ”tulburări în masă” riscă 15 ani de închisoare.

Majoritatea statelor membre UE interzic, ca represalii accesul în spaţiile lor aeriene al avioanelor de linie belaruse şi îndeamnă companiile aeriene să ocolească spaţiul aerian belarus. De asemenea, UE se gândeşte să aplice noi sancţiuni regimului Lukaşenko.

Pe acelaşi subiect

Putin a convenit cu Lukaşenko, la Soci, că Occidentul s-a lăsat copleşti de emoţie.

Liderul de la Kremlin a insistat asupra reacţiilor diferite ale occidentalilor atunci când avionul preşedintelui bolivian Evo Morales a fost obligat să aterirzeze în Austria, în 2013, când Statele Unite încercau să-l intercepteze pe Edward Snowden, autorul unor dezvăluiri despre interceptări americane în străinătate.

”O dată ei au obligat avionul preşedintelui bolivian să aterizeze şi l-au dat jos din avion, iar apoi tăcere”, a declarat Putin.

Lukaşenko l-a asigurat pe omologul său că îi va arăta documente confidenţiale cu privire la incidentul de duminică, prin care să înţăeleagă cum s-au desfăşurat faptee în realitate.

”Există mereu cineva care ne face probleme. Îi cunoaşteţi, vă voi informa”, i- spus a liderul de la Minsk lui Putin. ”Am adus documente pentru ca să înţelegeţi ce se întâmplă. Este o tentativă de destabilizare ca în august”, a apreciat el.

Zâmbind şi aparent destins, Vladimir Putin i-a propus  oaspetelui său o baie în mare, pe care Alekandr Lukaşenko a acceptat-o.

Rusia a catalogat drept ”şocantă” reacţia Occidentului, iar şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a acuzat de faptul că ”diabolizează” puterea de la Minsk.

Rusia şi Belarusul, care fac deja parte în mod oficial dintr-o ”uniune”, negociază de mai mulţi ani o integrare mai puternică.

Acest proiect îi îngrijorează pe opozanţii lui Lukaşenko, care-l suspectează pe preşedintele belarus, aflat de 27 de ani la putere, că este pregătit să renunţe la o parte din suveranitatea belaruse în schimbul susţinerii Moscovei.

Putin i-a spus lui Lukaşenko că vor continua să construiască această uniune a ţărilor lor, însă cu o constanţă şi nu în pripă, dar în mod discret.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin l-a consolat pe Aleksandr Lukașenko, în urma sancțiunilor adoptate de UE împotriva Minskului