Război Rusia - Ucraina, ziua 71 LIVE TEXT. Acord la nivel înalt: SUA și Germania nu vor recunoaște niciun câștig teritorial al Rusiei în Ucraina
Război Rusia - Ucraina, ziua 71. A doua etapă a operaţiunii de evacuare din Mariupol a fost finalizată, 344 de persoane fiind salvate din oraş, a transmis preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul adresat poporului ucrainean. În ciuda faptul că anunțaseră încetarea focului între 5 și 7 mai, pentru a permite evacuarea civililor aflaţi, alături de luptătorii ucraineni, în adăposturile de la Azovstal, rușii au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic din Mariupol. Între timp, Kremlinul este în alertă maximă pe măsură ce zvonurile privind o lovitură de stat se amplifică. Potrivit acestora, generalii din armată, nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară invazia şi de efectele economice produse de aceasta, sunt gata să se alăture celor din FSB, adică din fostul KGB, pentru a-l debarca pe Vladimir Putin de la putere.
De Redactia Observator la 05.05.2022, 22:32- Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol - ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov - după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici, potrivit Unian şi dpa.
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici
UPDATE 22:25. Joe Biden și Olaf Scholz au convenit să nu recunoască niciun câștig teritorial al Rusiei în Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele american Joe Biden au convenit joi într-o discuţie telefonică să nu recunoască niciun câştig teritorial al Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, potrivit Reuters.
De asemenea, cei doi lideri ''au convenit că Ucraina are nevoie să fie susţinută substanţial şi în mod continuu în punerea în practică a dreptului său legitim la autoapărare'', a mai menţionat sursa citată, referindu-se la ajutorul militar destinat Ucrainei.
- Rezerva Federală din SUA a majorat dobânda de referință, în încercarea de a reduce inflația
- Delfinii militari ai ruşilor, descoperiţi la nici 300 de kilometri de România. Imagini din satelit din ţarcurile...
- Președintele Consiliului European: "Trebuie să distrugem mașina de război rusă". UE renunţă la petrolul...
Pe de altă parte, Olaf Scholz a anunţat la o conferinţă de presă că şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, va efectua curând o vizită în Ucraina, transmite AGERPRES.
Acest ultim anunţ survine după ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au avut mai devreme o discuţie telefonică în care au convenit să pună capăt unei dispute generate de refuzul Kievului de a-l primi pe Steinmeier într-o vizită ce fusese planificată să se desfăşoare la jumătatea lunii aprilie.
Scholz a declarat joi că este un ''lucru bun'' faptul că cei doi preşedinţi au soluţionat respectiva dispută, dar nu a comentat asupra unei posibile vizite a lui în Ucraina.
UPDATE 20:00. Armata rusă, dispusă să asigure evacuarea civililor din oțelăria Azovstal, susține Vladimir Putin
Armata rusă rămâne ''gata'' să facă în aşa fel încât civilii blocaţi alături de combatanţii ucraineni în uzina Azovstal, la Mariupol, să fie evacuaţi în siguranţă, a afirmat joi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP şi Reuters.
Într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Naftali Bennett, Vladimir Putin "a atras atenţia asupra chestiunilor umanitare, între care evacuarea civililor din uzina Azovstal (...), realizată în colaborare cu reprezentanţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii", a precizat Kremlinul.
"Armata rusă este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă", a dat asigurări Putin.
De asemenea, a mai spus Putin, Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi la Azovstal să depună armele. Între timp, un responsabil al ONU a anunţat că un nou convoi al organizaţiei este în drum spre uzina din Azovstal pentru a-i evacua pe civili.
"Astăzi, în momentul în care vorbim, un convoi este în drum spre Azovstal până mâine dimineaţă, în speranţa de a-i recupera pe civilii rămaşi în acest infern întunecat şi de a-i scoate în siguranţă", a declarat secretarul general adjunct al ONU care răspunde de chestiunile umanitare, Martin Griffiths, în cadrul unei conferinţe de presă de la Viena, potrivit AGERPRES.
O primă operaţiune de acest tip organizată începând de weekendul trecut de ONU şi Crucea Roşie a permis evacuarea a 101 civili din acest imens complex metalurgic unde s-au ascuns civili şi ultimii combatanţi ucraineni care apără Mariupol. Acest prim convoi a ajuns marţi în siguranţă în oraşul Zaporojie, aflat sub controlul armatei ucrainene, mai la est, la circa 230 km distanţă.
Potrivit lui Martin Griffiths, ONU a escortat de asemenea miercuri peste 340 de civili care voiau să fugă din "diverse cartiere din Mariupol". Mai devreme, Kremlinul a afirmat că aceste coridoare umanitare pentru evacuarea din zonă "funcţionează", dar un comandant al regimentului Azov, care a apără uzina, a afirmat că Rusia "nu-şi respectă promisiunea".
În convorbirea lor telefonică, Putin şi Bennett au vorbit şi despre Holocaust, potrivit Kremlinului, în plină polemică, după ce Moscova a acuzat Israelul că-i susţine pe "neonazişti" în Ucraina. Potrivit comunicatului, cei doi lideri au discutat despre "importanţa specială" a zilei de 9 mai, dată la care Rusia celebrează victoria asupra nazismului care permite "omagierea memoriei tuturor victimelor" celui de Al Doilea Război Mondial, "inclusiv a victimelor Holocaustului".
În plus, Putin şi Bennett "şi-au exprimat interesul reciproc pentru aprofundarea relaţiilor amicale ruso-israeliene", a subliniat Kremlinul. Această tentativă de apropiere intervine după o polemică virulentă care a început săptămâna trecută, când şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afimat că Adolf Hitler are "sânge evreiesc", o veche teorie dezminţită de istorici.
Aceste afirmaţii au provocat furia Israelului, care le-a calificat drept "scandaloase, impardonabile" şi "o oribilă greşeală istorică". Rusia a insistat şi a acuzat marţi Israelul că "susţine regimul neonazist de la Kiev", iar miercuri a dat asigurări că "mercenari israelieni" luptă alături de regimentul Azov, pe care Moscova îl califică drept "nazist".
UPDATE 18:10. Zelenski cheamă conducerea Germaniei la Kiev
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe cancelarul german, Olaf Scholz, şi pe preşedintele, Frank-Walter Steinmeier, să îl viziteze la Kiev, potrivit preşedinţiei germane, citate de AFP. Zelenski a discutat într-un apel telefonic cu omologul său german, joi, despre ”nemulţumirile din trecut” ale celor două state, relatează The Guardian.
Preşedintele Zelenski a făcut invitaţia în timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier în cursul zilei de joi, în care ”s-au clarificat nemulţumirile din trecut”, iar preşedintele german şi-a exprimat ”solidaritatea, respectul şi sprijinul” pentru Ucraina, a declarat o sursă din cadrul preşedinţiei germane.
Invitaţia vine la trei săptămâni după ce vizita preşedintelui Steinmeier, fost ministru de Externe, a fost respinsă de Kiev pe fondul criticilor cu privire la politica sa apropiată faţă de Rusia. El a recunoscut în luna aprilie că s-a oferit să viziteze Ucraina împreună cu alţi lideri ai Uniunii Europene, dar a spus că acest lucru ”nu a fost dorit de Kiev”.
”Am avut o conversaţie bună, constructivă şi importantă cu preşedintele federal al Germaniei, domnul Steinmeier. Mulţumesc pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei. Mă aştept să fie intensificat. Leadershipul german este important pentru a contracara agresiunea rusă. Am informat cu privire la situaţia din prima linie, situaţie critică în Mariupol”, a scris liderul ucrainean pe contul de Twitter.
UPDATE 15:55. Ucraina ar putea trece la contraofensivă
Ucraina este puţin probabil să lanseze o contraofensivă în războiul său împotriva Rusiei înainte de mijlocul lui iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliaţii săi, a declarat joi Oleksii Arestovici, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters.
De asemenea, Arestovici a spus că nu se aşteaptă ca ofensiva Rusiei în Ucraina să aibă vreun "rezultat semnificativ" până pe 9 mai, când Rusia celebrează victoria asupra Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial.
Consilierul politic a mai informat că luptele continuă la complexul siderurgic Azovstal, unde combatanţi ucraineni şi câţiva civili sunt baricadaţi în oraşul port Mariupol, însă fără a da detalii.
La rândul său, şeful satului major al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat joi că ţara sa are nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră ruseşti. După o discuţie cu şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, generalul american Mark Milley, Valeri Zalujnîi a spus că Rusia şi-a reluat loviturile cu rachete de croazieră.
"De aceea, problema furnizării Ucrainei de sisteme de rachete cu lansare multiplă precum M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) şi de M270 MLRS este una crucială", a subliniat Zalujnîi, potrivit AGERPRES.
UPDATE 14:42. Kremlinul neagă că trupele ruse au luat cu asalt oţelăria Azovstal
Kremlinul a negat că trupele ruse au luat cu asalt oţelăria Azovstal din oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde soldaţi şi civili ucraineni sunt blocaţi, respectând astfel ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a mai precizat că în acel punct sunt deschise joi coridoare umanitare, relatează Reuters.
UPDATE 14:00. Rusia expulzează 7 diplomați danezi
Ministerul rus de Externe a declarat joi că a declarat șapte diplomați danezi "persona non grata" ca răspuns la expulzarea de către Copenhaga a 15 diplomați ruși luna trecută, relatează Reuters. Moscova obiectează, de asemenea, la faptul că Danemarca oferă asistență militară Ucrainei. Ministerul a declarat că politica deschis antirusească a Danemarcei dăunează grav relațiilor bilaterale și că Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns.
UPDATE 13:20. Rușii nu au putut sparge linia frontului. 11 atacuri respinse - anunța armata ucraineană
Forțele armate ucrainene au anunțat joi că soldații ruși vor să distrugă complet unitățile ucrainene de la uzina de oțel Azovstal din Mariupol, relatează CNN. "Invadatorii ruși își concentrează eforturile pe blocarea și distrugerea unităților din Azovstal. Inamicul a reluat ofensiva cu sprijinul aeronavelor pentru a prelua controlul uzinei", a anunțat azi armata.
Petro Andriuschenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că uzina a fost bombardată non-stop noaptea trecută. ”Dacă există iad pe lume, acesta este la Azovstal”, a declarat, joi dimineață, Petro Andriuschenko, consilier al primarului de la Mariupol.
Forțele armate ucrainene au mai spus în informarea zilnică de joi că rușii nu au avut ”niciun succes” în a străpunge linia frontului în regiunile Lugansk și Donețk în ultimele 24 de ore. ”Orașele Liman,Sieverodoneţk și Popasna. Unitățile inamice încearcă să desfășoare operațiuni ofensive. Fără succes”, a anunțat armata ucraineană.
Toate cele trei orașe se află în prima linie a ofensivei rusești dispusă pe mai multe direcții pentru a ocupa regiunile Donețk și Lugansk. Statul Major a declarat că un total de 11 atacuri au fost respinse.
Unii soldați ruși au refuzat să ia parte la ostilități, potrivit Statului Major. ”Un număr de militari ai Brigăzii 38 de Puști Motorizate a Armatei 35 din Districtul Militar de Est au refuzat să continue să participe la ostilitățile din Ucraina din cauza pierderilor semnificative de personal”, se arată în comunicatul armatei. CNN nu a putut verifica independent această afirmație, iar Statul Major General nu a oferit alte detalii.
UPDATE 12:40. Uzina Azovstal, bombardată non-stop noaptea trecută. ”Dacă există iad pe lume, acesta este la Azovstal”
Rușii au lansat mai multe atacuri de rachete și artilerie în ultimele 24 de ore. Autoritățile locale din Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk, au declarat că șase persoane au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri după un atac cu rachetă noaptea trecută. Cel puțin trei clădiri, o școală și o grădiniță au fost grav avariate.
Administrația militară regională din Zaporojie a declarat că "situația militară nu s-a schimbat semnificativ pe frontul de sud. Luptele au loc în jurul orașului Huliaipole și de-a lungul întregii linii de contact. ”Rușii au până la 13 grupuri tactice de batalion în zonă".
Huliaipole este atacat de cel puțin două săptămâni, la fel ca Polohy, unde o femeie a murit în urma unui bombardament, potrivit autorităților. Ucrainenii susțin că au recâștigat mai multe localități între Nikolaev (Mikolaiv) și Herson, în sud.
UPDATE 12:26. Rusia pretinde că a ucis peste noapte 600 de combatanți ucraineni în atacuri de artilerie
Rusia pretinde că a ucis peste noapte 600 de combatanți ucraineni în atacuri de artilerie. Rusia spune că artileria sa a lovit mai multe bastioane ucrainene. „Forțele armate ale Federației Ruse continuă operațiunea militară specială în Ucraina. Peste 600 de naționaliști și 61 de unități de arme și echipamente militare au fost distruse", a precizat Ministerul Apărării, conform Reuters.
Ministerul Apărării a mai spus că rachetele sale au distrus echipamente de aviație de pe aerodromul Kanatovo din regiunea centrală ucraineană Kirovohrad și un mare depozit de muniții din orașul Mikolaiv, situat în sudul Ucrainei.
UPDATE 11:35. Consiliul Europei acuză Rusia că recreează ororile celui de-al Doilea Război Mondial
Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic, a declarat miercuri că Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei şi prin îndepărtarea de valorile care stau la baza organizaţiei paneuropene, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Organismul a fost creat în urmă cu 73 de ani după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu promisiunea ca un astfel de conflict să nu mai aibă loc niciodată.
"Pentru Ucraina, această promisiune nu s-a realizat. Nu este eşecul multilateralismului în sine, ci rezultatul orientării violente a unei ţări. Am îndrăznit să credem că astfel de imagini (de război) sunt de domeniul trecutului în Europa. Ne-am înşelat. Istoria s-a întors pe continentul nostru în cel mai crud mod cu putinţă", a spus Marija Pejcinovic.
UPDATE 10.45. Rușii continuă să bombardeze în estul Ucrainei
Cel puțin 25 de persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor rusești din timpul nopții în zona Kramatorsk din Donețk, potrivit șefului administrației militare regionale. Pavlo Kyrylenko a declarat că nouă case, o școală și părți ale infrastructurii civile au fost avariate în timpul loviturilor de miercuri seara. În Avdiivka, cel puțin trei case au fost distruse, iar liniile electrice au fost doborâte. „Rușii încă încearcă să semene panică în Donețk, dar nu au nicio șansă”, a spus Kyrylenko, potrivit Sky News.
UPDATE 9:50. Peste 8.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară în ultimele 24 de ore
Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în ţară miercuri a crescut cu 4,9% faţă de ziua precedentă, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). "În data de 04.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.581 de persoane, dintre care 8.148 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 4,9% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.583 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.764 cetăţeni ucraineni (creştere cu 3,1%)", precizează IGPF.
De la declanşarea crizei până miercuri, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 859.183 de cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 893.712 ucraineni. Potrivit IGPF, măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei au fost dispuse şi la graniţa terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate. "Se acţionează în sistem integrat cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date şi informaţii, precum şi de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute", transmite Poliţia de Frontieră.
UPDATE 8:50. Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară
Miercuri, în cursul manevrelor militare din enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, potrivit AFP, citată de Agerpres. Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.
După ce au efectuat tirurile "electronice", militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita "o eventuală lovitură în represalii", potrivit Ministerului Apărării. Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, "operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică".
Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii.
UPDATE 7:45. BBC: Copii cu dizabilităţi „abandonaţi” în instituţiile din Ucraina
BBC News spune că sunt informaţii potrivit cărora mii de copii ucraineni cu dizabilităţi au fost uitaţi şi abandonaţi în instituţii din Ucraina, care nu pot avea grijă de ei, scrie News.ro. Descoperirea a fost făcută de Organizaţia pentru drepturile omului, Disability Rights International, care a desfăşurat o investigaţie în casele de copii din Ucraina.
Organizaţia pentru drepturile omului, Disability Rights International, a desfăşurat o investigaţie şi a găsit copii cu dizabilităţi severe legaţi de paturi în casele de copii, unde personalul este incapabil să facă faţă şi să îi îngrijească. BBC a primit acces exclusiv la o instituţie din vestul Ucrainei, unde copiii cu dizabilităţi din est au fost lăsaţi de îngrijitorii lor, care au fugit în ţările vecine.
UPDATE 6:50. Peste 300 de civili evacuați din Mariupol, după ce Rusia a deschis coridoare umanitare
Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul adresat poporului ucrainean, că se negociază şi speră în salvarea oamenilor din Azovstal, din Mariupol, civili, femei şi copii.
Liderul de la Kiev a mai spus că că a doua etapă a operaţiunii de evacuare a fost finalizată, 344 de persoane fiind salvate din oraş şi de la periferie.
”Negociem şi sperăm să continuăm să salvăm oameni din Azovstal, din Mariupol. Mai sunt civili. Femei, copii. Este nevoie de timp pentru a ridica oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condiţiile actuale, nu putem folosi echipamente speciale pentru curăţarea resturilor. Totul se face manual. Dar credem că totul se va rezolva”, a spus preşedintele în mesajul video.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că peste 100 de persoane evacuate din oţelăria Azovstal din Mariupol, inclusiv unele rănite, au ajuns, marţi, la Zaporijie, relatează The Guardian. De asemenea, vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, a afirmat că 106 persoane au fost evacuate din Azovastal şi susţine că încetarea focului nu a fost suficient de lungă, iar sute de oameni au rămas blocaţi sub dărâmături, inclusiv 40 de soldaţi grav răniţi.
Vereşciuk mai acuză trupele ruse că au schimbat acordurile privind evacuările, iar oamenii din oraşele Tokmak şi Vasîlivka nu au putut pleca, potrivit CNN.
Rusia anunță încetarea focului, timp de 3 zile, pentru evacuările civililor din zona oțelăriei Azovstal
Potrivit The Guardian, rușii au anunțat că vor înceta focul în următoarele trei zile, pentru a permite evacuarea civililor aflaţi, alături de luptătorii ucraineni, în adăposturile de la Azovstal. „Forțele armate ruse vor deschide între orele 8:00 și 18:00 (ora Moscovei) în perioada 5-7 mai un coridor umanitar de pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal pentru evacuarea civililor”, a spus ministerul rus al Apărării.
Informația a fost confirmată și de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.