Antena Meniu Search
x

Video Imagini cu iadul din Mariupol: Localnicii povestesc că rușii omoară civili și apoi se fotografiază cu ei

Ucraina rezistă în a 46-a zi de război. Estul ţării este acum ţinta atacurilor nemiloase ale ruşilor. Sute de bombardamente au fost lansate în ultimele ore asupra localităţilor din regiunea separatistă Donbas, pe care Moscova vrea acum să o rupă de teritoriul Ucrainei. Între timp, premierul Marii Britanii a luat la pas străzile din Kiev şi a văzut dezastrul lăsat în urmă de ruşi. 

de Redactia Observator

la 10.04.2022, 19:24

preview: Leon Klein / Anadolu Agency via Getty Images Vezi și

Rachetele ruşilor lovesc mai multe blocuri de locuinţe din Harkov. Mai mulţi trecători aud proiectilele care se apropie şi încearcă să se pună la adăpost. Nu toţi reuşesc. Mai mulţi oameni sunt aruncaţi la pământ sau sunt loviţi de bucăţi de şrapnel. 

Victimă: Am fost lovită la cap şi unda de şoc m-a pus la pământ. Scările s-au prăbuşit, ferestrele şi uşile au fost spulberate. E un miracol că am supravieţuit.  

Peste 50 de bombe au lovit Harkovul, în doar o singură zi

Pe lângă raidurile aeriene, au fost şi atacuri lansate de pe navele din Marea Neagră. Sunt cartiere în care nicio clădire nu mai e întreagă. Cei care nu au apucat să fugă şi-au găsit sfârşitul printre dărâmături. Dintr-o locuinţă distrusă a fost scoasă o pisică. Este singura fiinţă care a supravieţuit bombardamentului de aici. 

Pe acelaşi subiect

Localnică: Aceasta este o şcoală în zona rezidenţială din Harkov. (...) Avem nevoie de mai multe arme pentru a opri Rusia să mai facă asta. 

Rusia îşi concentrează acum toată forţa militară în sud estul Ucrainei. Imagini din saltelit arată un convoi de 15 kilometri de tancuri, taburi şi alte blindate care se îndreaptă acum spre regiunea separatistă Donbas. 

Continuă coșmarul pentru oamenii din Mariupol

Localnicii povestesc că ruşii trag fără milă în civili şi apoi se fotografiază cu trupurile fără viaţă. 

Martor: Un obuz a zburat și s-a rupt în două părți, dar nu a explodat, se pare că nu a aterizat pe detonator, ci pe o parte. (...) Mama mi-a spus că m-am născut din nou în acea zi.

În cele 46 de zile de război, oraşul-port a fost transformat de ruşi în cimitir, însă rezistă încă asediului nemilos. Un nor gros de fum poate fi văzut de pe mare, ridicându-se deasupra oraşului, mărturie a bombardamentelor intense din ultimele ore. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Mariupol este acum inima războiului, încă bate, ne luptăm. Suntem puternici. Dacă însă această inimă încetează să mai bată, vom fi într-o poziţie foarte slabă. 

Lângă Kiev, ucrainenii continuă să îşi numere morţii

O nouă groapă comună a fost descoperită în localitatea Buzova. Mai multe cadavre au fost dezgropate deja, dar tot nu se ştie numărul exact al victimelor. În Borodianka, fiecare clădire distrusă a devenit mormânt pentru locatari. Această femeie şi-a pierdut fiica şi ginerele.   

Localnică: Copiii mei sunt sub dărâmături de 36 de zile. Fiica mea și ginerele meu au murit. Nu îi mai am. Stau cu nepoții mei, care acum sunt orfani.

Cei care au rămas în viaţă se întorc acum în oraş, însă din casele lor nu a mai rămas nimic întreg.  

Localnic: Nu există nicio justificare ca să faci aşa ceva. Pot înţelege un dezastru natural, dar nu e un dezatru natural, nu e nimic natural în asta. 

Occidentul strânge rândurile în jurul Ucrainei

În ultimele zile mai mulţi oficiali europeni au mers la Kiev. Ieri, a ajunsa aici premierul britanic, Boris Johnson. Le-a promis ucrainenilor că le va trimite şi mai multe arme pentru a se apăra.  

Între timp, un eveniment organizat de Uniunea Europeană, Canada şi sprijinit de vedete precum Elton John, Jon Bon Jovi sau Bruce Springsteen a strâns aproape 10 miliarde de euro pentru Ucraina. Banii vor fi folosiţi pentru reconstrucţia oraşelor distruse, dar vor ajunge şi la cei care au fugit din calea invadatorilor ruşi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Imagini cu iadul din Mariupol: Localnicii povestesc că rușii omoară civili și apoi se fotografiază cu ei