Război Rusia - Ucraina, ziua 47 LIVE TEXT. Întâlnire "foarte directă, deschisă și dură" între Putin și cancelarul austriac Nehammer: "Nu este o vizită de prietenie"
Război Rusia - Ucraina, ziua 47. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat acuzații de tortură și lașitate la adresa forțelor ruse, într-o înregistrare video, duminică seara. El le-a spus ucrainenilor să se pregătească pentru ca Rusia să efectueze „operațiuni și mai mari în estul ţării”. În această dimineaţă sirenele de raid aerian au răsunat în mai multe oraşe din Ucraina, iar noaptea trecută o explozie puternică a fost surprinsă pe camerele de supraveghere din Nikolaev.
De Redactia Observator la 12.04.2022, 01:32- Război Rusia - Ucraina, desfășurarea evenimentelor pe zile
UPDATE 22:15. Franţa a anunțat că expulzează 6 spioni ruşi care operau "sub acoperire diplomatică"
Franţa a decis să expulzeze şase spioni ruşi care operau sub acoperirea Ambasadei ruse de la Paris şi "ale căror activităţi s-au dovedit contrare intereselor naţionale", a indicat luni Ministerul Afacerilor Externe, transmite AFP.
"În urma unei anchete foarte îndelungate, Direcţia generală de securitate internă (DGSI) a descoperit duminică, 10 aprilie, o operaţiune clandestină întreprinsă de serviciile de informaţii ruse pe teritoriul nostru. Şase agenţi ruşi care operau sub acoperire diplomatică (...) au fost declaraţi persona non grata", a precizat Quai d'Orsay într-un comunicat citat de AGERPRES.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 46 LIVE TEXT. Forțele rusești au bombardat ținte din estul Ucrainei. Aeroportul din...
- Imagini cu iadul din Mariupol: Localnicii povestesc că rușii omoară civili și apoi se fotografiază cu ei
- Procurorul general al Ucrainei: "Avem 1.222 de persoane ucise doar în regiunea Kiev"
Comunicatul menţionează că, "în lipsa ambasadorului Rusiei, nr. 2 a fost convocat la Quai d'Orsay în această seară pentru a i se comunica prezenta decizie".
Parisul a anunţat deja lunea trecută expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi care desfăşurau activităţi "contrare intereselor franceze", iar MAE francez a precizat pentru France Presse că cei şase spioni se adaugă listei precedente.
UPDATE 21:10. Șeful diplomației europene: "Rușii provoacă foamete în lume"
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat luni Rusia că "provoacă foamete în lume" prin războiul pe care îl duce în Ucraina, distrugând stocuri de grâu şi împiedicând exportarea acestuia, în special în Africa, relatează AFP.
"Ruşii atribuie sancţiunilor (impuse de Occident) responsabilitatea pentru penuria de alimente şi preţurilor în creştere, în timp ce nu sancţiunile sunt problema", a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă în finalul unei reuniuni cu miniştri de externe ai blocului comunitar la Luxemburg.
"Rusia seamănă bombe pe câmpurile din Ucraina, navele de război ruseşti blochează zeci de vase încărcate cu grâu", a spus în continuare Borrell. "Ei (ruşii) provoacă penuria. Ei bombardează oraşele ucrainene şi provoacă foamete în lume", a insistat şeful diplomaţiei UE.
UPDATE 19:50. Întâlnirea lui Putin cu cancelarul austriac Nehammer a fost "foarte directă, deschisă şi dură"
Întâlnirea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul austriac Karl Nehammer, desfăşurată luni în apropiere de Moscova pentru discutarea conflictului din Ucraina, s-a încheiat, a confirmat luni cancelaria austriacă, potrivit agenţiilor dpa şi APA.
Întâlnirea a avut loc la reşedinţa prezidenţială a lui Putin de la Novo-Ogariovo, de lângă Moscova, şi a durat în jur de o oră, conform aceleiaşi surse. "Conversaţia cu preşedintele Putin a fost foarte directă, deschisă şi dură", a afirmat Nehammer într-un comunicat. "Aceasta nu este o vizită de prietenie", a subliniat el imediat după încheierea întâlnirii, potrivit AGERPRES.
"Mesajul meu principal către Putin a fost (...) că acest război trebuie să se termine în cele din urmă, pentru că într-un război nu există de ambele părţi decât pierzători", a arătat cancelarul, explicând că deplasarea în Rusia a fost pentru el 'o datorie'.
Nehammer a mai afirmat că 'a adus în discuţie crimele de război masive de la Bucea şi din alte locuri' şi a subliniat 'că toţi cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere': "I-am spus de asemenea preşedintelui Putin foarte clar că sancţiunile contra Rusiei rămân în vigoare şi vor fi înăsprite şi mai mult atât timp cât în Ucraina mor oameni".
UPDATE 18:20 Liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk susține că a cucerit zona portuară din Mariupol
Liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin, anunţă luni că forţele sale au cucerit în întregime zona portuată a oraşului strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, asediat de peste o lună, relatează AFP.
"În ceea ce priveşte portul Mariupol, el este deja sub controlul nostru", anunţă Denis Puşilin, citat de agenţiile ruse de presă.
Şeful armatei separatiste, Eduard Basurin, anunţă că ultimii apărărtori ucraineni de află, de-acum, în imensele fabrici "Azovstal" şi "Azovmaş".
UPDATE 17:38 Reacţia Kremlinului după ce Finlanda şi Suedia au anunţat că vor să adere la NATO în vară
Kremlinul avertizează luni cu privire la faptul că o extindere a NATO nu va creşte stabilitatea în Europa, în contextul în care Finlanda şi Suedia se gândesc la o aderare la Alianţa Nord-Atlantică, relatează CNN. "Noi am spus în mod repetat că NATO este mai degrabă un instrument al confruntării. Aceasta nu este o alianţă care să asigure pacea şi stabilitatea, iar o lărgire a Alianţei (Nord-Atlantice) nu va conduce, bineînţeles, la mai multă stabilitate pe continent", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
UPDATE 17:26. Cele 3 imagini prin care Rusia acuza o înscenare la Bucha, demontate ca fiind false. Una este dintr-un serial TV
Jurnaliștii de la France 24 au analizat mai multe imagini publicate pe conturi pro-ruse de Twitter, în care Ucraina era acuzată că a înscenat masacrul de la Bucha. Scoase din context, imaginile nu aveau nicio legătură cu realitatea din teren, însă asta nu a împiedicat mii de sceptici să le distribuie mai departe.
UPDATE 17:15. Armata ucraineană anunţă că a ucis un alt ofiţer superior rus: "S-a pierdut în timpul antrenamentelor"
Armata ucraineană anunţă că a ucis un alt comandant rus. Ar fi vorba despre Viaceslav Savinov, locotenent colonel şi şef adjunct al unui departament din cadrul forţelor armate ruseşti, precum şi comandant al serviciului de recunoaştere al trupelor de artilerie din cadrul Armatei a 49-a.
UPDATE 16:15. Armata Ucrainei se așteaptă "foarte curând" la o ofensivă rusă în estul țării
Armata ucraineană anunţă luni că se aşteaptă la o ofensivă rusă ”foarte curând” în estul Ucrainei, care a devenit ţinta prioritară a Kremlinului în urma unei retrageri a trupelor ruse din nordul Ucrainei şi din jurul capitalei ucrainene, relatează AFP.
"Potrivit informaţiilor noastre, inamicul aproape şi-a terminat pregătirea în vederea unui asalt în est. Atacul va avea loc foarte curând", a avertizat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
UPDATE 14:30 - Mișcări semnificative ale trupelor și echipamentelor rusești în Belarus
Un canal Telegram pro-ucrainean din Belarus anunță că a observat duminică o deplasare substanțială de echipamente ale forțelor armate ruse. Echipamentele au fost transportate cu trenul prin Belarus.
Potrivit Belaruski Hayun, trenuri încărcate cu echipamente militare au fost văzute în gările din capitala Minsk, dar și în sud-estul Belarusului, inclusiv în gările Kalinkavichy, Khoyniki și Homel North. Camioane și tancuri au fost văzute, de asemenea, într-un tren în gara Rechytsa din sud-estul țării. Sisteme de rachete antiaeriene și vehicule blindate amfibii așteptau să fie încărcate în apropiere.
Șase avioane de luptă și avioane de transport au decolat de pe aerodromul Baranavichy din vestul Belarusului, iar mai multe elicoptere rusești au decolat de la Machulishchy, în apropiere de Minsk. Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, a fost un aliat al președintelui rus Vladimir Putin pe tot parcursul războiului din Ucraina. Rusia și-a retras trupele de la Kiev și își mută cea mai mare parte a trupelor în estul Ucrainei.
UPDATE 14:10 - Rusia susţine că a distrus sisteme S-300 livrate Ucrainei ''de o ţară europeană''.
Forţele armate ruse au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, informează Reuters. Slovacia neagă ”propaganda rusă”
Potrivit ministerului de la Moscova, rachete Kalibr lansate duminică de Rusia dinspre mare au distrus patru sisteme S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia oraşului ucrainean Dnipro. Slovacia neagă categoric propaganda rusă, potrivit căreia sistemul de apărare S-300 din Ucraina a fost distrus. Este un fake news. Confirmat oficial de Ucraina.” a scris duminică pe Twitter premierul slovac Eduard Heger.
UPDATE 13:20 - Ucraina estimează că la Mariupol sunt zeci de mii de persoane ucise
Zeci de mii de oameni au fost probabil uciși în orașul Mariupol, situat în sudul țării, de la invadarea Rusiei, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit BBC.
Estimarea a fost făcută în timpul unui discurs ținut în fața Parlamentului din Coreea de Sud.
„Mariupol a fost distrus, există zeci de mii de morți, dar chiar și în ciuda acestui lucru, rușii nu își opresc ofensiva", a declarat Volodimir Zelenski.
Jurnaliștii nu pot verifica informația în condițiile în care în orașul asediat nu se poate intra sau ieși.
Totuși, refugiații care au reușit să fugă din oraș au descris situația de acolo ca fiind disperată, cu cadavre îngropate în gropi de mică adâncime, jafuri din partea luptătorilor ceceni și locuitori înfometați și însetați care sunt uciși atunci când încearcă să iasă din adăposturi pentru a găsi mâncare și apă.
UPDATE 13:00 - Ucraina spune că peste 20.000 de militari au murit în timpul invaziei
Rusia a pierdut aproape 20.000 de militari în timpul invaziei, susțin autoritățile din Ucraina. Ucraina a actualizat luni informațiile privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.
Partea ucraineană susține că aproximativ 19.500 de militari ruși au fost uciși în perioada 24 februarie- 11 aprilie. De asemenea, 1.923 de vehicule blindate au fost distruse. Rușii au mai pierdut 137 de elicoptere, 725 de tancuri, 154 de avioane, 347 de sisteme de artilerie, 1.387 de autovehicule militare și 7 nave, scrie Mediafax.
Luna trecută, Rusia a anunțat că a pierdut 1.351 de militari. Ulterior, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a vorbit despre o pierdere „semnificativă" de trupe rusești de când a început invazia în Ucraina, declarând pentru Sky News că moartea lor este o „tragedie".
UPDATE 12:30 - Zelenski: peste 900 de unități de învățământ și aproape 300 de spitale, distruse de ruși
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că peste 900 de unități de învățământ și aproape 300 de spitale au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului sud-coreean, spunând că militarii ruși au distrus 938 de unități de învățământ și aproape 300 de spitale începând de la 24 februarie. De asemenea, Zelenski a spus că trupele Kremlinului au distrus zone rezidențiale și orașe „în mod conștient" cu tancurile și artileria lor.
„Acum avem doar ruine în locul a ceea ce erau orașe normale și pașnice. Nici măcar nu putem număra numărul de morți", a declarat Zelenski, potrivit Sky News. Liderul ucrainean a precizat că echipele de urgență din nordul țării continuă să curețe resturile după bombardamentele rusești, dar că o parte a regiunii este încă „un câmp de luptă activ".
UPDATE 11:50 - Două avioane ucrainene, cele mai recente ținte ale armatei ruse
Rusia a doborât două avioane ucrainene în apropierea orașului Izyum, a declarat ministerul rus al Apărării. Sistemele de rachete furnizate Ucrainei de către o țară europeană fără nume au fost distruse în apropiere de Dnipro, 25 de soldați ucraineni fiind loviti și ei, potrivit agenției de presă Interfax. Presa străină transmite că patru drone ucrainene și un elicopter au fost scoase și în alte zone de est ale țării.
UPDATE 11:40 - O gară din estul Ucrainei a fost bombardată
O gară din estul țării a fost bombardată de forțele rusești, afirmă șeful căilor ferate din Ucraina, potrivit CNN. O stație de cale ferată din estul Ucrainei a fost lovită de bombardamente rusești, a declarat luni președintele companiei feroviare de stat din Ucraina, fără a oferi detalii despre poziția obiectivului.
„Noaptea trecută, o altă stație de cale ferată din estul Ucrainei a fost bombardată de trupele rusești", a declarat Oleksandr Kamyshin pe Telegram, anunță CNN.
Deoarece a fost un atac nocturn, nu s-au înregistrat victime. Cinci locomotive, șine și rețele electrice au fost avariate, a precizat Kamyshin. „Ei continuă să lovească, vizând infrastructura feroviară. Nu există victime nici în rândul civililor, nici în rândul lucrătorilor feroviari", a precizat acesta.
O stație de cale ferată din Kramatorsk, în estul Ucrainei, care era folosită de civilii care încercau să fugă de război, a fost lovită vineri de un atac cu rachete rusești, au declarat autoritățile. Cel puțin 57 de persoane au fost ucise și 109 au fost rănite în atac, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale din Donețk.
Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile și a declarat că atacul cu rachete a fost o „provocare" a forțelor ucrainene.
UPDATE 11:30 - Nouă coridoare umanitare vor fi deschise pentru evacuarea cetăţenilor
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a confirmat că nouă coridoare umanitare vor fi deschise luni pentru evacuarea cetățenilor. Coridoarele planificate, care vor ajuta la evacuarea persoanelor din regiunile estice ale Ucrainei, vor fi deschise între Kiev și Moscova, a declarat Iryna Vereshchuk, potrivit Mediafax.
Rutele includ una pentru persoane care se evacuează cu transport privat din orașul asediat Mariupol. Duminică seara, președintele Volodymyr Zelenskyy a avertizat că, deși amenințarea la adresa capitalei Kiev s-a diminuat, aceasta crește în est. "Va fi o bătălie grea, credem în această luptă și în victoria noastră. Suntem pregătiți să luptăm și, în același timp, să căutăm căi diplomatice pentru a pune capăt acestui război", a declarat el.
UPDATE 11:10 - Surse ucrainene: 183 de copii au murit în timpul războiului
Oficialii ucraineni susțin că aproape 200 de copii au fost uciși în timpul războiului declanșat de Rusia. De asemenea, peste 300 de copii au fost răniți, potrivit Mediafax.
183 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, a anunțat biroul procurorului general al Ucrainei. Totodată, sursa afirmă că 342 de de copii au fost răniți. Cele mai multe victime au fost în zonele Donețk, Kiev și Harkov.
Procurorii lucrează pentru a stabili numărul total de copii morți și răniți în Mariupol, precum și în alte zone care au fost sub controlul armatei ruse. De asemenea, bombardamentele și obuzele au avariat aproape o mie de instituții de învățământ, 87 dintre acestea fiind „complet distruse".
UPDATE 10:50 - 150 de ofițeri ai serviciului secret FSB, arestați sau concediați de Vladimir Putin
În jur de 150 de ofițeri ai serviciului secret de la Moscova, FSB, au fost concediați sau arestați, susține jurnalistul Christo Grozev de la site-ul de investigații Bellingcat. Printre aceștia se numără și generalul-colonel Serghei Beseda, șeful serviciului.
UPDATE 10:10 - Anglia: Rusia ar putea folosi muniții cu fosfor în Mariupol
Marea Britanie a avertizat cu privire la o posibilă utilizare a muniției cu fosfor de către Rusia, pe măsură ce luptele se intensifică în orașul ucrainean Mariupol. În briefing-ul obișnuit de dimineață, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că astfel de arme au fost deja folosite în regiunea Doneţk, scrie BBC.
Aceste arme sunt remarcate pentru „gravitatea rănilor” pe care le provoacă, potrivit Human Rights Watch (HRW). Bombele cu fosfor se comportă la fel ca armele incendiare, spune HRW, cărora le este interzisă utilizarea în zonele urbane conform legislației internaționale.
Oficialii britanici au mai spus că Rusia „creşte foarte mult riscul unor noi victime civile”, din cauza „dependenței sale continue de bombe nedirijate”, care a făcut dificilă identificarea țintelor exacte. Marea Britanie a adăugat că bombardamentele continuă în regiunile din estul Donețk și Luhansk. Dar a spus că forțele ucrainene au respins mai multe atacuri.
UPDATE 09:40 - Uniunea Europeană dezbate al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, dar chestiunea eventualei opriri a achiziţiei de petrol şi gaz din Rusia încă îi divizează pe Cei 27, informează AFP.
''Am impus sancţiuni grele contra Rusiei şi suntem pe cale de a pregăti al şaselea val'' de astfel de măsuri, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei recente efectuate la Kiev alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, conform Agerpres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut constant tuturor interlocutorilor săi europeni să ''adopte sancţiuni puternice''. El solicită oprirea achiziţiilor de petrol şi gaz din Rusia şi furnizarea de armament greu pentru forţele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunţate în regiunea Donbas (est).
UPDATE 09:30 - Armata ucraineană spune că Rusia ar putea recurge la "acțiuni provocatoare" în Republica Moldova
Forțele rusești ar putea organiza "acțiuni provocatoare" în regiunea Transnistria din statul separatist al Republicii Moldova, pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin, scrie BBC.
În actualizarea sa militară zilnică. forțele armate ucrainene au declarat că forțele ruse vor continua să lovească facilitățile de infrastructură de transport pentru a întrerupe fluxul de bunuri către țară, scrie Mediafax.
Trupele ruse continuă blocada parțială a orașului Harkov, iar bombardamentele continuă în unele părți ale localității. În orașul port asediat Mariupol, forțele ruse au continuat să ia cu asalt uzina Azovstal, unul dintre cele mai mari combinate metalurgice din Ucraina
UPDATE 08:30 - Liderul cecen spune că Rusia dorește să cucerească Kievul
Șeful republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadyrov, a spus că o ofensivă va fi declanșată nu numai asupra Mariupolului, ci și asupra capitalei Kiev și a altor orașe ucrainene.
Într-un videoclip postat luni devreme pe canalul său Telegram, Kadyrov a spus că va „elibera complet [regiunile de est Luhansk și Donețk]... și apoi va lua Kievul și toate celelalte orașe. Vă asigur că nici un pas nu va fi făcut înapoi”, a spus el, potrivit BBC.
Acest lucru vine pe măsură ce conflictul din Ucraina s-a mutat spre est, unde forțele ucrainene sunt întărite în luptă și bine pregătite. Oficialii ruși au spus că principala dorinţă este acum „eliberarea completă” a Donbasului, referindu-se în linii mari la Lugansk și Donețk.
UPDATE 07:50 - Google a blocat canalul de YouTube al Parlamentului rus
Google anunţă că a închis canalul oficial al camerei inferioare a Parlamentului de Moscova, Duma de Stat. Motivul invocat este violarea condiţiilor de utilizare ale serviciului. Oficialii companiei au adăugat că decizia este în linie cu sancţiunile impuse Rusiei de ţările vestice, după invadarea Ucrainei.
Reacţia Rusiei a venit imediat, cel puţin la nivel declarativ, oficialii de la Moscova spunând că „YouTube şi-a semnat propriul mandat” (de blocare pe teritoriul Rusiei). Autoritatea Roskomnadzor a cerut renunţarea la măsură şi permiterea imediată a funcţionării canalului.
YouTube, care, spre deosebire de Facebook şi Twitter, încă funcţionează în Rusia, ar putea fi blocat complet sau parţial în zilele următoare. Dintre cele mai importante platforme occidentale de comunicare, WhatsApp pare să fie singura care a scăpat de blocare în Rusia, deşi Facebook, alt serviciu Meta, a fost deja blocat.
UPDATE 07:00 - Explozie puternică, noaptea trecută, în Nikolaev
Un videoclip postat online arată momentul în care explozie puternică a lovit orașul Nikolaev, din sud. Duminică, Rusia a anunțat greve împotriva orașelor Nikolaev și Harkov - al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, scrie BBC.
UPDATE 07:00 - Volodimir Zelenski avertizează cetăţenii cu privire la posibile noi atacuri ruseşti
Într-o scenă care este acum familiară pentru mulți locuitori din țară, sirenele de raid aerian au sunat în toată Ucraina, inclusiv în regiunile Lviv, Kiev, Dnipro și Zaporizhzha, potrivit presei locale. Acest lucru vine în timp ce președintele ucrainean Zelensky și-a avertizat compatrioții să se pregătească pentru ca Rusia să efectueze „operațiuni și mai mari în estul statului”, potrivit BBC.