Antena LIVE

Curs valutar

Video

Război Rusia - Ucraina, ziua 59 LIVE TEXT. Kievul ameninţă că va abandona negocierile cu Moscova. Condiţiile anunţate de Zelenski

Război Rusia - Ucraina, ziua 59. Luptele se concentrează în Donbas, dar bombardamentele continuă şi la Harkov sau Odessa, unde cel puţin 5 oameni au murit în atacurile cu rachete ruseşti. Armata ucraineană rezistă şi, potrivit preşedintelui Zelenski, începe să primească, din Occident, armele pe care le-a solicitat cu insistenţă. Într-o conferință de presă susținută la Washington, premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, a numit situaţia de la Mariupol ”cea mai mare catastrofă umanitară” de la invazia Rusiei. Preşedintele Ucrainei a ameninţat, sâmbătă seară, că ţara sa va abandona negocierile de pace cu Moscova dacă ruşii ucid militarii ucraineni din Mariupol sau organizează un referendum de independenţă.

De la 23.04.2022, 21:01
WhatsApp
Galerie (7)
Război Rusia - Ucraina, Kievul ameninţă că va abandona negocierile cu Moscova Profimedia

UPDATE 20:30. Zelenski, ultimatul pentru Rusia. În ce condiţii va abandona Kievul negocierile cu Moscova

Kievul va abandona negocierile cu Moscova în cazul în care ruşii îi ucid pe combatanţii care apără Mariupolul sau dacă are loc vreun referendum la Herson, ameninţă sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

”Dacă cei care opun rezistenţă la Mariupol sunt ucişi sau dacă are loc refrendumul la Herson, atunci Ucraina va ieşi din procesul de negociere”, ameninţă şeful statului ucrainean, în contextul în care deschiderea unor culoare umanitare în acest port din sud-estul Ucrainei se află în centrul unor negocieri între Kiev şi Moscova. ”Le spun oamenilor care locuiesc în orăşele, în regiunea Herson: «nu trebuie să-i ajutăm pe ocupanţi»”, subliniază el.

Pe acelaşi subiect

Kievul acuză Rusia de faptul că vrea să organizeze un fals referendum de independenţă în regiunile ucrainene Herson şi Zaporijie, pe care ruşii le ocupă, în sudul Ucrainei.

UPDATE 20:00. Încă doi generali ruşi au fost ucişi în Ucraina, anunță spionajul militar ucrainean

Doi generali ruşi au fost ucişi în apropiere de Herson, vineri, anunţă Direcţia Informaţiilor din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării într-o postare pe Facebook, relatează AFP. Un al treilea general rus, ”grav rănit”, se află într-o ”stare critică”.

”Forţele armate ucrainene au dat o lovitură distrugătoare” celei de-a 49-a Armate ruse, îşi exprimă satisfacţia Ministerul ucrainean al Apărării în această postare pe Facebook.

UPDATE 19:00. General rus: SUA ar pregăti provocări pentru a acuza Rusia de utilizarea armelor tactice

General-locotenentul Igor Kirillov, şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, a declarat sâmbătă că SUA ar pregăti provocări pentru a acuza Moscova de utilizarea armelor chimică, biologică sau tactică nucleară, a transmis agenţia rusă oficială de presă TASS.

"Ministerul Apărării rus dispune de informaţii despre pregătirea de către Statele Unite a unor provocări cu scopul de a acuza forţele armate ruse de utilizarea armelor tactică nucleară, chimică sau biologică", a declarat generalul rus, care afirmă că "un astfel de plan reprezintă o reacţie la succesele repurtate de Federaţia Rusă în operaţiunea sa specială" în Ucraina.

"Numai în martie-aprilie, lideri occidentali au făcut cu regularitate declaraţii provocatoare cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească arme de distrugere în masă", a spus generalul Kirillov, evocând faptul că ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, denunţase la 27 februarie o presupusă intenţie a Federaţiei Ruse de a utiliza "sub steag fals" arma chimică sau biologică pentru a intimida populaţia ucraineană şi lumea întreagă.

"Înscenarea utilizării de arme de distrugere în masă va fi folosită pentru a acuza Rusia de utilizarea unor arme ilegale pentru realizarea aşa-numitului 'scenariu sirian' în care un stat dat este izolat economic şi politic şi exclus din organizaţiile internaţionale precum Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Igor Kirillov, citat de DPA, potrivit Agerpres.

Obiectivul este de a creşte presiunea asupra Chinei şi Indiei pentru a se alătura Occidentului în vederea impunerii de sancţiuni împotriva Rusiei, mai susţine acelaşi oficial militar rus. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de săptămâni în şir de planuri de utilizare a armelor de distrugere în masă interzise la nivel internaţional.

Rusia şi-a justificat parţial invazia în Ucraina la 24 februarie prin alegaţia potrivit căreia Ucraina ar lucra la arme biologice şi nucleare. Până în prezent, nu au apărut dovezi care să susţină aceste acuzaţii, notează DPA. În schimb, Occidentul a constatat un procedeu al Moscovei, care acuză tabăra opusă de ceea ce de fapt ea intenţionează să facă, conform unor observatori occidentali.

UPDATE 18:00. Cel puţin 5 victime şi 18 răniţi, în urma atacului din Odessa

Cel puţin cinci persoane au murit în atacurile ruseşti asupra oraşului-port Odessa, a anunţat şeful biroului prezidenţial din Ucraina. Printre victime se numără şi un bebeluş de 3 luni, se arată în mesajul postat pe Telegram. Alte 18 persoane au fost rănite după ce rachetele au lovit un bloc.

O instalaţie militară şi două clădiri locuite au fost lovite sâmbătă, la Odessa, în sudul Ucrainei, de două rachete ruseşti, anunţă Comandamentul Aerian de Sud al armatei ucrainene, potrivit Reuters. Apărarea antiaeriană ucraneană a distrus alte două racehte care vizau oraşul, anunţă într-un comunicat sursa citată.

UPDATE 17:20. Rusia a anunțat când ar putea folosi rachetele Sarmat

Rusia intenţionează să desfăşoare prima unitate militară înarmată cu rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare nu mai târziu decât în această toamnă, a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, citat de agenţia de ştiri TASS, scrie Agerpres.

UPDATE 16:50. O rachetă rusească a lovit Odessa, susţin oficialii oraşului ucrainean

Autorităţile ucrainene au anunţat, pe contul oficial de Telegram, că o rachetă rusească a lovit sâmbătă oraşul-port Odessa din sudul ţării. "Au fost lovite elemente de infrastructură. Vă rugăm să nu distribuiţi imagini sau videoclipuri, nu ajutaţi astfel inamicul. O investigaţie este în curs de desfăşurare", au precizat oficialii din Odessa, potrivit CNN.

UPDATE 16:30. Ţările care au trimis ajutor militar în Ucraina

Mai multe state au răspuns nenumăratelor apeluri ale președintelui Volodimir Zelenski și au trimis ajutor militar în Ucraina. Astfel, țări precum SUA, Turcia sau Marea Britanie au furnizat armatei ucrainene rachete antitanc, sisteme de apărare antiaeriene sau tancuri. Pe 20 aprilie, ministrul de Externe Dmitro Kuleba spunea că "cine nu trimite arme Ucrainei, sprijină agresiunea rusă". Lista țărilor care au trimis ajutor militar în Ucraina poate fi consultată aici.

UPDATE 16:00. Kievul spune că a recucerit trei localităţi în apropiere de Harkov

Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Forţele noastre armate ucrainene au reuşit o contraofensivă lansată ieri dimineaţă. După lupte crâncene, unităţile noastre au alungat trupele ruseşti din Bezruki, Slatina şi Prudianka", a declarat pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov. Dintre cele trei localităţi situate la nord de Harkov, Prudianka este cea mai apropiată de frontiera rusă, la doar 15 km de aceasta.

Potrivit guvernatorului, bombardamentele ruseşti în regiunea sa s-au soldat cu doi morţi şi 19 răniţi în ultimele 24 de ore. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, oraşul Harkov însuşi, bombardat cu regularitate de artileria rusă, rămâne "parţial blocat" de forţele ruse, care "îşi întăresc poziţiile" în sudul oraşului.

UPDATE 15:30. Peste un milion de cetăţeni s-au întors în Ucraina, potrivit Kievului

De la intervenţia Rusiei în Ucraina, 3.640.000 de persoane au părăsit ţara, dar peste un milion s-au întors deja, a relatat sâmbătă, într-un mesaj video, ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski.

"În întreaga perioadă de la izbucnirea războiului (în 24 februarie) şi până în prezent, 3.640.000 de persoane au plecat din Ucraina, dar 1.130.000 au revenit deja în ţară", a precizat el, adăugând că "aproximativ 31.000 de vehicule cu ajutoare umanitare au ajuns" în Ucraina. Monastîrski a menţionat că grănicerii ucraineni de la graniţa de vest a ţării operează într-un regim simplificat de intrare şi ieşire a cetăţenilor cu ţările Uniunii Europene şi cu Republica Moldova.

"În cadrul restabilirii controlului asupra frontierei de stat în regiunile Kiev, Cernihiv (Cernigov) şi Sumî, care au fost eliberate de ocupanţi, grănicerii noştri şi-au preluat posturile şi responsabilităţile", a adăugat el. În cele aproape două luni de război, notează agenţia ucraineană de presă Unian, au fost descoperite şi neutralizate 85 de grupuri de sabotaj şi recunoaştere, iar 659 de persoane - arestate.

UPDATE 14:30. Armata rusă a reluat ofensiva asupra uzinei Azovstal din Mariupol, anunţă oficiali ucraineni

Forţele ruse şi-au reluat loviturile aeriene şi încearcă să pătrundă în forţă în combinatul Azovstal, unde forţele ucrainene rămase în Mariupol rezistă în continuare, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, relatează Reuters.

"Duşmanul încearcă să sufoce rezistenţa finală a apărătorilor Mariupol în zona Azovstal", a spus Oleksii Arestovici într-o intervenţie la televiziunea naţională, potrivit Agerpres.

Forţele ruse nu au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore în pofida intensificării activităţii, în condiţiile în care contraatacurile ucrainene continuă să le obstrucţioneze eforturile, a anunţat sâmbătă dimineaţă serviciul britanic de informaţii militare. În pofida faptului că Rusia pretinde că a cucerit portul Mariupol, luptele grele continuă să facă să eşueze tentativele Moscovei de a ocupa oraşul, afectându-i avansul în regiunea Donbas, a postat pe Twitter Ministerul Apărării de la Londra într-un buletin de informaţii regulat. 

UPDATE 13:50. Oficial ucrainean: Rusia bombardează infrastructura civilă din Harkov: 2 morți și 19 răniți

Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov din nord-estul țării , a declarat sâmbătă un guvernator militar ucrainean, citat de CNN.

„Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkov și din regiune. Pe parcursul zilei, ocupanții au aplicat 56 de lovituri. Rezultatul, 19 răniți, două persoane au murit", a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

Guvernatorul militar a anunțat că în regiune vor fi în vigoare restricții între orele 19.00 și 5.00, ora locală. La 17 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cele patru zile anterioare, 18 persoane au fost ucise și 106 rănite de bombardamentele rusești în Harkov

UPDATE 13:20. Rusia acuză SUA că pregătesc „provocări” pentru a acuza Moscova că folosește arme de distrugere

Ministerul rus al Apărării a declarat că SUA pregătesc „provocări" pentru a acuza Moscova că a folosit arme de distrugere în masă în Ucraina, scrie Sky News, citând un purtător de cuvânt al forțelor armate ruse. Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor chimice și biologice ale forțelor armate ruse, a declarat: „Ministerul rus al Apărării are informații despre faptul că Statele Unite pregătesc provocări pentru a acuza forțele armate ruse de utilizarea de arme chimice, biologice sau nucleare tactice. Acest plan a fost deja dezvoltat și este o reacție la succesul Rusiei în desfășurarea operațiunii militare speciale”.

Rusia și SUA au făcut schimb de replici pe tema conflictului din Ucraina, președintele american Joe Biden acuzând Rusia de comiterea unui „genocid”. Până în prezent, au existat dovezi limitate privind utilizarea de arme chimice în Ucraina. În cazul în care acestea ar fi fost folosite, ar fi escaladat în mod clar conflictul.

UPDATE 12:10. Rușii ar fi doborât un avion de luptă ucrainean Su-25

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât un avion de luptă ucrainean Su-25 și au distrus trei elicoptere MI-8 pe un aerodrom din regiunea Harkiv din Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE 10:50. Bombardamentele se intensifică în regiunea estică a Ucrainei

Orașele controlate de ucraineni din regiunea estică Luhansk se confruntă cu o intensificare a bombardamentelor din partea forțelor ruse, a declarat guvernatorul regional.

Forțele rusești au avansat în estul Ucrainei, în special în regiunile Luhansk și Donețk, potrivit Sky News. Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că orașele din regiunea sa sunt bombardate în mod constant, adăugând că forțele ucrainene părăsesc unele așezări pentru a se regrupa. Luhansk și Donețk au fost scena luptelor dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene încă din 2014, deși acestea s-au intensificat de la invazia din acest an.

UPDATE 9:50. Marea Britanie: Forţele ruse nu au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore

În pofida unei activități sporite, forțele rusești nu au obținut câștiguri majore în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le îngreuneze eforturile, afirmă Defence Intelligence (DI) din cadrul Ministerului britanic al Apărării în ultima sa informare. 

Acesta precizează că forțele aeriene și navale rusești „nu au stabilit controlul în niciunul dintre cele două domenii din cauza eficacității apărării aeriene și maritime a Ucrainei, care reduce capacitatea lor de a face progrese notabile”. Și „în ciuda cuceririi declarate a orașului Mariupol [în sud-estul Ucrainei], continuă să aibă loc lupte grele, frustrând încercările rusești de a cuceri orașul". Acest lucru „încetinește progresul lor [al Rusiei] dorit" în regiunea Donbas din estul Ucrainei, adaugă DI.

UPDATE 8:20. BBC: Videoclipuri de pe reţelele de socializare par să arate civili morţi pe stradă în Mariupol

BBC News a analizat imagini din Mariupol postate pe reţelele de socializare care par să arate civili morţi de-a lungul unei străzi principale. Videoclipurile grafice, postate pe reţelele de socializare în ultimele zile, apar în contextul în care Organizaţia Naţiunilor Unite a confirmat că investighează sute de acuzaţii de ucidere a civililor în timpul invaziei din Ucraina. 

BBC a examinat ultimele înregistrări video pentru a găsi indicii despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla. În videoclipurile analizate, jurnaliștii au numărat 23 de cadavre.  

UPDATE 7:20. Primarul din Kiev face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu în noaptea de Înviere

Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, a transmis un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu.  

”Pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a preveni eventualele provocări în noaptea de Paşte, adică de sâmbătă, 23 aprilie, până duminică, 24 aprilie, interdicţia de acces în Kiev şi regiune se va desfăşura de la 23:00 (sâmbătă) la 5:00 (duminică)”, a transmis primarul.  

Acesta cere cetăţenilor să respecte regulile de stingere şi să rămână în siguranţă. Potrivit presei din Ucraina, în majoritatea zonelor starea de asediu va fi respectată în noaptea de Înviere.  

UPDATE 6:50. Premierul Ucrainei: Mariupol este "cea mai mare catastrofă umanitară" a secolului

Prim-ministrul ucrainean, Denîs Şmîhal, a numit situaţia de la Mariupol ”cea mai mare catastrofă umanitară” de la invazia Rusiei – şi poate cea mai mare catastrofă a secolului, deoarece oraşul-port din sud-est se confruntă cu un bombardament constant din partea forţelor ruse, relatează CNN.

Şmîhal a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă la Washington, că mii de oameni au murit la Mariupol, adăugând: ”Vom vedea atrocităţile teribile când va fi eliberat de ruşi”. 

El a spus că trupele ruse ”distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii. Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni rămân prinşi în Mariupol, de când a fost înconjurat de forţele ruse la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni.

Aceştia susţin că peste 20.000 de oameni din oraş au murit în timpul atacului. 

Un coridor umanitar de ieşire din Mariupol, posibil sâmbătă

Vicepremierul ucrainean a anunțat, vineri seară, că ”există o posibilitate” ca un coridor umanitar de ieşire din Mariupol să fie deschis sâmbătă, potrivit Reuters.

"Urmăriţi anunţurile oficiale mâine dimineaţă. Dacă totul merge bine, voi confirma", a transmis Irina Vereşciuk, într-un mesaj online adresat pesoanelor care aşteaptă să fie evacuate. Anterior, ea a afirmat că evacuarea zecilor de mii de oameni blocaţi în Mariupol va fi posibilă doar cu ajutorul Naţiunilor Unite, deoarece este singura organizaţie cu ”puterea de a preveni moartea”. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata conflict rusia ucraina rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024