Antena Meniu Search
x

Video Batalionul ucrainean pe care Rusia îl vrea distrus cu orice preț. Putin a trimis 14.000 de soldați ca să îl prindă pe comandantul grupării

Pentru ruşi sunt criminali cu sânge rece şi cu vederi neonaziste, pentru ucraineni apărători ai libertăţii. Batalionul Azov este cel mai mediatizat detaşament de luptă. Şi asta pentru că are un rol important în apărarea oraşului Mariupol de invazia rusă. Liderul grupării a ajuns să fie considerat de Kremlin principalul inamic şi 14.000 de soldaţi ruşi au fost mobilizaţi pentru prinderea lui. 

de Redactia Observator

la 08.04.2022, 20:09

Vezi și

Detașamentul de Operațiuni Speciale "Azov", cunoscut și sub denumirea de Batalionul Azov a fost creat în 2014, în timpul crizei din Crimeea, cu scopul de a patrula şi apăra zona Mării Azov. În ultimii opt ani, membrii au luptat împotriva miliţiilor proruse din Donbas. Batalionul s-a remarcat când a recucerit orașul Mariupol de la separatiștii pro-ruși în urmă cu 8 ani, aşa că a fost inclus în Garda Naţională Ucraineană. Acum, tot pentru Mariupol luptă.  

Batalionul Azov, cel mai vânat de Armata Rusiei

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov: Noi, ca apărători ai Mariupolului, ne îndeplinim cu succes misiunea pe front. Inamicul nu a reuşit să intre în oraş. Eficienţa luptătorilor noştri a fost deja lăudată de întreaga lume. 

Se prezintă ca luptători neînfricaţi, gata să lupte până la moarte pentru Ucraina. Liderii grupării este Denis Prokopenko. Este fost ultras Dinamo Kiev şi, după Volodimir Zelenski, cel mai vânat ucrainean de către ruşi, care ar fi trimis 14.000 de soldaţi pe urmele lui.  

Pe acelaşi subiect

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov: Am crescut să fim luptători de oţel, care transformă hoardele Moscovei în îngrăşământ pentru pământul din Azov. Nu apărăm doar oraşul, ci şi simbolul libertăţii.

Inițial, Batalionul Azov avea doar câteva sute de oameni

Astăzi, acest regiment are 3.500 până la 5.000 de luptători, din peste 22 de ţări. Batalionul este însă înconjurat de controverse. Unii soldaţi au fost văzuţi afişând simboluri naziste, prilej pentru Vladimir Putin de a-şi justifica invazia şi de a vorbi despre denazificarea Ucrainei. 

Tot din cauza acestor controverse, aseară mai mulţi parlamentari eleni au părăsit sala în timpul discursului lui Volodimir Zelenski, după ce acesta a decis să le dea cuvântul şi unor membri ai grupării Azov.   

Dmitro Cucarciuc, luptător în Batalionul Azov: Îmi pare rău să vă spun, dar imaginea noastră de neonazişti a fost creată de Rusia în 2006. Nu este o surpriză că ne-au creat un astfel de portret. Aşa că acum vorbim public despre asta. Veniţi şi vorbiţi cu noi şi o să vedeţi că nu suntem aşa.  

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov: Timp de opt ani la rând, voluntarii noştri au jucat un rol decisiv în lupta pentru independenţa ţării. Sunt nişte învingători. 

Gruparea paramilitară Azov nu s-a bucurat mereu de laude

În 2015, Statele Unite şi Canada au anunţat că nu vor oferi niciun fel de sprijin membrilor Azov, din cauza legăturilor cu doctrina neonazistă. În 2016, raporturi ale OSCE şi ONU arătau că membrii grupării sunt vinovaţi de crime, torturi, că au ucis prizonieri şi i-au aruncat în gropi comune în regiunea separatistă Donbas. Nu îi avea la suflet nici Volodimir Zelenski, care după venirea la putere a vrut să îi desfiinţeze.  

Octombrie 2019, dialog Volodimir Zelenski - Denis Prokopenko:

Zelenski: Vreau să vorbim, să formalizăm relaţia, ca să nu avem aceeaşi relaţie pe care am avut-o cu fostul preşedinte.  

Denis Prokopenko: Vrei să stabileşti o relaţie oficială cu mine?

Zelenski: Denis, sunt preşedintele acestei ţări, am 42 de ani, nu sunt vreun fraier, depuneţi armele.  

Acum, acest schimb de replici a fost dat uitării. Volodimir Zelenski a anunţat că îl va medalia pe comandantul Batalionului Azov pentru actele sale de curaj în apărarea litoralului Mării Azov de asediul militarilor lui Putin.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Batalionul ucrainean pe care Rusia îl vrea distrus cu orice preț. Putin a trimis 14.000 de soldați ca să îl prindă pe comandantul grupării