Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 146 LIVE TEXT. Ucrainenii anunţă că se pregătesc să atace Peninsula Crimeea ocupată de Rusia

Război Rusia - Ucraina, ziua 146. Publicațiile internaționale notează că armata rusă își continuă atacul asupra orașului Odessa, dar și asupra altor zone din estul țării, cum ar fi Donețk. Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că acțiunile comandanților trimiși de Moscova au fost ghidate de hărți vechi, care nu includeau detalii despre modul în care s-au dezvoltat localitățile ucrainene în ultimele decenii.
 "Anchetatori ai SBU au stabilit că o parte dintre comandanţii armatei ruse, care a invadat teritoriul nostru la sfârşitul lunii februarie, s-au ghidat după hărţi topografice din 1969. Dovadă stau documente ale invadatorilor confiscate de SBU în zone care fuseseră ocupate temporar în regiunea Harkov", au transmis reprezentanții Serviciul de Securitate al Ucrainei.

de Redactia Observator

la 19.07.2022, 22:36

​Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a trimis Parlamentului o rezoluție prin care solicită îndepărtarea lui Ivan Bakanov de la conducerea SBU. Acesta, alături de Irina Venediktova, procurorul general, sunt acuzați de o serie de probleme în instituțiile pe care le conduceau.

"În conformitate cu paragraful 14 din prima parte a articolului 106 din Constituţia Ucrainei, depun o moţiune de demitere a lui [Ivan] Bakanov din funcţia de şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei", se arată în document conform presei internaționale.

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

Update 22:36 SUA plasează Rusia printre ţările care recrutează copii soldaţi, alături de state precum Iran, Cuba sau Coreea de Nord

Pe acelaşi subiect

Statele Unite au plasat marţi Rusia pe listele ţările angajate "într-o politică sau un model" de trafic de persoane şi de muncă forţată sau ale căror forţe de securitate, ori grupări armate susţinute de guvern, recrutează sau folosesc copii soldaţi, potrivit Reuters. Departamentul de Stat a inclus aceste liste în raportul său anual privind traficul de persoane, care cuprinde pentru prima dată, în urma unui mandat din 2019 al Congresului, o secţiune privind traficul de persoane sprijinit de stat. Rusia apare frecvent în raport din cauza invaziei sale din Ucraina la 24 februarie şi a ceea ce documentul numeşte vulnerabilitatea milioanelor de refugiaţi ucraineni în faţa traficului de fiinţe umane, potrivit Agerpres.

Update 22:09 Ucraina cere Occidentului mai multe sisteme de artilerie de precizie

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a cerut marţi Occidentului să furnizeze un număr mult mai mare de sisteme de artilerie de precizie, afirmând că acestea ar putea "schimba jocul" şi ar putea permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi, transmite AFP, citat de Agerpres. De la mijlocul lunii iunie, SUA au livrat mai multe sisteme de artilerie de precizie Himars, cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, şi mai trebuie să livreze şi altele.

"Aceste sisteme ne-au permis să distrugem circa 30 de posturi de comandament şi depozite pentru stocarea de muniţii", a declarat Reznikov la Atlantic Council. "Acest lucru a redus semnificativ avansul ruşilor şi a redus enorm intensitatea tirurilor lor de artilerie. Prin urmare, funcţionează. Le suntem recunoscători partenerilor noştri", a adăugat el, pledând în acelaşi timp pentru a fi trimise mai multe astfel de arme. "Pentru o contraofensivă eficientă, cred că am avea nevoie de cel puţin 100" de sisteme Himars, a insistat el.

Update 22:07 Putin semnalează progrese în negocierile pentru reluarea exporturilor de cereale din Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnalat, în Iran, progrese în negocierile intermediate de Turcia privind reluarea exporturilor de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, anunţă Kremlinul, informează Mediafax. Vladimir Putin i-a mulţumit preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a întâlnit la Teheran, pentru eforturile de a debloca exporturile de cereale pe Marea Neagră. "Graţie medierii dumneavoastră, am avansat. Este adevărat că nu sunt încă reglate toate chestiunile, dar lucrurile se mişcă şi acesta este un lucru bun", a afirmat Vladimir Putin, potrivit Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

Vladimir Putin s-a întâlnit marţi, la Teheran, cu preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan. După discuţiile din Iran, negocieri în format multilateral pe tema reluării exporturilor de cereale din Ucraina vor avea loc în Turcia, cel mai probabil la Istanbul, cu prezenţa reprezentanţilor Moscovei, Kievului, Ankarei şi Naţiunilor Unite. "O reuniune pe tema exporturilor de cereale probabil va avea loc săptămâna aceasta. Urmează să fie abordate aspectele tehnice: instalarea unui centru operaţional în Istanbul, controale comune privind accesul şi ieşirea din porturi, securizarea navigaţiei pe culoare speciale", a afirmat luni ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Update 18:54 Vice-ministrul ucrainean al Apărării anunţă că Ucraina se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea ocupată de Rusia

Ucraina se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014, precum şi Flota Rusă de la Marea Neagră staţionată acolo, potrivit unui oficial guvernamental ucrainean, citat marţi de agenţia DPA, potrivit Agerpres. "Primim capabilităţi anti-navă şi mai devreme sau mai târziu vom viza flota", a declarat unul dintre vice-miniştrii ucraineni ai apărării, Volodîmîr Havrîlov, pentru ziarul The Times în timpul unei vizite la Londra. "Rusia va trebui să părăsească Crimeea dacă ei doresc să existe ca ţară", a adăugat el.

Potrivit lui Havrîlov, recăpătarea Insulei Şerpilor, ocupată de Moscova la începutul invaziei, a fost un prim pas. "Suntem gata să-i luăm la ţintă peste tot în Marea Neagră, dacă avem această capacitate", a adăugat el. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat spunând că remarcile lui Havrîlov confirmă necesitatea "operaţiunii militare speciale", denumirea oficială a războiului în Rusia şi care urmăreşte, printre altele, "denazificarea" şi "demilitarizarea" Ucrainei. Potrivit secretarului de presă prezidenţial rus, astfel de declaraţii ce conţin "pretenţii asupra teritoriului Rusiei vorbesc încă o dată despre corectitudinea operaţiunii speciale". "Numai prin astfel de mijloace Ucraina poate fi eliberată de asemenea reprezentanţi ai conducerii", a mai declarat Peskov, potrivit agenţiei oficiale de presă ruse TASS.

Update 18:18 Rusia va relua joi livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, dar la un volum mai mic

Livrările de gaze ruseşti via conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate, joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă care au fost programate a se desfăşura timp de zece zile, au declarat marţi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, informează Agerpres. În data de 11 iulie, gigantul rus Gazprom a demarat lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream 1, care este responsabilă pentru mai mult de o treime din exporturile de gaze naturale ruseşti spre Uniunea Europeană.

Marţi dimineaţa, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat că executivul comunitar nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanţă, care sunt programate să se încheie joi. "Plecăm de la ipoteza că nu va fi repus în funcţiune", le-a spus Hahn jurnaliştilor.

Update 16:38 O serie de alţi înalţi responsabili SBU, destituiţi de Zelenski în cadrul unei ample campanii de curăţare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis marţi o serie de înalţi ofiţeri de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), ca parte a unei ample campanii de curăţare în rândul serviciilor de securitate şi parchetelor după numeroase dezertări în tabăra rusă, relatează DPA şi Unian, citat de Agerpres. Astfel, printr-un decret prezidenţial publicat marţi, Volodimir Horbenko a fost eliberat din funcţia de şef-adjunct al SBU.

Şi-au mai pierdut posturile şefii a patru filiale SBU din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk, Transcarpatia şi Poltava, la fel şi şeful SBU din Jitomir. Zelenski a numit un nou şef la conducerea SBU din regiunea Harkov, post rămas vacant din luna mai. Şeful SBU, Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, a fost demis din postul său duminică, parlamentul de la Kiev confirmând decizia marţi. Şi procurorul general Irina Venediktova şi-a pierdut locul de muncă din acelaşi motiv duminică.

Update 15:55 Ucraina loveşte cu rachete americane un pod-cheie din regiunea Herson, anunţă un oficial local instalat de Rusia

Forţele armate ucrainene au lovit un pod-cheie în teritoriul controlat de Rusia din sudul ţării cu rachete HIMARS furnizate de SUA, a anunţat marţi un oficial regional instalat de Rusia, citat de Reuters. Analiştii militari spun că Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), nou sosite şi care sunt mai precise şi au o rază de acţiune mai mare, ar putea schimba jocul pentru Kiev în încercarea de a lansa o contraofensivă în sudul ţării.

Într-un video postat de agenţia de presă rusă TASS, adjunctul şefului administraţiei instalate de ruşi în regiunea sudică Herson, Kiril Stremusov, a declarat că Ucraina a lovit podul Antonovski din Herson cu HIMARS, distrugând drumul, dar fără a răni pe cineva. Podul de un kilometru este unul dintre cele două puncte de trecere către teritoriul controlat de ruşi din partea de vest a râului (Nipru n.r.), inclusiv oraşul principal al regiunii, Herson, unde trăiau 280.000 de oameni înainte ca Rusia să invadeze pe 24 februarie, notează Reuters, citat de Agerpres.

Update 15:53 Decese şi soldaţi ruşi răniţi într-un incident la centrala nucleară Zaporojie, potrivit unui primar ucrainean

Un număr neprecizat de persoane au murit şi nouă soldaţi ruşi au fost răniţi în urma unui incident despre care nu se cunosc detalii şi care s-a petrecut luni la centrala nucleară din Zaporojie, regiune ucraineană ocupată parţial de trupele ruse, a declarat primarul oraşului Energodar, potrivit CNN, citat de Agerpres.

Primarul Dmitro Orlov, care nu se află în acest oraş ocupat de trupele ruse, a spus că soldaţi ruşi "au fost transportaţi rapid la spitalul din oraş cu răni cu mai multe grade de severitate. Unii au fost spitalizaţi şi unul se află la terapie intensivă". "Sunt de asemenea oameni decedaţi, dar nu ştim deocamdată numărul lor exact", a mai afirmat primarul ucrainean. Rusia nu a avut deocamdată nicio reacţie faţă de această relatare. Trupele ruse au ocupat oraşul Energodar şi centrala atomoelectrică din provincia Zaporojie la începutul lunii martie.

Update 15:05 Atac cu rachete ruseşti în Hramatorsk, soldat cu un mort, declară guvernatorul regional

Cel puţin o persoană a fost ucisă, marţi, într-un atac cu rachete al forţelor ruse care a vizat centrul oraşului Hramatorsk, din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, relatează Reuters, citat de news.ro.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii separatiste Doneţk, care include Hramatorskul, a declarat că atacul a provocat explozii puternice şi un incendiu într-o clădire rezidenţială. ”Ruşii au lovit partea centrală a oraşului... În prezent există informaţii referitoare la existenţa a cel puţin un civil mort”, a scris Kirilenko pe contul de Telegram.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Update 14:30 UE va ușura sancțiunile asupra băncilor rusești pentru a permite comerțul cu alimente - Reuters

Uniunea Europeană va modifica miercuri sancțiunile împotriva Rusia. Va permite dezghețarea de fonduri în cazul unor bănci importante, necesare pentru a atenua blocajele din comerțul global cu alimente și îngrășăminte. Detalii aici.

Update 13:50: Șeful Armatei Ucrainene anunță că rachetele HIMARS au stabilizat frontul. Armata rusă a primit ieri ordin să le distrugă

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat luni că sistemele de artilerie HIMARS ajută la "stabilizarea situației” pe câmpul de luptă. Detalii aici.

Update 13:40 Volodimir Zelenski a demis toată conducerea serviciului de informaţii din cauza trădărilor. Reacţia americanilor

Parlamentul ucrainean a votat astăzi pentru demiterea şefului Serviciului de Securitate, Ivan Bakanov. Procuroarea generală, Irina Venediktova, şi şeful serviciului de securitate, Ivan Bakanov, cu care Zelenski este prieten din copilărie, au fost suspendaţi de preşedintele ucrainean pe 17 iulie. Până la declanșarea războiului, amândoi au fost criticaţi pentru că ar fi protejat, în anchete de corupţie, aliaţi ai actualului preşedinte. Acum, Zelenski le reproşează numărul ridicat de trădători în rândul celor aflaţi în subordinea lor. Detalii aici.

Update 13:30 UE va adăuga cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, pe lista sancțiunilor - surse

Uniunea Europeană urmează să adauge cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank , și șeful UMMC, un gigant pe lista neagră a persoanelor și companiilor acuzate de sprijinirea invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit unui proiect la care au avut acces jurnaliștii de la Reuters.

Noul grup de 48 persoane și nouă entități care urmează să fie incluse pe lista neagră, pregătită de serviciul de afaceri externe al UE, include, de asemenea, lideri ai clubului de motocicliști Night Wolves, actori, politicieni, șeful adjunct al unui serviciu de securitate rus, membri ai familiei oligarhilor sancționați și militari.

Adăugarea Sberbank pe lista neagră va îngheța activele sale din Occident și va bloca complet tranzacțiile sale, cu excepția operațiunilor financiare pentru comerțul cu alimente și îngrășăminte, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

Update 12:20 Ucraina susține că a eliminat aproximativ 38.500 de militari ruși

Armata Ucrainei susține că a ucis "aproximativ 38,550" de soldați inamici  din 24 februarie, când Rusia și-a început invazia, notează The Guardian.

Pe lângă pierderile umane, Ucraina susține că a produs rușilor importante pierderi materiale: 1.691 tancuri, 3.892 vehicule blindate de luptă, 851 sisteme de artilerie, 248 sisteme de rachete de lansare multiple, 113 sisteme de apărare, 188 elicoptere, 220 avioane, 693 drone, și 15 bărci. Trebuie subliniat faptul că jurnaliștii de la The Guardian nu au putut verifica aceste afirmații în mod independent.

În același timp, Ministerul Apărării din Federația Rusă susține că trupele sale au reușit să elimine 260 de soldați ucraineni în ultimele 24 de ore. În plus, mai susține că a distrus două elicoptere și două drone. De asemenea, rușii acuză Kievul că a dispus mobilizarea forțată în Donețk și că a început să confiște vehicule civile pentru operațiunile militare. De asemenea, aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent.

Update 11:15 Ambasada rusă din Washington răspunde declarațiilor americane legate de izolarea pe plan internațional

Într-o postare pe pagina de Facebook, Ambasada rusă la Washington a răspuns declarațiilor făcute de reprezentanții Departamentului de Stat al SUA care susțineau faptul că Federația Rusă este izolată pe plan internațional, notează The Guardian.

"Am acordat atenție declarației biroului de presă al Departamentului de Stat că țara noastră ar fi fost izolată de restul lumii din punct de vedere economic, politic, cultural și diplomatic. Conducerea Rusiei este implicată activ în procesele internaționale și este în contact permanent cu șefii celor mai multe țări ale lumii."

"În ceea ce privește declarațiile despre „izolarea” delegației noastre la reuniunea miniștrilor de externe ai G20 din Indonezia, acest lucru este pur și simplu ficțiune. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o serie de întâlniri productive cu colegii din alte țări."

"Declarațiile nefondate ale americanilor seamănă cu o sesiune de auto-hipnoză. În loc să recunoască imposibilitatea de a „anula” Rusia, ei preferă să se amuze cu iluzii. Vedem în aceasta o dorință de a convinge cetățenii americani de justificarea discursului anti-rus și a sancțiunilor occidentale nelegitime, care se transformă în costuri mari pentru inițiatorii lor", au transmis diplomații ruși.

Update 10:50 Ministrul agriculturii din Ucraina trage un semnal de alarmă. Fermierii și-ar putea reduce culturile de cereale de anul viitor cu aproape două treimi

Mikola Solski a declarat că fermierii se vor confrunta cu o criză financiară dacă blocada rusă a Mării Negre nu este ridicată. Mulți ar fi lipsiți de banii necesari pentru a plăti pentru semințe, îngrășăminte, erbicide și combustibil pentru grâul de iarnă. În schimb, s-ar putea reorienta către rapiță, o cultură cu un impact mult mai mic pe piața alimentară, dar care este mai profitabilă și mai ușor de transportat. Detalii aici.

Update 09:50 Corea de Nord ar putea trimite muncitori în zonele din Ucraina controlate de ruși susține ambasadorul Rusiei la Phenian

Coreea de Nord ar putea trimite lucrători în două teritorii controlate de Rusia din estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian – o mișcare care ar reprezenta o provocare la adresa sancțiunilor internaționale împotriva programului de arme nucleare al lui Kom Jong-un.

Potrivit NK News, un site sud-coreean, ambasadorul Alexander Matsegora a declarat că muncitorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse de război în republicile separatiste din Donețk și Luhansk.

Matsegora a declarat că există potențial „o mulțime de oportunități” de cooperare economică între Coreea de Nord și republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, în ciuda sancțiunilor ONU. El a mai adăugat, pentru ziarul rus Izvestia, că „constructorii coreeni sunt capabili să lucreze în cele mai dificile condiții, ne-ar putea ajuta să ne restabilim infrastructura socială și industrială”.

Update 08:40 Putin face prima călătorie în afara spațiului sovietic de la începutul războiului din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin vizitează marţi Teheranul pentru o întâlnire cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, prima călătorie a liderului de la Kremlin în spaţiului fostei Uniuni Sovietice de la invazia din Ucraina, notează Mediafax.

„Legătura cu Khamenei este foarte importantă. Între noi s-a dezvoltat un dialog de încredere cu privire la cele mai importante probleme de pe agenda bilaterală şi internaţională. În majoritatea problemelor, poziţiile noastre sunt apropiate sau identice”, a declarat Iuri Uşakov, consilierul de politică externă al lui Putin reporterilor de la Moscova.

Putin va participa la o reuniune trilaterală cu liderii Iranului şi Turciei, aşa-numitul format de întâlniri Astana pentru discuţii legate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vizita lui Putin în Iran vine la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a vizitat Israelul şi Arabia Saudită, două ţări rivale ale Iranului.

Peskov a declarat reporterilor că, cu ocazia vizitei la Teheran, Putin va avea, de asemenea, o întâlnire separată cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Casa Albă a declarat că este de părere că Rusia apelează la Iran pentru a-i furniza „sute” de drone, inclusiv cele capabile să transporte arme, pentru a le folosi în Ucraina.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja drone, dar a precizat că SUA au „informaţii” care indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruseşti pentru a le folosi chiar în această lună.

Update 08:30 Autoritățile de la Kiev: 6 răniți, printre care și un copil, în urma unui atac cu rachete asupra orașului Odessa

Forţele ruseşti au lovit din nou regiunea Odesa, în jurul miezului nopţii, trăgând simultan şapte rachete Kalibr asupra regiunii, notează News.ro.

"Inamicul a lovit insidios regiunea Odesa cu rachete în timpul nopţii. Şapte rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră. Una a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană, şase au lovit un sat paşnic", se arată în raportul Comandamentului Operaţional Sud. 

Atacul a lovit trei case particulare. Două anexe au fost distruse şi au luat foc. Mai multe proprietăţi private, maşini, o şcoală şi un centru cultural au fost, de asemenea, avariate. În total, şase persoane au fost rănite, inclusiv un copil. Incendiul de pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi a fost stins rapid. 

Update 08:10 Volodimir Zelenski anunță că 1.028 de localități au fost eliberate de armata Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele armate ucrainene ”au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”. ”Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat”, susţine Zelenski. El a transmis că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi, în timp ce alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor, notează News.ro.

El susţine că forţele armate ucrainene au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative.  

”Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat. Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanţilor, identificăm şi neutralizăm colaboratorii. Perspectiva este evidentă: steagul ucrainean va fi în toate oraşele şi satele noastre. Singura întrebare este în cât timp”, a mai afirmat Zelenski.  

Acesta le-a cerut tuturor cetăţenilor ca, până la eliberarea de sub ocupaţia rusă, să ofere ”informaţii şi sprijin emoţional poporului nostru din zonele ocupate”.  

”Vorbiţi-le despre Ucraina. În ceea ce-l priveşte, statul face acest lucru. Dar noi trebuie să folosim toată puterea de informare a societăţii noastre”, a mai declarat preşedintele ucrainean, acuzând Rusia că ”îi ţine pe cei mai mulţi dintre ei într-un vid informaţional”.   

Zelenski afirmă că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi.  ”Alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor. Şi trebuie să menţinem comunicarea informaţională cu toate acestea - cu toate cele în care există oameni. Pe cât de mult posibil”, a mai declarat Volodimir Zelenski.  

Update 07:10 Rusia va propune termeni mai duri dacă vor fi reluate negocierile de pace

Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin. Iuri Uşakov a afirmat că au fost obţinute rezultate concrete în cursul discuţiilor care au avut loc în martie în Turcia, înainte ca Ucraina să întrerupă contactul. Totuşi, "dacă negocierile sunt reluate acum, va fi în termeni total diferiţi", a spus Uşakov, notează Agerpres.

"De-nazificarea" şi "demilitarizarea" Ucrainei, de asemenea cedarea regiunilor de est Doneţk şi Lugansk şi recunoaşterea Crimeei ca fiind rusă au fost numite atunci de Moscova drept condiţii pentru a pune capăt a ceea ce numeşte o "operaţiune militară specială".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 146 LIVE TEXT. Ucrainenii anunţă că se pregătesc să atace Peninsula Crimeea ocupată de Rusia