Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 46 LIVE TEXT. Forțele rusești au bombardat ținte din estul Ucrainei. Aeroportul din orașul Dnipro, complet distrus. Bilanț negru la Kramatorsk: 57 de morți

Război Rusia - Ucraina, ziua 46. Ministerul britanic al Apărării a informat că retragerea forţelor ruse din nordul Ucrainei a lăsat dovezi conform cărora civilii au fost luaţi drept ţinte în mod disproporţionat. Oficialii britanici mai spun că Moscova ar recruta personal eliberat din serviciul militar, inclusiv bărbaţi din Transnistria. Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin doar după o "bătălie majoră" anticipată pentru regiunea Donbas, a declarat un consilier prezidenţial ucrainean.

de Redactia Observator

la 10.04.2022, 22:46

UPDATE 22:35: Forțele rusești au bombardat ținte din estul Ucrainei. Aeroportul din orașul Dnipro, complet distrus

Forțele rusești au continuat duminică să bombardeze ținte din estul Ucrainei, în timp ce Washingtonul spune că va răspunde cererii Kievului de a primi mai mult ajutor militar prin furnizarea "armelor de care are nevoie" pentru a se apăra împotriva Rusiei.

Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș important de când a început invazia pe 24 februarie, dar Ucraina spune că și-a adunat forțele în est pentru un asalt major și a îndemnat populația să fugă.

Pe acelaşi subiect

Forțele rusești au tras duminică rachete în regiunile ucrainene Luhansk și Dnipropetrovsk, au declarat oficialii citați de Reuters. Rachetele au distrus complet aeroportul din orașul Dnipro, a declarat Valentin Reznichenko, guvernator al regiunii centrale Dnipropetrovsk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachete de înaltă precizie au distrus cartierul general al batalionului ucrainean Dnipro din orașul Zvonetski. Reuters nu a putut confirma imediat aceste informații.

De la invadarea Rusiei, Zelenski a făcut apel la puterile occidentale să ofere mai mult ajutor în domeniul apărării și să pedepsească Moscova cu sancțiuni dure. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat pentru ABC News: „Vom oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a-i înfrânge pe ruși și a-i împiedica să cucerească mai multe orașe și localități."

Într-un interviu acordat emisiunii "60 Minutes" de la CBS, Zelenski a declarat că are încredere în propriile forțe armate, dar "din păcate nu am încredere că vom primi tot ce avem nevoie" din partea Statelor Unite.

UPDATE 21:40. Ultimul bilanț după atacul din gara Kramatorsk -  57 de morți

Bilanțul morților în urma atacului din gara Kramatorsk a crescut la 57 de persoane, anunță administrația militară regională din Donețk.

Șeful administrației militare regionale din Donețk a declarat duminică faptul că bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 57 de persoane, notează CNN.

„Începând de astăzi, 10 aprilie, totalul este de 57 de morți și 109 răniți", a declarat Pavlo Kirilenko, transmite MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, cei care au suferit răni ușoare au fost eliberați pentru a merge acasă, cei grav răniți sunt transportați în „regiuni sigure și li se oferă ajutorul necesar."

UPDATE 20:00. Cancelarul austriac merge luni în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin

Cancelarul Karl Nehammer merge luni în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului austriac, potrivit agenției de presă Reuters.

Vizita vine după ce Karl Nehammer s-a aflat, sâmbătă, la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 18:40. Peste 1.200 de cadavre, descoperite în regiunea Kiev

Oficialii ucraineni anunţă că 1.222 de trupuri neînsufleţite au fost descoperite în regiunea Kiev de la retragerea forţelor ruse. Procurorul general Iryna Veneditktova a declarat, pentru Sky News, că autorităţile din Ucraina investighează 5.600 de cazuri ce ar putea fi încadrate drept "crime de război" comise de soldaţii ruşi de la debutul invaziei.

Au fost identificaţi peste 500 de suspecţi, inclusiv militari de top şi oficiali guvernamentali ruşi, a precizat Veneditktova. "Vedem crime de război în întreaga ţară, crime împotriva umanităţii. Facem tot ce ne stă în putere pentru a le rezolva", susţine oficialul ucrainean.

UPDATE 18:20. Negocierile Rusia - Ucraina, în impas după atrocităţile de la Bucha şi atacul din Kramatorsk

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, duminică, faptul că va fi "extrem de greu" pentru negociatorii ucraineni să se gândească măcar la negocieri cu Rusia, după atacul cu rachete care a vizat Gara din Kramatorsk (estul Ucrainei) şi după atrocităţile comise în oraşul Bucha (în apropiere de Kiev), relatează CNN.

"Este extrem de dificil să te gândeşti măcar să stai la discuţii cu oameni care comit sau găsesc scuze pentru toate aceste atrocităţi şi crime de război, care au provocat un prejudiciu atât de îngrozitor Ucrainei”, a afirmat Kuleba, în cadrul programului de televiziune ”Meet the Press” al postului NBC, potrivit CNN. "Dar realizez un lucru – dacă să stau la discuţii cu ruşii mă va ajuta să previn cel puţin un masacru, ca cel din Bucha, sau cel puţin un alt atac în Kramatorsk, trebuie să profit de această ocazie”, a adăugat el.

Cel puţin 52 de persoane au murit vineri, inclusiv copii, şi alte zeci au fost rănite, după ce forţele ruse au organizat un atac cu rachete asupra Gării din Kramatorsk, în timp ce civilii încercau să fugă din calea războiului.

UPDATE 18:00. Rusia ar ascunde pierderile de vieți omenești din Ucraina

Armata Rusă ar putea ascunde adevăratul bilanț al soldaților morți în războiul din Ucraina, datorită modului în care se numără victimele, scriu jurnaliștii de la The Moscow Times.

Un avocat specializat în domeniul militar a descris, sub protecția anonimatului, procedura în cazul soldaților morți sau răniți în acțiune. "Brigade speciale îi iau pe răniți, pe morți - dacă se poate, și înregistrează decesele", a spus el, potrivit sursei citate. "Datele sunt apoi transmite comandantului, care scrie un raport și îl trimite mai departe, pe lanțul de comandă. Dar rapoartele sunt foarte dificil de făcut în aceste zile, iar nimeni nu știe numărul victimelor", a explicat avocatul. Iar pentru ca soldații să fie declarați morți în acțiune trebuie ca trupurile să fie identificate. "Mărturiile martorilor sau părți din trup nu sunt suficiente. Dacă un corp nu poate fi identificat se face analiză ADN", a spus un alt avocat din Sankt Petersburg, Anton Scherbak.

Soldații care nu au fost identificați nu intră automat în categoria celor dispăruți. Iar cadavrele care nu sunt repatriate în Rusia, neidentificate sau îngropate în Ucraina nu sunt, de asemenea, incluse în lista celor morți în lupte. Acești oameni "nu au statul legal și nu sunt nici în lista celor morți, nici a celor vii", a explicat avocata Anastasia Burakova. După un an de la dispariție, rudele acestor militari pot să se adreseze justiției pentru a fi trecuți în categoria celor dispăruți în acțiune.

UPDATE 17:30. Kuleba, despre aderarea Ucrainei la NATO: Franţa şi Germania, "greşeală strategică" în 2008

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru postul de televiziune NBC că a fost o "greşeală strategică" din partea Germaniei şi Franţei să nu permită Ucrainei să adere la NATO în 2008, relatează CNN.

"Dacă am fi membri NATO, acest război nu ar avea loc”, a spus Kuleba într-un interviu acordat duminică, în cadrul programului de televiziune ”Meet the Press” al postului NBC, potrivit CNN. ”Greşeala strategică care a fost făcută în 2008 de Germania şi Franţa, care au respins eforturile Statelor Unite şi ale altor aliaţi de a aduce Ucraina în cadrul alianţei, este ceva pentru care plătim”, a subliniat oficialul ucrainean. "Nu Germania sau Franţa plătesc costul pentru această greşeală, ci Ucraina”, a adăugat el.

UPDATE 16:30. Aeroportul din Dnipro, distrus de rachete ruseşti - oficiali ucraineni

Forțele rusești au lansat duminică rachete în regiunile ucrainene Luhansk și Dnipro, au declarat oficialii ucraineni, distrugând complet un aeroport. Valentin Reznichenko, guvernatorul regiunii centrale Dnipropetrovsk, a declarat că echipele de intervenție verifică o construcție lovită în orașul Zvonetsky, adăugând că detalii privind victimele vor fi date mai târziu, relatează Reuters.

„Peste noapte, rachete de înaltă precizie au distrus baza și cartierul general al batalionului naționalist Dnepr din Zvonetsky, care a primit recent și întăriri de la mercenari străini", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Reznichenko a declarat pe Telegram că a avut loc și un atac asupra aeroportului din orașul Dnipro. „Aeroportul în sine a fost distrus, la fel și infrastructura din apropiere. Iar rachetele zboară continuu", a spus Reznichenko.

Reznichenko a declarat anterior că un atac asupra orașului Dnipro a rănit o persoană și că rachetele au provocat un incendiu care a fost în cele din urmă stins. O rachetă a lovit, de asemenea, o clădire din districtul Pavlograd, a adăugat el. Serghei Gaidai, guvernatorul din Luhansk, o regiune estică care se învecinează cu Rusia, a scris anterior pe Telegram că o școală și o clădire de locuințe au fost lovite în orașul Sievierodonetsk. „Din fericire, nu există victime", a spus Gaidai, conform Mediafax. Reuters nu a putut confirma imediat rapoartele.

UPDATE 16:00. Ucraina acuză soldaţii ruşi că au furat "substanţe letale" de la Cernobîl

Ucraina susţine că forţele ruse care au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat substanţe radioactive din laboratoarele de cercetare, care pot fi letale, iar "locaţia substanţelor furate este în prezent necunoscută", potrivit unei postări pe Facebook a agenţiei de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere. Unii dintre soldaţii ruşi care s-au expus la o cantitate "şocantă" de radiaţii ar putea avea mai puţin de un an de trăit, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, relatează BBC.

UPDATE 14:50. Ucraina: O întâlnire Zelenski - Putin, posibilă după bătălia pentru Donbas

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar întâlni, probabil, cu preşedintele rus Vladimir Putin numai după o bătălie majoră anticipată pentru regiunea Donbas, din estul ţării, a declarat, duminică, consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, conform CNN.

”Ucraina este pregătită pentru mari bătălii. Ucraina trebuie să le câştige (n.r. bătăliile), în special în Donbas. Şi după aceea, Ucraina va obţine o poziţie de negociere mai puternică, din care poate dicta anumite condiţii. Ulterior, preşedinţii se vor întâlni. Asta poate dura două sau trei săptămâni”, a afirmat consilierul prezidenţial ucrainean Podoliak în cadrul unei declaraţii televizate.

Oficialii ucraineni au declarat că anticipează o ofensivă majoră în Donbas din partea Rusiei, care a anunţat o schimbare a strategiei militare, concentrându-se pe estul ţării.

UPDATE 14:00. Convorbire telefonică între Volodimir Zelenski şi Olaf Scholz

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul său de Twitter că a avut o convorbire telefonică cu Olaf Scholz, cancelarul german, în care au discutat despre posibilitatea aplicării unor sancţiuni suplimentare Rusiei, apărare şi sprijin financiar oferit de Germania Ucrainei, relatează BBC. Zelenski a postat pe reţelele sociale că discuţia lor ”a subliniat că toţi autorii crimelor de război trebuie identificaţi şi pedepsiţi”.

Separat, biroul lui Zelenski a anunţat într-un comunicat că preşedintele a susţinut o conferinţă telefonică cu oficiali ucraineni în timpul căreia au fost elaborate propunerile Kievului pentru un al şaselea pachet de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană.

UPDATE 12:40. Rusia ar recruta personal eliberat din serviciul militar, inclusiv bărbaţi din Transnistria

Rusia încearcă să îşi consolideze numărul de trupe prin recrutarea personalului eliberat din serviciul militar din 2012 până în prezent. De asemenea, Rusia încearcă să recruteze bărbaţi din regiunea Transnistria din Republica Moldova, nerecunoscută oficial, potrivit Ministerului britanic al Apărării, transmite BBC.

”Ca răspuns la numărul de victime în creştere, Forţele Armate Ruse încearcă să sporească efectivele cu personal eliberat din serviciul miliar din 2012 până în prezent”, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter. ”Eforturile de sporire a forţelor de luptă includ, de asemenea, încercarea de a recruta bărbaţi din regiunea Transnistria din Republica Moldova, nerecunoscută oficial”, a mai scris ministerul pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Moscova nu a confirmat câţi soldaţi au fost ucişi de la începutul invaziei, însă săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că Rusia a suferit ”pierderi semnificative de trupe”. Liderii occidentali estimează că între 7.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi.

UPDATE 12:30. Zelenski: "Întregul proiect european, acesta este obiectivul Rusiei"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat în mesajul său zilnic că ţinta Rusiei este ''întregul proiect european'', subliniind totodată că sarcina coaliţiei anti-război este de a pune capăt acum acestui război, relatează EFE duminică.

''Agresiunea rusă nu a fost menită să se limiteze doar la Ucraina, doar la distrugerea libertăţii şi a vieţilor noastre. Întregul proiect european: acesta este obiectivul Federaţiei Ruse'', a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic de pe canalul său Telegram şi relatat de agenţia Unian. De asemenea, el a precizat că sarcina coaliţiei anti-război este "foarte clară": să pună capăt războiului iniţiat de Rusia.

''Să ne elibereze ţara de invadatori. Şi să asigure securitatea Ucrainei şi, prin urmare, securitatea democraţiei şi a libertăţii pentru popoarele din Europa de Est", a adăugat Zelenski, potrivit Agerpres. Tocmai din acest motiv, a subliniat preşedintele ucrainean, susţinerea dorinţei de pace a Ucrainei nu este doar o datorie morală a tuturor statelor democratice, a tuturor forţelor din Europa.

''Este de fapt o strategie de apărare pentru orice stat civilizat. Puneţi presiune maximă asupra Rusiei pentru a restabili pacea şi securitatea cât mai curând posibil, pentru a readuce puterea în cadrul dreptului internaţional cât mai curând posibil şi pentru a evita o catastrofă prin utilizarea legii forţei, o catastrofă care va dăuna inevitabil tuturor'', a spus el.

UPDATE 12:14. Nouă coridoare umanitare din Ucraina au fost convenite pentru duminică

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereshchuk, a transmis că autoritățile au convenit asupra a nouă coridoare umanitare pentru a ajuta oamenii să scape de luptele grele din estul țării, potrivit BBC News. "Toate rutele pentru coridoarele umanitare din regiunea Luhansk vor funcționa atâta timp cât va exista o încetare a focului din partea trupelor rusești de ocupație", a anunțat Vereshchuk într-o declarație pe canalul său de Telegram.

Anterior, guvernatorul regiunii, Serhiy Gaidai, a scris pe Telegram că duminică vor exista nouă trenuri cu care locuitorii vor putea ieși din zonă.

UPDATE 11:55. Armata rusă susţine că a distrus un convoi militar ucrainean

Elicopterele de atac ruseşti au distrus un convoi de vehicule blindate şi arme antiaeriene ale Ucrainei, a informat, duminică, agenţia de ştiri rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării, conform Reuters.

”Elicopterele de atac KA-52 au distrus arme şi echipamente militare ale forţelor armate ale Ucrainei”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Interfax. Oficialii militari ucraineni nu au fost imediat disponibili pentru declaraţii cu privire la acest incident.

Conform Interfax, ministerul a publicat un material video cu elicoptere de atac de tip KA-52 care zburau la altitudine extrem de joasă în timp ce lansau rachete şi trăgeau în ţinte de la sol. Locaţia şi momentul atacului nu au fost specificate.

UPDATE 11:32. Ucraina a interzis toate importurile din Rusia

Ucraina a interzis toate importurile din Rusia, care înainte de război era unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi cu importuri de aproximativ şase miliarde de dolari pe an, şi de asemenea a cerut şi altor state să urmeze acest exemplu şi să impună sancţiuni economice mai dure regimului de la Moscova, informează Reuters.

"Astăzi am anunţat în mod oficial încetarea completă a oricăror schimburi de bunuri cu statul agresor. De acum înainte, produsele din Federaţia Rusă nu vor mai putea fi importate pe teritoriul nostru", a scris sâmbătă ministrul Economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, pe Facebook.

UPDATE 10:20. Groapă comună cu zeci de ucraineni morți, găsită în Buzova

Descoperire macabră făcută în Buzova, un sat în apropiere de Kiev. Un oficial local, citat de Reuters, a anunțat că zeci de ucraineni morți au fost găsiți într-o groapă comună. Trupurile erau într-un șanț săpat în apropierea unei benzinării. 

UPDATE 9:50. Poliţia de Fontieră: 10.025 cetăţeni ucraineni au intrat sămbătă în România

Poliţia de Frontieră anunţă că sâmbătă au intrat în ţară 10.025 cetăţeni ucraineni, în creştere faţă de ziua precendentă.

”În data de 09.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 92.604 de persoane, dintre care 10.025 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 16,2 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.830 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 15, 2%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.321 cetăţeni ucraineni (creştere cu 37%)”, a transmis, duminică, Poliţia de Frontieră.  

De la declanşarea acestei crize, până la data de 09.04.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 669.089 cetăţeni ucraineni. 

UPDATE 9:08. Convoi militar rusesc, în drum spre Harkov

Imagini din satelit colectate şi analizate de compania Maxar Technologies par să arate un convoi militar rusesc lung de 13 kilometri, care, la 8 aprilie, se deplasa spre sud, prin orașul Velkyi Burluk din estul Ucrainei, transmite CNN. Oraşul se află la est de Harkov, aproape de graniţa Ucrainei cu Rusia.

UPDATE 8:45. Rusia a lansat şapte rachete în zona Nikolaiev, fără a se înregistra victime

Autorităţile armate din Ucraina au anunţat, duminică dimineaţă, că Rusia a lansat şapte rachete în zona Nikolaiev, fără a se înregistra victime, transmite The Kiev Independent. 

Comandamentul Operaţional Sud a raportat că, în timp ce forţele ruseşti încearcă să îşi întărească poziţiile trupelor din jurul regiunilor Nikolaiev şi Herson, acestea folosesc lovituri cu rachete pentru a demoraliza populaţia. Duminică dimineaţă au fost trase şapte rachete în zona Nikolaiev, dar nu s-au înregistrat victime.

UPDATE 7:30. Ucrainenii anunţă că au distrus 13 ţinte aeriene ruseşti

Comandamentul Forţelor Aeriene din Ucraina a anunţat că a distrus, sâmbătă, 13 ţinte aeriene ale Rusiei, informează The Kiev Independent.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

 Astfel, Rusia a pierdut cinci drone, patru rachete, trei avioane şi un elicopter. Invazia rusă din Ucraina a început la 24 februarie şi a intrat duminică în a 46-a zi.

UPDATE 6:45. Cinci civili, ucişi în urma bombardamentelor din regiunea Doneţk, anunţă guvernatorul Kirilenko

Guvernatorul oraşului Doneţk din estul Ucrainei, Pavlo Kirilenko, a anunţat că cinci persoane au fost ucise în urma bombardamentelor în regiune.

El a spus că patru au fost ucise la Vuhledar şi una la Novomikhailivka. "Rusia ucide civili!”, a spus el într-o postare în social media.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 6:30. Marea Britanie: Sunt dovezi că civilii au fost ţinte ale forţelor ruse în nordul Ucrainei

Ministerul britanic al Apărării a oferit o actualizare a informaţiilor despre situaţia din Ucraina, inclusiv dovezi că Rusia a vizat civili. Sâmbătă seara, ministerul a anunţat că retragerea Rusiei din nord a scos la iveală gropi comune şi utilizarea scuturilor umane.

"Plecarea Rusiei din nordul Ucrainei lasă dovezi ale ţintirii disproporţionate a noncombatanţilor, printre care prezenţa gropilor comune, folosirea fatală a ostaticilor ca scuturi umane şi minarea infrastructurii civile", a comunicat ministerul britanic.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, au fost găsite dovezi că Rusia a folosit dispozitive explozive improvizate (IED) pentru "a provoca victime, a scădea moralul şi a restricţiona libertatea de mişcare a Ucrainei”. Potrivit acestei actualizări, forţele ruse au continuat să atace ţinte de infrastructură cu un "risc ridicat” de a răni civilii, inclusiv un atac asupra unui rezervor cu acid azotic în Rubijne.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 46 LIVE TEXT. Forțele rusești au bombardat ținte din estul Ucrainei. Aeroportul din orașul Dnipro, complet distrus. Bilanț negru la Kramatorsk: 57 de morți