Război Rusia - Ucraina, ziua 56 LIVE TEXT. Zelenski insistă să aibă o întâlnire cu Putin. SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Moscovei
Război Rusia - Ucraina, ziua 56. Kremlinul a anunțat că a trimis părții ucrainene un document cu solicitări clare privind negocierile de pace. „Mingea este în terenul lor”, a transmis Dmitri Peskov. Însă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că nu a văzut și nu a auzit nimic nimic referitor la revendicările Moscovei. Totodată, SUA spune că Rusia nu a obținut câștiguri teritoriale majore în noua ofensivă din Donbas, fapt susținut și de serviciile secrete britanice. Miercuri, rușii au testat noua rachetă nucleară Satan II, despre care Vladimir Putin afirmă că “nu are egal în lume”. Între timp, administrația Biden a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva rușilor. O reţea globală de peste 40 de persoane şi entităţi conduse de oligarhul rus Konstantin Malofeev, industria criptomonedelor, precum şi peste 600 de cetăţeni ruşi sunt vizaţi.
De Redactia Observator la 20.04.2022, 22:46- Război Rusia - Ucraina, desfășurarea evenimentelor pe zile
UPDATE 22:45 UE va face "tot ce îi stă în puteri" pentru ca Ucraina să câştige războiul
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat miercuri la Kiev pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face "tot ce îi stă în puteri" pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia şi că agresiunea rusă nu va reuşi să divizeze Europa, transmite AFP.
UPDATE 21:50 SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei
- Paşaportul unui bărbat pe nume Navalnîi, găsit lângă un cadavru din Bucha. "Sperau că e o rudă de-a mea",...
- Reacţiile turiştilor străini, ajunşi la Constanţa pe un vas de croazieră. "Trebuie să renovaţi multe...
- De ce vrea Vladimir Putin cu orice preț să cucerească regiunea Donbass. Sunt la mijloc rezerve naturale uriașe
Statele Unite au anunţat, miercuri, o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a războiului declanşat în Ucraina.
O bancă comercială rusă şi ”o reţea globală de peste 40 de persoane şi entităţi conduse de oligarhul rus vizat de SUA Konstantin Malofeev” au fost sancţionate de SUA.
Departamentul american al Trezoreriei vizează, de asemenea, ”companii care operează în industria de minare a monedelor virtuale din Rusia, care se pare că este a treia ca mărime din lume”, menţionând că este prima dată când sancţionează companii de acest tip.
În plus, Departamentul de Stat impune restricţii privind vizele a 635 de cetăţeni ruşi care sunt ”implicaţi în reprimarea disidenţei în Rusia şi în străinătate, în activităţi care ameninţă integritatea teritorială a Ucrainei şi în încălcări ale drepturilor omului în instituţiile închisorii şi locurile de detenţie neoficială din zonele controlate de Rusia din regiunea Donbas din Ucraina”, potrivit Trezoreriei SUA.
Trei oficiali ruşi vor suferi restricţii de viză ”din cauza implicării în încălcări grave ale drepturilor omului”. Restricţiile de viză se aplică şi altor 17 persoane răspunzătoare de subminarea democraţiei în Belarus”, se mai menţionează în comunicat.
UPDATE 21:40 Reacția Pentagonului după testul balistic anunțat de Rusia
Statele Unite au fost înștiințate, prin acordurile internaționale, că Rusia urma să testeze racheta Satan II, au declarat doi oficiali americani. Astfel, administrația de la Washington nu sunt îngrijorate, în urma testului anunțat de Moscova.
Atât Rusia, cât și Statele Unite – conform unui acord internațional existent – notifică alte națiuni cu privire la efectuarea testelor balistice pentru a evita posibile incidente. SUA evaluează că această rachetă nu este încă operațională în inventarul rusesc.
„Este un test de rutină și nu a fost deloc o surpriză”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. Acesta a adăugat că "testul nu este considerat o amenințare la adresa Statelor Unite sau a aliaților săi”.
UPDATE 21:30 Zelenski spune că nu a văzut nimic referitor la revendicările Kremlinului
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, că nu a văzut sau auzit nimic în legătură cu documentul pe care Kremlinul a precizat că l-a înmânat Ucrainei referitor la negocierile de pace dintre cele două ţări, relatează Reuters.
UPDATE 21:10 Germania vrea să elimine importurile de petrol rusesc "până la sfârşitul anului"
Germania va elimina complet, dar treptat, importurile de petrol din Rusia ”până la sfârşitul anului”, a declarat, miercuri, ministrul german de Externe Annalena Baerbock, relatează CNN.
UPDATE 21:00 Volodimir Zelenski insistă să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reafirmat, miercuri, disponibilitatea de a avea o întrevedere cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, subliniind că aşteaptă un semnal din partea Kremlinului.
Întrebat, într-un interviu acordat postului francez BFMTV, dacă încă există perspective pentru o asemenea întâlnire, Volodimir Zelenski a declarat: "Este foarte simplu: dacă sunt dorite negocierile, trebuie ca ambele părţi să vrea acest lucru. (...) Eu sunt pregătit din 2019 să avem o întâlnire".
"Rusia să îmi transmită data şi locul unde mă pot întâlni" cu Vladimir Putin, a subliniat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Figaro.
UPDATE 20:30 Rușii și belarușii au fost interziși la Wimbledon
Jucătorii de tenis din Rusia și Belarus nu vor avea voie să participe, în acest an, la Turneul de la Wimbledon, din cauza războiului declanșat de Putin în Ucraina, scrie BBC. De asemenea, sportivii din cele două țări aliate nu vor avea voie să participe la niciun turneu pe iarbă din Marea Britanie.
UPDATE 20:00 Peskov: Am trimis părții ucrainene un document cu solicitările noastre. Mingea e în terenul lor
„Președintele Vladimir Putin spune că partea ucraineană dă înapoi, de fiecare dată, de la acordurile încheiate. Desigur, această atitudine are consecințe foarte grave în ceea ce privește eficiența negocierilor de pace. În prezent, am trimis părții ucrainene un document cu solicitările noastre clare. Mingea este în terenul lor, așteptăm un răspuns", a declarat Dmitri Peskov, potrivit AP.
UPDATE 19:20 Charles Michel, la Kiev
Rusia nu va reuşi să divizeze Uniunea Europeană, a afirmat, miercuri după-amiază, la Kiev, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, salutând solidaritatea statelor membre în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.
UPDATE 18:50 Kiev: Cine nu dă arme Ucrainei sprijină agresiunea rusă
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a susţinut miercuri la Sofia că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ''agresiunea rusă şi exterminarea'' ucrainenilor, scrie Agerpres.
''Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri'', a spus Kuleba înainte de a-şi încheia vizita în Bulgaria, ţară ce refuză să ofere arme Ucrainei.
UPDATE 18:20 Rusia a testat "cea mai puternică bestie" din arsenalul său nuclear
Rusia anunță că a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală. Vladimir Putin a avertizat că noua rachetă Sarmat ar trebui “să-i pună pe gânduri pe dușmanii Rusiei”, scrie Daily Mail. În Occident, noua armă a rușilor este cunoscută drept "Satan II".
UPDATE 18:00 Miliardar rus: Generalii ruși mahmuri și-au dat seama că au o armată de rahat
Oleg Tinkov, un miliardarul rus care a fondat o mare bancă digitală, a criticat ”războiul nebunesc” al Rusiei în Ucraina și a îndemnat Occidentul să-l ”ajute” pe președintele Vladimir Putin să găsească o ieșire pentru a ”opri acest masacru”, relatează CNN.
UPDATE 17:30 Avion american de spionaj patrula România, în ziua în care a fost scufundat crucișătorul Moskva
Un avion de luptă anti-submarin, de tip Boeing P8 Poseidon, efectua o misiune de patrulare la Marea Neagră în momentul în care crucişătprul rus Moskva s-a scufindat, potrivit cotidianului britanic The Times.
UPDATE 17:00 SUA: Rușii nu au obținut câștiguri teritoriale majore în noua ofensivă
SUA evaluează că Rusia nu a obținut câștiguri teritoriale majore în noua ofensivă din Donbas, scrie CNN. Un oficial american a declarat că forțele ruse par să testeze apărarea ucrainenilor, cu toate acestea, deocamdată, linia frontului rămâne la fel, fără ca Rusia să obțină vreun nou teritoriu.
Între timp, în est, forțele ucrainene au respins numeroasele încercări de avansare ale Rusiei în regiunea crucială Donbas, pe fondul bombardamentelor și atacurilor sporite ale Moscovei în zonă, au declarat serviciile de informații din Marea Britanie.
UPDATE 16:40 Rusia le va cere statelor europene compensaţii pentru sancţiunile impuse
Preşedintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat miercuri că Rusia va cere compensaţii Occidentului pentru sancţiunile impuse după invazia Ucrainei şi pe care oficialul rus le-a descris drept ilegale.
UPDATE 16:30 România nu trimite armament sau MiG-uri în Ucraina
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, la Cluj, că, cel puţin deocamdată, sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei este doar umanitar, nu şi militar, cu armament, relatează Agerpres.
UPDATE 16:15 Ucrainenii sunt îndemnați să participe la slujbe online de Paște
Șeful administrației militare regionale Luhansk din estul Ucrainei, Serhii Haidai, a avertizat miercuri cu privire la posibile „provocări" rusești în timpul slujbelor de Paște.
„Rușii vor pune în scenă provocări în duminica Paștelui. Salvați-vă viața, rămâneți acasă! În regiunea Luhansk nu mai există aproape nicio biserică, acestea au fost distruse de Rusia. Bisericile care erau subordonate Patriarhiei Moscovei [a Bisericii Ortodoxe] au fost atacate de Lumea Rusă”, a spus oficialul ucrainean, potrivit CNN.
UPDATE 16:10 Berlinul a ales să nu facă publice toate armele furnizate Ucrainei
Berlinul a ales să nu facă publice toate armele pe care le-a trimis pentru a susţine Ucraina, a afirmat miercuri şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, transmite dpa.
"Am livrat rachete antitanc, Stingere şi alte echipamente despre care nu am discutat niciodată public pentru ca livrările să se poată face rapid", a explicat Baerbock într-o conferinţă de presă la Riga cu omologul său leton Edgars Rinkevics.
Întrebată dacă Germania va trimite şi sistemul său de artilerie Panzerhaubitze 2000 - despre care unii experţi afirmă că Ucraina are nevoie pentru a lansa un contraatac împotriva forţelor ruse din Donbas, şefa diplomaţiei germane a precizat că Germania îi va instrui pe militarii Kievului să utilizeze şi să întreţină diferite sisteme avansate pe care le-ar putea obţine sau cumpăra de la alte state aliate.
"Dacă partenerii livrează artilerie pe care noi nu o mai putem livra, vom ajuta la pregătire şi întreţinere", a adăugat ministrul de externe german.
UPDATE 15:20 Ultimatumul dat de armata rusă soldaţilor din Mariupol a expirat
Ultimatumul dat de Rusia pentru predarea forţelor ucrainene din Mariupol a expirat. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele ruse au deschis un coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor ucraineni care se ascund în uyina Azovstal, pentru a-şi "depunde armele în mod voluntar", dar şi pentru evacuarea civililor.
"Începând cu ora 22:00 (ora Moscovei), 19 aprilie, nimeni nu a folosit acest coridor umanitar", a declarat Ministerul rus.
UPDATE 14:55. Război Rusia - Ucraina. ONU: Peste 5 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la începutul invaziei
Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHC), 5.034.439 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, informează AFP. Europa nu s-a mai confruntat cu un val de refugiaţi atât de mare după Al Doilea Război Mondial.
Circa 90% din cei care au plecat din Ucraina din 24 februarie, când Rusia a declanşat războiul, sunt femei sau copii. Autorităţile ucrainene nu permit plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, care pot fi înrolaţi. UNHCR avertizează că femeile şi copiii care au fugit din calea războiului sunt în pericol de a cădea victime exploatării sexuale, violurilor şi traficului de persoane. Înaintea războiului, populaţia Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, deci fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile din est unde secesioniştii pro-ruşi au proclamat independenţa a două aşa-zise republici, Doneţk şi Lugansk.
UPDATE 13:40. 20.900 de soldați ruși ar fi fost uciși în timpul invaziei, susține Ucraina
Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului, care susține că 20.900 de soldați ruși au fost uciși de la 24 februarie și că 2.087 de vehicule blindate au fost distruse.
Sky News nu a reușit să verifice independent aceste afirmații.
Marți seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata rusă a aruncat tot ce avea în luptă. "I-au adus aproape pe toți și tot ceea ce este capabil să lupte împotriva Ucrainei", a spus el în discursul său video nocturn către națiune.
Informarea arată că armata rusă a pierdut 171 de avioane, 391 de sisteme de artilerie, 150 de elicoptere, 815 tancuri, 1.504 vehicule de transport, 8 nave, 165 de drone, 67 de sisteme de apărare antiaeriană, 4 lansatoare mobile de rachete și 27 de echipamente speciale.
UPDATE 13:35. O tabără abandonată într-o pădure de lângă Kiev dezvăluie ororile invaziei ruse
O echipă CNN însoţită de militari ucraineni a filmat o tabără abandonată de soldaţii ruşi, instalată într-o pădure din apropiere de Kiev.
Soldaţii ucraineni care au patrulat-o după retragerea armatei lui Putin spun că ce au lăsat în urmă aici forţele ruse arată că nu erau "nici disciplinate, nici foarte confortabile".
UPDATE 12:45. Cinci militari ucraineni se predau la Mariupol, anunţă separatişti proruşi
Cinci militari ucaineni care apărau ultima redută aflată sub controlul forţelor ucrainene la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-au predat, iar 140 de civili au fost evacuaţi, anunţă miercuri separatişti proruşi din Donbas (est), relatează AFP, potrivit News.ro.
”Cinci militari ucraineni au depus armele şi au plecat de bunăvoie din complexul Azovstal”, unde s-au baricadat ultimii apărători ai Mariupolului, anunţă într-un comunicat aşa-zisele autorităţi din ”republica” de la Doneţk, nerecunoscută de comunitatea internaţională. Separatişii au anunţat marţi seara, în alt comunicat, că 140 de civili au fost evacuaţi din Mariupol.
Aceste anunţuri nu pot fi verificate în mod independent. Armata rusă şi supleanţii săi separatişti încearcă de aproape două luni să cucerească Mariupolul, un oraş portuar important, devastat de bombardamente şi pradă unei catastrofe umanitare.
UPDATE 11:40. O dronă a filmat sute de morminte noi Irpin
Imagini tulburătoare au fost surprinse cu o dronă la Irpin pe 18 aprilie. Într-un cimitir de la marginea orașului, zeci de morminte noi au fost săpate și acoperite cu coroane de flori.
Videoclipul publicat de agenția turcă Anadolu este cutremurător.
UPDATE 11:20. Harkov: angajații grădinii zoologice rămași să hrănească animalele au fost găsiți morți
Doi angajați ai unei grădini zoologice din Harkov care au rămas în urmă pentru a avea grijă de animale în timpul bombardamentelor intense ale forțelor rusești au fost găsiți morți, au anunțat reprezentanții parcului zoo într-un comunicat.
Grădina zoologică Feldman Ecopark a declarat că angajații au fost împușcați mortal de soldații ruși. Momentul nu este clar, dar cei doi au dispărut în martie, anunță Sky News.
Ei au fost găsiți baricadați într-o cameră, a precizat grădina zoologică. Cele mai multe animale, inclusiv ponei și lei, au fost evacuate din parc. Parcul a fost afectat de bombardamente, o pereche de bizoni fiind ucisă și lăsând în urmă un pui de 10 luni. Harkov se află în nord-estul Ucrainei, iar bombardamentele Rusiei continuă.
UPDATE 10:20. Ucraina și Rusia s-au înțeles pentru deschiderea unui coridor umanitar la Mariupol
Ucrainenii au ajuns la un acord preliminar cu rușii privind deschiderea unui coridor umanitar pentru civilii din orașul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul Guvernului din Ucraina.
„Am reușit să ajungem la un acord prealabil asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii și persoane în vârstă. Având în vedere situația umanitară catastrofală din Mariupol, acesta este locul în care ne vom concentra eforturile astăzi", a scris pe rețelele de socializare Iryna Vereshchuk.
Încercările anterioare de creare a unor coridoare umanitare au eșuat. Vereshchuk a declarat că tentativa de evacuare de marți va începe la ora locală 14.00.
„Având în vedere situația foarte dificilă din punctul de vedere al securității, este posibil să apară schimbări. Așadar, vă rugăm să urmăriți mesajele oficiale relevante", a mai spus Vereshchuk.
Marți, Ministerul Apărării din Rusia a fost citat de agenția de presă Reuters anunțând pentru miercuri o încetare a focului în zona din jurul combinatului siderurgic Azovstal.
UPDATE 9:10. Comunicațiile cu centrala nucleară de la Cernobîl au fost restabilite, anunță AIEA
Comunicațiile directe între Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și centrala nucleară de la Cernobîl au fost restabilite, anunță AIEA.
Forțele rusești au ocupat Cernobîl timp de cinci săptămâni, înainte de a se retrage, la 31 martie. AIEA a pierdut contactul cu centrala nucleară la 10 martie. "În mod clar, aceasta nu era o situație sustenabilă și este o veste foarte bună faptul că autoritatea de reglementare poate acum să contacteze direct centrala atunci când are nevoie", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Grossi a adăugat că va conduce o echipă de experți la Cernobîl în cursul acestei luni pentru a efectua o serie de evaluări, mai arată BBC News.
UPDATE 7:56. Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și întări forțele aeriene, anunță Pentagonul
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat că Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și consolida forțele aeriene.
John Kirby a refuzat, însă, să precizeze numărul, tipul sau originea aeronavelor.
UPDATE 7:25. Zelenski: Armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat miercuri noaptea că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept "cea mai barbară şi inumană". El a afirmat că dacă Ucraina ar fi avut acces la armamentul necesar, pe care partnerii săi îl deţin, războiul s-ar fi încheiat deja.
"În acest război, armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană armată. Uciderea intenţionată a civililor, distrugerea cartierelor rezidenţiale, a infrastructurii civile, folosirea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este semnătura armatei ruse. Şi aceasta este ticăloşia care va marca statul rus ca o sursă a răului absolut timp de generaţii. Noi ne opunem armateii coniderate a doua sau a treia cea mai puternică din lume", a afirmat preşedintele ucrainean în obişnuitul său discurs zilnic, potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook. El a subliniat că modul în care armata ucraineană se opune acestei armate arată că forţele ucrainene ar fi trebuit plasate deasupra Rusiei în clasamentul mondial.
"Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, pe care partenerii noştri le deţin şi care sunt comparabile cu cele utilizate de armata Federaţiei Ruse, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea şi ne-am fi eliberat teritoriul de sub ocupaţie. Este nedrept că Ucraina este forţată în continuare să ceară ceea ce partnerii au deja depozitat de ani de zile. Dacă au armele de care Ucraina are nevoie, dacă au muniţia de care avem nevoie aici şi acum este datoria lor morală înainte de toate să ne ajute să apărăm libertatea", a declarat Zelenski.
Președintele ucrainean a mai spus că intensitatea atacurilor în Harkov, regiunea Donbas şi în Dnipropetrovsk a crescut considerabil.
UPDATE 7:15. Rusia oferă un nou ultimatum luptătorilor retraşi în oţelăria Azovstal din Mariupol
Ministerul rus al Apărării le-a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni retraşi în oţelăria Azovstal din Mariupol. Într-o declarație emisă miercuri dimineață, ministerul a anunțat că forțele sale au deschis un coridor umanitar de la uzina Azovstal "pentru retragerea militarilor ucraineni și a militanților formațiunilor naționaliste", pentru a "depune voluntar armele", precum și pentru a evacua civili.
"În 19 aprilie 2022, la ora 22:00 (ora Moscovei), nimeni nu a folosit coridorul specificat", a adăugat ministerul rus al Apărării, potrivit The Guardian.
Rusia a spus că va oferi "din nou" Ucrainei opțiunea "de a opri lupta și de a depune armele" începând cu ora 14 (ora Moscovei), miercuri, 20 aprilie.
UPDATE 6:40. Comandant ucrainean la Mariupol: "Inamicul ne depășește numeric cu 10 la unu"
"S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore", este mesajul dramatic transmis pe Facebook de Sergii Volina, un comandant ucrainean care luptă în orașul asediat Mariupol, militarul cerând comunităţii internaţionale să treacă la "extragerea" lor.
"Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi. Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe", a spus comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse.
Potrivit comandantului Volina, armata rusă are "avantajul în aer, în artilerie, în forţe terestre, în echipamente şi în tancuri". "Apărăm doar un punct - uzina Azovstal - unde pe lângă militari mai sunt şi civili care au devenit victime ale acestui război", a continuat Sergii Volina.
Rusia le-a cerut marţi ultimilor apărători ai oraşului Mariupol să pună capăt "rezistenţei lor fără sens", promiţând că, dacă se predau, "viaţa le va fi salvată".