Antena Meniu Search
x

Video Delfinii militari ai ruşilor, descoperiţi la nici 300 de kilometri de România. Imagini din satelit din ţarcurile amenajate în portul Sevastopol

Rusia încearcă o nouă armă în războiul pe care îl poartă în Ucraina. Zeci de delfini militari, antrenaţi pentru operaţiuni de recuperare sau deminare, au fost descoperiţi la nici 300 de kilometri de România. Mai multe ţarcuri amenajate în apele portului din Sevastopol au fost observate din satelit. Mamiferele au fost folosite inclusiv în ofensiva din Siria. 

de Redactia Observator

la 04.05.2022, 21:37

Vezi și

Crimeea, baza navală Sevastopol. Imagini din satelit oferite de Institutul Naval al Statelor Unite arată mai multe ţarcuri amenajate în Marea Neagră, în interiorul unităţii militare. În interiorul lor s-ar afla delfini, lupi de mare şi balene. Animalele sunt antrenate pentru operaţiuni militare.

Marian Arfire, fost angajat în marina română, confirmă fenomenul. În 1994 conducea o barcă, în Marea Neagră, alături de mai mulţi scafandri militari. Se afla la câteva zeci de kilometri de ţărm.

Marian Arfire, fost scafandru:  Ne-am întâlnit cu o situaţie deosebită. Unul dintre colegi face o remarcă: "Băi, ce animal e!" (...) Era ceva ce nu mai văzusem. În prima fază i-am spus balena albă, apoi am aflat că era beluga, ceea ce nu avea ce căuta la noi. (...) Barca mea avea 1,40. Era mai mare decât barca.

În mod normal, Beluga trăieşte în mările nordice. Preţ de săptămâni bune, mamiferul a rămas în apele teritoriale româneşti, povesteşte bărbatul. O balenă albă de peste cinci metri lungime care părea antrenată.

Pe acelaşi subiect

Marian Arfire, fost scafandru: Foarte prietenoasă. Se scărpina, se juca cu noi. (...) A fost lăsată liberă din bazinul de la Sevastopol unde există un delfinariu natural pentru mamifere de luptă. 

După anexarea ilegală a Crimeei, în 2014, forţele militare ruse au capturat arsenalul de delfini al ucrainenilor. Iar imaginile din satelit par să confirme asta acum. Delfinii, leii de mare şi balenele sunt dresate pentru misiuni militare speciale, printre care descoperirea minelor anti-navă, recuperarea obiectelor pierdute pe fundul mării, sau chiar atacul asupra scafandrilor inamici.

Dresarea delfinilor militari a început încă din anii 60. 20 de ani mai târziu şi România a vrut să demareze un astfel de program, în portul Mangalia. Iniţiativa nu s-a concretizat însă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Delfinii militari ai ruşilor, descoperiţi la nici 300 de kilometri de România. Imagini din satelit din ţarcurile amenajate în portul Sevastopol