Antena Meniu Search
x

Cine este Aleksandr Lukașenko. "Ultimul dictator al Europei" se află la putere de peste un sfert de secol

Belarus se confruntă cu noi sancțiuni internaționale, după deturnarea unui avion comercial la ordinului președintelui Aleksandr Lukașenko pentru a-l aresta pe Roman Protasevici, cofondatorul și fost editor la canalul NEXTA pe platforma Telegram, care a devenit popular în rândul opozanților președintelui belarus. Dar cine este Aleksandr Lukașenko?

de Redactia Observator

la 27.05.2021, 17:10

Două evenimente recente, care au avut în prim plan Belarusul, au captat atenția liderilor internaționali și au atras critici și sancțiuni, în urma acțiunilor președintelui Aleksandr Lukașenko, considerat "ultimul dictator al Europei".

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, a reprimat în mod brutal manifestațiile de amploare din 2020, după alegerile prezidenţiale din august, considerate de europeni ca fiind "fraudate".

Totodată, în luna mai 2021, Uniunea Europeană a impus sancțiuni Belarusului, după ce un avion comercial a fost deturnat la ordinul lui Lukașenko pentru arestarea unui opozant. Răspunsul președintelui Belarus nu a întârziat să apară, acesta acuzânt Occidentul că poartă "un război hibrid împotriva sa". 

Roman Protasevici, jurnalistul arestat la Minsk

Profimedia Images

Pe acelaşi subiect

Cariera politică și legăturile cu Rusia

Aleksandr Lukashenko, în vârstă de 66 de ani, a deținut funcții în armata sovietică și în organizația de tineret a Partidului Comunist, în perioada în care Belarusul făcea parte din Uniunea Sovietică. El a fost ales în parlamentul Republicii Socialiste Sovietice Bielorusă, în 1990, fiind singurul deputat care s-a opus unui acord care a dus la dizolvarea Uniunii Sovietice. 

Lukașenko a devenit primul președinte al Republicii Belarus, în 1994, cu 80,3% din voturi. Pe site-ul președinției belaruse, liderul de la Minsk este descris drept un „președinte al oamenilor obișnuiți”, scrie The Washington Post

În 1996, Lukașenko a reușit să obțină aprobarea unor amendamente constituționale prin care s-a extins autoritatea președinției. Când țările occidentale au criticat această mișcare, a decis expulzarea temporară a ambasadorilor SUA și ai UE.

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko

Getty Images

Lukașenko a primit un sprijin financiar și politic semnificativ din partea Rusiei, care este un aliat cheie în disputele cu Occidentul.

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko

Getty Images

"Ultimul dictator al Europei"

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost vizat, după alegerile prezidențiale din august 2020, de o contestare istorică. Mii de oameni au ieșit în stradă, atât la Minsk, cât şi în alte oraşe, după care mobilizarea a slăbit treptat, din cauza unei reprimări brutale din partea autorităţilor.

Proteste masive în Belarus, 2020

Profimedia Images

La alegerile din Belarus, preşedintele Alexandr Lukashenko a candidat pentru un al şaselea mandat. Campania electorală 2020 a fost numită drept cea mai dură şi cea mai „murdară” din istoria ţării. Statele UE nu recunosc rezultatul alegerilor, considerând că "nu au fost nici echitabile şi nici libere". În urma rezultatului, marea majoritate a liderilor opoziţiei au fost încarceraţi sau au fugit în exil.

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus

Profimedia Images

Potrivit publicației Politico, peste 35.000 de bieloruși au fost arestați în timpul acestor proteste, fiind bătuți și torturați, în arest, scrie Business Insider

Președintele rus Vladimir Putin a fost un puternic aliat al liderului din Belarus, acordându-i acestuia un împrumut de 1,5 miliarde de dolari, ca un „gest de sprijin”, în timpul protestelor.

Al Jazeera a raportat că Rusia a trimis și jurnaliști agreați de Kremlin pentru a schimba modul în care se relatează protestele în presă. 

Proteste masive în Belarus, 2020

Profimedia Images

"Dinastia politică" Lukașenko

Preşedintele belarus autocrat Aleksandr Lukaşenko se gândeşte la succesiunea sa şi a modificat legea în perspectiva morţii sale, pentru ca puterea să fie transferată Consiliului Naţional de Securitate, în care fiul său, Viktor Lukaşenko, joacă un rol important, potrivit Euronews.

Numeroşi observatori îl acuză pe Lukaşenko de faptul că vrea să stabilească o dinastie politică, o acuzaţie pe care acesta a respins-o mereu.

Aleksandr Lukașenko, alături de fiul său, Viktor Lukașenko

Getty Images

”Dacă mâine preşedintele nu mai este, există suficiente garanţii că totul va decurge bine?”, s-a întrebat el în faţa presei. ”Nu”, a răspuns tot el, anunţând că va ”semna un decret privind structura puterii în Belarus. Dacă preşedintele este ucis, Consiliul de Securitate va deţine puterea de a doua zi”.

Legislaţia actuală prevede ca premierul să preia preşedinţia în cazul vacantării puterii. Însă Aleksandr Lukaşenko vrea ca, în realitate, puterea să revină Consiliului de Securitate, din care face parte și fiul să.

Aleksandr Lukașenko este căsătorit din 1975 cu Galina, cu care are doi copii, Viktor (43 de ani) și Dmitri (39 de ani), însă, presa tabloidă din Marea Britanie a amintit că președintele Belarusului ar avea o relație extraconjugală cu o altă femeie. Este vorba despre Maria Vasilevich, tânăra care a câștigat titlul de Miss Belarus, în 2018, mai tânără cu 43 de ani decât liderul de la Minsk.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cine este Aleksandr Lukașenko. "Ultimul dictator al Europei" se află la putere de peste un sfert de secol