Antena Meniu Search
x

UE cere statelor membre să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15%. Ursula von der Leyen: Așa vom trece peste iarnă

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a propus, miercuri, ca statele UE să-și reducă, în mod voluntar, consumul de gaze cu 15% în următoarele luni, pentru a se asigura că, în eventualitatea în care Rusia va opri furnizarea de gaze naturale, acest lucru nu va afecta blocul comunitar.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 14:26

UE cere statelor membre să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15%. Ursula von der Leyen: Așa vom trece peste iarnă
UE cere statelor membre să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15%. Ursula von der Leyen: Așa vom trece peste iarnă - Shutterstock

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, planul menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor ruseşti. Potrivit planului, consumul de gaze va fi redus în întreg blocul cu 15% de la 1 august 2022, până la 31 martie 2023 din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăţi nu numai să umple capacităţile de stocare a gazelor înainte de debutul iernii, dar şi pentru a asigura provizii suplimentare în lunile mai reci, relatează Euronews.

„Rusia ne șantajează. Rusia folosește gazul ca armă. Și, prin urmare, în orice caz, fie că este vorba de o întrerupere parțială a gazului rusesc sau de o întrerupere totală, Europa trebuie să fie pregătită”, a declarat Ursula von der Leyen.

Scopul este de a proteja aprovizionarea gospodăriilor şi a utilizatorilor esenţiali, precum spitalele şi industriile-cheie. Ca parte a propunerii, statele membre ar trebui să prezinte Comisiei planuri naţionale de energie până la sfârşitul lunii septembrie şi să furnizeze o actualizare la fiecare două luni. Ţările care solicită livrări solidare de gaze vor fi obligate să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

12 state şi-au întrerupt deja aprovizionarea cu gaze ruseşti

Legislaţia propusă ar acorda Comisiei competenţa de a declara o ”alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării şi de a impune o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre. Această alertă ar fi declanşată atunci când ”există un risc substanţial de lipsă severă de gaze sau o cerere excepţional de mare de gaz”, a spus Comisia într-un comunicat.

Propunerea Comisiei va fi discutată de miniştrii UE în cadrul unui summit extraordinar pe tema energiei pe 26 iulie. Douăsprezece state membre şi-au întrerupt deja aprovizionarea cu gaze ruseşti fie parţial, fie complet.

Drept răspuns, UE s-a angajat să umple rezervoarele de stocare a gazelor cu cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie, dar există îngrijorări în acest sens, deoarece Rusia furnizează 40% din gazul importat de blocul comunitar, iar acea infrastructură pentru a primi gaze naturale lichefiate din surse alternative lipseşte.

UE şi partenerii săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit gazul furnizat Europei ca răzbunare împotriva sancţiunilor impuse în urma invaziei sale în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri externe » UE cere statelor membre să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15%. Ursula von der Leyen: Așa vom trece peste iarnă