Război Rusia - Ucraina, ziua 147 LIVE TEXT. Explozii şi tiruri de arme automate în apropiere de centrala nucleară din Zaporojie
Război Rusia - Ucraina, ziua 147 LIVE TEXT. Rusia intenționează să anexeze părţi din Ucraina folosind un ''cadru de joc'' similar cu cel folosit pentru preluarea Crimeei, spun oficialii americani. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Rusia pune deja bazele anexării şi ar putea organiza cât de curând referendumuri. Între timp, legislatorii ucraineni l-au revocat pe șeful Securității Interne și pe procurorul general, la două zile după ce președintele Volodimir Zelenski i-a suspendat din funcţie, conform BBC. Întrebat despre o posibilă întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Vladimir Putin a specificat că Kievul nu a respectat termenii ''acordului de pace preliminar'' convenit în luna martie.
De Redactia Observator la 20.07.2022, 22:18- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
UPDATE 22.17: Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, face apel în Congresul SUA pentru mai multe arme
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a făcut apel marți la parlamentarii americani pentru a oferi mai mult ajutor țării sale în lupta împotriva invaziei ruse care durează de cinci luni, spunând că armele ar putea ajuta la asigurarea unei "mari victorii comune", scrie Reuters, citat de Mediafax. Olena Zelenska, a ținut un discurs de 15 minute în fața membrilor Camerei Reprezentanților și Senatului Statelor Unite. Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a prezentat videoclipuri cu copii despre care a spus că au fost răniți sau uciși, inclusiv un băiețel de trei ani care se află acum în Germania și învață cum să folosească proteze. "Câți copii ca el sunt în Ucraina? Câte familii ca aceasta pot fi încă distruse de război? Acestea sunt "Jocurile Foamei" ale Rusiei", a spus ea, făcând referire la o serie de romane și filme în care oamenii se vânează unii pe alții.
"Cer arme, arme care să nu fie folosite pentru a purta un război pe pământul altcuiva, ci pentru a proteja casa cuiva și dreptul de a trăi în acea casă", a mai spus Zelenska. "Răspunsul este chiar aici, în Washington D.C. ... Ajutați-ne să oprim această teroare împotriva ucrainenilor și aceasta va fi marea noastră victorie comună în numele vieții, al libertății și al căutării fericirii", a spus ea. Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de 8 miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv 2,2 miliarde de dolari în ultima lună, potrivit administrației Biden. Membrii Congresului au spus că sunt gata să autorizeze mai mult.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 146 LIVE TEXT. Ucrainenii anunţă că se pregătesc să atace Peninsula Crimeea...
- Putin semnalează progrese în negocierile pentru reluarea exporturilor de cereale din Ucraina: "Nu sunt încă...
- VIDEO. Putin a ajuns în Iran, unde se întâlnește cu primul lider NATO după summit-ul de la Madrid. Ce vrea Rusia...
UPDATE 19.45: Explozii şi tiruri de arme automate în apropiere de centrala nucleară din Zaporojie
Explozii şi tiruri de arme automate au fost auzite miercuri în Enerhodar - oraş ocupat de trupele ruse - în zona unde se află reactoarele centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), relatează publicaţia ucraineană Focus, citând mai multe conturi locale de Telegram, informează Agerpres. Potrivit unor martori, incidentul s-a produs în spatele zonei cu reactoare nucleare, acolo unde se presupune că recent a fost instalată o bază a forţelor ruse. Fum negru se ridică deasupra acelui loc, susţin aceştia.
UPDATE 18.23: Şase tunuri suplimentare de tip Caesar, promise de Macron, se află ”în drum” către Ucraina, care a primit deja 12
Şase tunuri suplimentare de tip Caesar, promise de către preşedintele francez Emmanuel Macron la jumătatea lui iunie, se află ”în drum” către Ucraina, potrivit ministrului francez de Externe Catherine Colonna, relatează AFP, citat de news.ro. În total, 12 tunuri de tip Caesar ”au fost deja livrate”, iar ”alte şase sunt pe drum”, a anunţat ministrul într-o audiere, marţi, în Comisia de Afaceri Externe, Apărare şi a Forţelor Armate din cadrul Senatului.
Catherine Colonna nu a precizat data sosirii în Ucraina a acestei livrări, anunţată de către şeful statului francez la 18 iunie, în cursul unei viizte la Kiev. De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, Parisul a livrat Kievului, în afară de tunuri de tip Caesar, rachete antitanc de tip Milan şi rachete antiaeriene de tip Mistral. Ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu anunţa, la sfârşitul lui iunie, că livrarea unor rachete antinavă, cerute de către Kiev cu scopul ”acoperirii breşelor în blocada martimă a Rusiei care privează numeroase ţări de livrări de cerele şi de materiiprime”, făcea parte dintre ”dosarele examinate”.
UPDATE 17.43: Ucrainenii ar fi atacat cu drone centrala nucleară de la Zaporojie
Ruşii din zona Zaporojie au declarat pentru agenţia RIA Novosti că centrala nucleară, cea mai mare din Europa, ar fi fost atacată cu drone. Atacul ar fi venit din partea ucrainenilor.
UPDATE 16.43: Statele Unite vor trimite încă patru sisteme HIMARS în Ucraina
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a declarat pentru CNN că Statele Unite vor trimite ucrainenilor încă patru sisteme de rachete HIMARS în cadrul următorukui pachet de asistenţă. "La sfârșitul acestei săptămâni, vom prezenta următorul pachet prezidențial de asistență cu arme, muniție și echipamente militare pentru Ucraina. Va fi al 16-lea pachet de echipamente din inventarul Departamentului Apărării din august 2021. Acesta va include încă patru HIMARS, sisteme avansate de rachete, pe care ucrainenii le-au folosit atât de eficient și care au făcut o diferență pe câmpul de luptă", a declarat Lloyd Austin.
UPDATE 15.19: Ucraina are "soldați mutanți creați cu ajutorul SUA". Propaganda rusă a găsit explicația pentru pierderile de la începutul războiului
Propaganda rusă pune pierderile suferite de armata rusă la începutul războiului pe seama unor experimente pentru a crea ”soldați ucraineni mutanți”, în laboratoare, cu ajutorul Statelor Unite. Doi parlamentari ruși, citați de Kommersant, susțin că testele de sânge ale unor militari ucraineni ar fi arătat că aceștia ar fi fost transformați, în urma unor experimente, în „cei mai cruzi monștri”. Luni, co-președinții unei comisii parlamentare care investighează „activitățile laboratoarelor biologice americane de pe teritoriul Ucrainei” au susținut că, în urma unor probe de sânge prelevate de la mai mulți militari ucraineni, s-ar fi descoperit că aceștia ar fi fost supuși la experimente secrete, în urma cărora ar fi fost transformați în “cei mai cruzi monștri”.
UPDATE 15.18: Lavrov: Rusia nu se mai limitează doar la Donbas; se concentrează și pe alte teritorii
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat miercuri că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe "o serie de alte teritorii" şi s-ar putea extinde, relatează Reuters, citat de Agerpres. Într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti şi postul de televiziune RT, Lavrov a justificat această schimbare printr-o "geografie diferită" faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul lunii martie, când Moscova a spus că vrea să se concentreze pe estul ţării, după ce a eşuat în a ocupa Kievul, capitala Ucrainei.
UPDATE 14.26: UE cere statelor membre să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15%
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, miercuri, ca statele UE să-și reducă, în mod voluntar, consumul de gaze cu 15% în următoarele luni, pentru a se asigura că, în eventualitatea în care Rusia va opri furnizarea de gaze naturale, acest lucru nu va afecta blocul comunitar.
''Rusia ne șantajează. Rusia folosește gazul ca armă. Și, prin urmare, în orice caz, fie că este vorba de o întrerupere parțială a gazului rusesc sau de o întrerupere totală, Europa trebuie să fie pregătită'', a declarat Ursula von der Leyen.
UPDATE 13.40: Un oficial rus acuză forțele ucrainene că au atacat punctele de trecere a frontierei
Guvernatorul regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina, spune că forțele ucrainene au bombardat un punct de trecere a frontierei. Roman Starovoit a scris într-o postare pe Telegram că polițiștii de frontieră au înăbușit atacul. El a adăugat că nu au fost victime în timpul bombardamentelor, dar mai multe puncte au rămas fără electricitate. Nu a existat un comentariu imediat de la Kiev cu privire la acuzațiile lui Starovoit, potrivit Al Jazeera.
UPDATE 13.20: Un lansator de rachete anti-navă Harpoon a fost distrus
Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că un lansator de rachete anti-navă Harpoon, fabricat în SUA, a fost distrus în regiunea ucraineană Odessa, potrivit HotNews.
UPDATE 12.07: Ucraina intenţionează să amâne cu 24 de luni plata datoriei în euro
Ucraina intenţionează să amâne rambursarea ratelor dobânzilor şi a bondurilor sale în euro timp de 24 de luni, începând de la 1 august, conform unei Hotărâri de Guvern publicată miercuri, transmite Reuters. Executivul de la Kiev, care încearcă să facă faţă efectelor invaziei Rusiei din 24 februarie, a dat instrucţiuni Ministerului de Finanţe să negocieze cu creditorii amânarea plăţilor şi a promis dobânzi suplimentare la plăţile amânate.
Ucraina deţine câteva emisiuni de eurobonduri, în valoare de 19,5 miliarde de dolari, cu scadenţa în 2022-2033, care ar urma să fi amânate până în 2024-2035. În septembrie, Ucraina are de plată un nivel record al datoriei externe - aproape 57 miliarde de hrivne (1,93 miliarde de dolari) - iar veniturile la bugetul statului acoperă doar o treime din necesităţile de finanţare ale ţării.
Tymofiy Mylovanov, consilier al Cabinetului preşedintelui ucrainean, a cerut partenerilor externi să-şi majoreze sprijinul financiar acordat Ucrainei pentru a ajuta ţara să nu se confrunte cu o criză, în situaţia în care cheltuielile au urcat semnificativ din cauza războiului, iar veniturile au scăzut.
UPDATE 10.40: Ucrainenii au lovit un pod cheie de peste Nipru
Bombardamentele ucrainene au avariat grav podul Antonivskyi de peste Nipru din regiunea Herson, controlată de Rusia, iar acesta va fi probabil închis circulației, conform agenției de știri TASS, care citează autoritățile regionale instalate de Moscova.
UPDATE 10.14: Siria rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina
Siria a anunţat, miercuri, că întrerupe relaţiile diplomatice cu Kievul în conformitate cu principiul ''reciprocităţii'', după ce Ucraina a făcut acelaşi pas la sfârşitul lunii iunie, ca urmare a recunoaşterii de către guvernul sirian a independenţei republicilor ucrainene separatiste pro-ruse, relatează AFP. ''Republica Arabă Siriană a decis să rupă relaţiile diplomatice cu Ucraina, în conformitate cu principiul reciprocităţii şi ca răspuns la decizia guvernului ucrainean'', a declarat o sursă din cadrul Ministerului sirian de Externe, citată de agenţia oficială de presă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 29 iunie încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, susţinute de Moscova din 2014. ''Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria'', declara la acea vreme Zelenski.
De asemenea, Siria a anunţat la sfârşitul lunii iunie că va recunoaşte independenţa republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk, devenind prima ţară străină care a procedat în acest fel. Până atunci, doar Moscova recunoscuse independenţa acestor două regiuni ucrainene, în luna februarie, cu câteva zile înainte de lansarea invaziei ruse.
UPDATE 09.20: Putin, lăsat să aştepte singur, în picioare, sosirea lui Erdogan
Imagini cu Vladimir Putin, aparent nerăbdător şi descumpănit în timp ce este lăsat să aştepte câteva zeci de secunde de către omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au fost distribuite în mediul online, conform The Guardian.
''Acele 50 de secunde în care Erdogan l-a făcut pe Putin să aştepte, părând descumpănit în faţa camerelor de filmat, spun mult despre cât de multe s-au schimbat după Ucraina'', a glumit Joyce Karam, senior corespondent al National News. Vizita de marţi în Iran a fost prima călătorie a liderului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice de la invazia Ucrainei de către Moscova.
UPDATE 08.15: Prima Doamnă a Ucrainei, în vizită la Casa Albă
Preşedintele SUA, cu flori în mână, şi prima doamnă Jill Biden, au primit-o la Casa Albă pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, pentru o vizită înainte de discursul ei de miercuri în faţa Congresului. Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a îmbrăţişat-o pe Jill Biden şi a primit florile de la preşedinte, relatează Reuters.
Jill Biden făcuse o vizită surpriză în Ucraina în luna mai, unde s-a întâlnit cu Olena Zelenska şi a vizitat o şcoală care adăpostea ucraineni strămutaţi. ''Când m-am întors, unul dintre lucrurile pe care le-am spus a fost că nu poţi să mergi într-o zonă de război şi să te întorci fără să simţi durerea şi suferinţa oamenilor", a declarat Jill Biden la începutul întâlnirii lor.
Olena Zelenska urmează să se adreseze miercuri Congresului american, potrivit biroului preşedintelui Camerei Reprezentanţilor.
UPDATE 07.20: Zelenski a concediat un alt oficial de rang înalt
Zelenski spune că l-a demis pe un adjunct al șefului serviciului de securitate internă (SBU) și a numit mai mulți șefi regionali noi, la două zile după ce l-a suspendat pe șeful securității interne și pe procurorul general. ''Reînnoirea puterii verticale a statului este în curs. Astăzi am numit noi șefi ai birourilor regionale ale Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunile Zakarpattia, Poltava, Sumy, Dnipropetrovsk și Harkov. De asemenea, l-am demis pe unul dintre șefii adjuncți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei.'' El a anunțat, de asemenea, numirea unui nou ministru al politicii sociale al Ucrainei: Oksana Zholnovych, notează Al Jazeera.
UPDATE 07.00: Rusia intenţionează să urmeze strategia din Crimeea pentru a încerca să anexeze noi teritorii în Ucraina, conform Casei Albe - CNN
Rusia face planuri pentru a anexa mai multe părţi ale Ucrainei, după scenariul pe care l-a folosit la anexarea Crimeei în 2014, relatează CNN, citând afirmaţii ale purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.
Paşii pe care îi plănuieşte Rusia ar putea include referendumuri ''false'', instalarea de oficiali nelegitimi pro-ruşi, stabilirea rublei ruseşti ca monedă oficială şi forţarea cetăţenilor ucraineni să solicite cetăţenia rusă, a declarat John Kirby.
Kirby a avertizat că SUA vor pedepsi Rusia cu sancţiuni suplimentare pentru încercările de a anexa în continuare teritoriu ucrainean şi a anunţat intenţia Casei Albe de a acorda asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni. ''Rusia începe să lanseze o versiune a ceea ce aţi putea numi un manual de anexare, foarte asemănătoare cu cea pe care am văzut-o în 2014'', a spus Kirby reporterilor de la Casa Albă. El a susţinut că potenţialele referendumuri ar putea avea loc în curând.
''Kremlinul nu a dezvăluit calendarul pentru referendumuri, dar împuterniciţii ruşi din aceste teritorii susţin că vor avea loc în cursul acestui an, posibil împreună cu alegerile regionale din Rusia din septembrie'', a spus Kirby, enumerând regiunile Herson şi Zaporojie, împreună cu regiunile Doneţk şi Lugansk, ca ţinte probabile ale planurilor de anexare ale Rusiei. Dezvăluirea că Rusia ar putea trece la anexarea unor părţi ale teritoriului ucrainean este cea mai recentă încercare a SUA de a anticipa planurile Moscovei, dezvăluindu-le din timp. Biden şi alţi oficiali au avertizat că Rusia plănuieşte o invazie a Ucrainei în săptămânile înainte de lansarea acesteia la începutul acestui an, comentează CNN.
06.55: Putin, despre o întâlnire cu Zelenski: Kievul nu a respectat termenii ''acordului de pace preliminar'' convenit în luna martie
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că Moscova nu a văzut nicio dorinţă din partea Ucrainei de a a se conforma condiţiilor a ceea ce el a descris drept un acord de pace preliminar convenit în martie, relatează The Guardian.
Într-un dialog televizat cu reporterii după vizita în Iran, Putin a fost întrebat despre o posibilă întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul rus a răspuns că Kievul nu a respectat termenii unui acord de pace preliminar despre care a susţinut că a fost ''practic, realizat'' în martie. ''Desigur că rezultatul final ... depinde de dorinţa părţilor semnatare de a implementa înţelegerile la care s-a ajuns. Astăzi vedem că puterea de la Kiev nu are o astfel de dorinţă'', a afirmat liderul de la Kremlin. El a adăugat că Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite s-au oferit să medieze între Rusia şi Ucraina.