Război Rusia - Ucraina, ziua 134 LIVE TEXT. Avertismentul lui Putin: "Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina". Mesajul războinic pentru Occident
Război Rusia - Ucraina, ziua 134. Luptele continuă în Donețk, asta după ce în ultimele zile armata rusă a reușit să preia controlul asupra regiunii învecinate, Lugansk. Publicațiile internaționale relatează că a avut loc un nou bombardament asupra orașului Slaviansk, iar șeful administrației militare ucrainene din regiune le-a recomandat civililor care au mai rămas să plece către zone mai sigure. În ciuda succeselor din Lugansk, trupele Moscovei au avut parte de o înfrângere în timpul unei ofensive lângă Verhnokamianske, Bilohrivka şi Hrîhorivka, statul major al armatei ucrainene anunțând că "au provocat pierderi semnificative inamicului". În acest moment, linia de apărare a Ucrainei a fost mutată pe orașele Siversk, Soledar şi Bahmut, asta după pierderea orașelor Severodoneţk şi Lisiciansk.
De Redactia Observator la 07.07.2022, 21:08- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
Update 20:55 Putin: "Dacă occidentalii vor să învingă Rusia, să încerce. Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina"
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a provocat joi pe occidentali să învingă Rusia "pe câmpul de luptă" din Ucraina, unde americanii şi europenii au accelerat livrările de arme către forţele militare ale Kievului, potrivit AFP, citat de Agerpres. "Astăzi, auzim că ei vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce să zic? Să încerce!", a declarat Putin în timpul unei reuniuni cu şefii grupurilor politice din camera inferioară a Parlamentului, transmis la televiziune.
De asemenea, Putin a mai spus că Rusia "nu a început încă lucrurile serioase" în Ucraina, unde ea desfăşoară de la sfârşitul lunii februarie o vastă ofensivă militară. "Toată lumea trebuie să ştie că nu am început încă lucrurile serioase" în Ucraina, a afirmat el. "În acelaşi timp, nu refuzăm negocierile de pace. Însă cei care le refuză trebuie să ştie că pe măsură ce trece timpul, cu atât le va fi mai dificil să negocieze cu noi", a adăugat el.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 133 LIVE TEXT. Ruşii susţin că au distrus două dintre cele patru sisteme HIMARS ale...
- "Fata de foc" din armata Ucrainei. Tatyana are doi copii, dar "lucrează" pe un obuzier autopropulsat Howitzer
- Dmitri Medvedev, despre folosirea armei nucleare. Fostul preşedinte exclude în avans sancţionarea Rusiei de către...
Update 17:08 Consilierul lui Zelenski îi mulţumeşte lui Boris Johnson pentru sprijin
Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, îi mulţumeşte lui Boris Johnson pentru sprijinul acordat ţării pe parcursul ultimelor luni de la declanşarea războiului. El spune că ”şi-a dat seama de ameninţarea monstrului (n.r. Rusiei) şi a fost mereu în fruntea sprijinului oferit Ucrainei”, relatează The Guardian, citat de news.ro. După ce Boris Johnson a anunţat că va renunţa la funcţia de lider al Partidului Conservator britanic, dar că intenţionează să rămână prim-ministru în timpul procesului de alegere a succesorului său, Podoliak i-a transmis un mesaj lui Johnson.
Update 16:00 Rusia atacă petrolierul Millennial Spirit, care plutea în Marea Neagră de peste 4 luni şi care transporta motorină
O rachetă rusă a lovit petrolierul Millennial Spirit sub pavilion moldovenesc, care plutea în Marea Neagră de peste patru luni şi care transporta motorină, a anunţat armata ucraineană, joi, care a numit nava ”bombă ecologică”, relatează agenţia de presă Interfax-Ucraina. Acesta este al doilea atac care a vizat nava de la lansarea invaziei ruse din luna februarie, relatează Reuters, citat de news.ro. Nava Millennial Spirit, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, a fost atacată de două ori de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Update 15:42 Atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene Kramatorsk și Sloviansk, încheiate cu victime
Atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene Kramatorsk și Sloviansk s-au lăsat cu victime, joi. "Rămâneți în adăposturi, pericolul nu a trecut", avertizează primarul din Kramatorsk. Forțele rusești au lansat joi rachete asupra centrului orașului Kramatorsk din estul Ucrainei în cadrul unui atac aerian, provocând victime, a declarat primarul orașului, conform Reuters, citat de Mediafax.
"Lovitură aeriană cu rachete asupra părților centrale din Kramatorsk, există victime", a scris primarul Oleksandr Goncharenko pe Facebook, fără a oferi detalii despre victime: "Rămâneți în adăposturi, pericolul nu a trecut". Ucraina a declarat că se așteaptă ca Kramatorsk, în regiunea Donețk, să se numere printre principalele ținte ale forțelor rusești, după ce acestea au capturat duminică orașul Lisiciansk, în regiunea vecină Lugansk.
Pe de altă parte, Vadim Liakh, primarul din Sloviansk, a declarat tot joi că orașul a fost, de asemenea, sub un tir de atacuri. El a spus că unii locuitori au fost răniți, dar nu a dat detalii despre victime. Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, nu a comentat imediat situația din Kramatorsk sau Sloviansk, însă anterior a negat că a țintit în mod deliberat civili. După ce și-a consolidat efectiv controlul total asupra regiunii Lugansk, Moscova a precizat că plănuiește să captureze părți din regiunea Donețk pe care forțele sale nu le-au cucerit încă.
Update 14:00 Rusia confirmă că a atacat Insula Șerpilor
La primele ore ale dimineții, autoritățile de la Kiev au transmis că forțele ruse au lansat un nou atac asupra Insulei Șerpilor, la doar câteva zile după ce au părăsit acest punct strategic. La câteva ore de la lovitra care a dus la distrugerea unui debarcader, oficialii Ministerului Apărării din Federația Rusă au conformat informațiile oferite de ucraineni, notează CNN.
"Pe fondul eșecurilor militare și a retragerii masive a trupelor ucrainene în Donbas, regimul de la Kiev a încercat să-și pună, în mod simbolic, steagul pe Insula Șerpilor în seara asta.Un avion al Forțelor aeriene ruse a lansat imediat un atac cu rachete asupra insulei, ca urmare, o parte din personalul militar ucrainean a fost eliminat și restul a fugit", au transmis oficialii ruși.
Oficialii ucraineni nu au confirmat faptul că misiunea s-a soldat cu victime de partea lor, dar au ținut să sublinieze că soldații au reușit să pună steagul pe Insula Șerpilor.
Update 13:50 Ucraina cere explicații Turciei după eliberarea vasului cu cereale furate
Ministerul de Externe al Ucrainei a anunțat că nava rusească care transportă cereale ucrainene, despre care susține că au fost durate, a fost lăsată să părăsească portul turc Karasu și a transmis că este o "situație inacceptabilă și că îl va convoca pe ambasadorul Turciei".
"Regretăm că nava rusă Zhibek Zholi, care era încărcate cu cereale ucrainene furate, a fost lăsată să părăsească portul Karasu, în ciuda dovezilor penale prezentate autorităților turce", a scris purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Oleg Nikolenko, pe Twitter.
"Ambasadorul Turciei la Kiev va fi invitat la Ministerul de Externe al Ucrainei pentru a clarifica această situație inacceptabilă", a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
Update 12:50 Dmitro Kuleba, mesaj la Forumul de Securitate de la Bucureşti: "Putin este gata să redeseneze graniţele, să dstrugă Europa"
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba,a avut un mesaj live la Forumul de Securitate de la Bucureşti, care are loc la Palatul Parlamentului. Oficialul ucrainean a afirmat că nu trebuie să ne înşelăm faţă de intenţiile reale ale Rusiei. Putin este gata să redeseneze graniţele, să distrugă Europa şi că facem faţă unei provocări fără precedent când un membru permanent al Consiliului pentru Securitate al NATO a lansat o agresiune asupra unui alt stat, notează News.ro.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a declarat în cadrul mesajului că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este un "fenomen care vine ca o provocare asupra securităţii internaţionale".
"Trebuie să dăm dovadă de rezilienţă şi putere, în comun, pentru a ne asigura că schimbările care intervin ne vor duce către mai bine, nu către mai rău. Ceea ce este clar că acestea vor fi consecinţe de lungă durată pentru întreaga regiune şi pentru întreaga lume. Facem faţă unei provocări fără precedent când un membru permanent al Consiliului pentru Securitate al NATO a lansat o agresiune asupra unui alt stat", a spus Kuleba.
El a menţionat că războiul acesta este unul "fără precedent în acest secol, şi nu trebuie să ne înşelăm faţă de intenţiile reale ale Rusiei". "Putin este gata să redeseneze graniţele, să dstrugă Europa", a afirmat Kuleba.
Ministrul de externe ucrainean a mai arătat că "Rusia era considerată o forţă progresivă, competitivă pe arena mondială, dar a apelat la forţă pentru a distruge stabilitatea celorlalte naţiuni".
"Ideea lui Putin este simplă, vrea să impună standardele ruseşti întregii luni şi Uniunii Europene, lipsa de dreptate şi de justiţie şi sărăcia".
"Este motivat de ură pentru bunăstarea europenilor, scopul lui Putin e de a bate la uşa fiecărei locuinţe europene, prezentând o criză, economică, inflaţie sau orice altă formă de instabilitate".
"O criză în Europa i-ar permite lui Putin să le arate ruşilor că cei din Europa nu trăiesc mai bine decât ei şi că nu are rost să se opună. Ucraina, Republica Moldova, Georgia, şi statele baltice sunt ţintele primare ale Rusiei, însă şi alte naţiuni europene sunt sub atacul rusesc, prin alte mijloace", a afirmat Kuleba.
"De aceea este important să continuăm sprijinirea Ucrainei, este ceea ce este rational să facem, pentru a-I proteja de această iuvazie. Am dovedit, noi, ucrainenii, că putem înfrânge şi că putem să luptăm împotriva lor. Piederile suferite în estul Ucrainei se datorează folosirii de arme grele. Există şi nişte limite la curaj, curajul nu poate face singur totul, dacă îi lipseşte mijloacele. În anumite zone, forţele ruseşti depăşesc forţele ucrainene cu 1 la 10. De aceea, este nevoie ca toate cellalte ţări să sporească ajutorarea Ucrainei, prin echipament militar, antiaerian şi de apărare antirachetă. Avem nevoie de arme grele pentru a stabiliza situaţia din est şi de pe întreaga linie a frontului, este nevoie pentru aceasta să dispunem de o cantitate suficientă de armament", a spus Kuleba.
Update 12:00 Separatiștii pro-ruși au anunțat un bilanț al victimelor din ultima zi
Separatiștii pro-ruți din Donețk, autoproclamată, au făcut public un raport privind victimele din ultimele 24 de ore. Ei susținîn atacurile armatei ucrainene au ucise șapte persoane și că alte 30 de persoane au fost rănite. Jurnaliștii de la The Guardian subliniază că aceste informații nu au fost confirmate în mod independent.
Update 10:50 Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că pregătesc provocări cu arme chimice
Federaţia Rusă plănuieşte provocări cu utilizarea de arme chimice în Ucraina pentru ca apoi să dea vina pe trupele ucrainene, susţin autorităţile de la Kiev, subliniind că Moscova a trimis deja o notă Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) despre pregătirea unei provocări cu arme chimice de către armata ucraineană, relatează miercuri agenţia de presă ucraineană Unian, citând o declaraţie făcută de către reprezentantul permanent al Rusiei la OIAC, Aleksandr Şulghin. Detalii aici.
Update 09:00 Rușii au lansat două rachete asupra Insulei Șerpilor
Un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa a anunțat că armata rusă a atacat Insula Șerpilor la doar câteva zile după ce au părăsit-o în semn de "bunăvoință". Autoritățile ucrainene au transmis că rachetele au reușit să distrugă un devarcader.
Autoritățile au mai transmis că în timpul nopții au fost lansate atacuri și asupra orașului Odesa, în timpul acestora fiind distruse mai multe depozite în care se aflau aproximativ 35 de tone de cereale.
Update 08.50 Rușii își reiau asaltul asupra orașului Slaviansk
Armata ucraineană a anunțat că a reușit până acum să oprească orice avans major al Rusiei în nordul regiunii Donețk, dar atacurile se intensifică odată cu bombardamentele puternice asupra orașului Slaviansk și a zonelor populate din apropiere, notează The Guardian.
Trupelele Moscovei bombardează mai multe orașe ucrainene cu armament greu pentru a permite forțelor terestre să avanseze spre sud și să se apropie de Slaviansk. După cum au explicat oficialii militari de la Kiev, aceste atacuri au rolul de a facilita obținerea unei poziții de luptă mai bune.
Primarul din Slaviansk a transmis într-un mesaj video că orașul său a fost ținta bombardamentelor în ultimele două săptămâni.
Update 08:00 Ucraina anchetează peste 21.000 de crime de război, anunță procurorul general
Ucraina a anunţat că anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război comise de Rusia de la startul ofensivei militare. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că zilnic a primit rapoarte cu privire la 200-300 de crime de război. Ea a precizat că multe procese vor avea loc "in absentia", însă trebuie să se facă dreptate şi de aceea întregul proces trebuie să continue, notează News.ro.
Venediktova a mai spus că soldaţii ruşi care au ucis, au torturat sau au violat civili trebuie să înţeleagă faptul că este doar o chestiune de timp până când vor ajunge în instanţă. În mai, aceasta explica că au fost identificaţi aproximativ 600 de suspecţi.
Update 07:00 Volodimir Zelenski acuză acuză armata rusă că a atacat cu rachete Universitatea Pedagogică din Harkov
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov în nord-estul Ucrainei a fost distrusă miercuri într-un atac cu rachete ruseşti. Clădirea principală, sălile de curs, muzeul universitar şi biblioteca ştiinţifică au fost lovite, a spus preşedintele Zelenski în discursul său video de miercuri seara, notează Agerpres.
"Acest lucru caracterizează invazia rusă cu o acurateţe de 100%. Când vine vorba de definiţia barbariei, acest atac se potriveşte cel mai bine" a spus şeful statului ucrainean.
El a mai spus că armele trimise de partenerii occidentali ai Kievului funcţionează "foarte puternic" şi a lăudat preciza lor.
Armata ucraineană foloseşte artileria pentru a distruge depozite şi alte ţinte care sunt importante din punct de vedere logistic pentru Rusia, a spus el."Şi aceasta reduce semnificativ potenţialul ofensiv al armatei ruse. Pierderile ocupanţilor nu vor face decât să crească în fiecare săptămână, la fel ca şi dificultatea de a le aproviziona", a spus el.