Antena LIVE

Curs valutar

Rusia cumpără milioane de rachete și obuze din Coreea de Nord. ”Kremlinul ar trebui să fie alarmat” - NYT

Rusia cumpără milioane de rachete și obuze din Coreea de Nord pentru a-şi acoperi deficitele, potrivit spionajului american, citat de The New York Times. După dronele cumpărate din Iran, Moscova achiziționează milioane de obuze și rachete din Coreea de Nord, un semn că sancțiunile impuse de SUA și UE au afectat aprovizionarea armatei ruse. Război Rusia - Ucraina, ziua 195 LIVE TEXT

De la 06.09.2022, 15:35
WhatsApp
Lansatoare de rachete BM-27 Uragan la exercițiile Vostok 2022 Profimedia

Rusia cumpără milioane de obuze și rachete din Coreea de Nord, potrivit agențiilor de informații americane, semn că Moscova este forțată să apeleze la state paria pentru a-şi reface resursele militare. Dezvăluirea vine la câteva zile după ce Rusia a primit drone fabricate în Iran, despre care unii oficiali americani au spus că au probleme tehnice.

Oficialii guvernamentali americani susțin că decizia Rusiei de a apela la Iran și Coreea de Nord este un semn că sancțiunile impuse de Statele Unite și Europa afectează capacitatea Moscovei de a obține noi provizii pentru armata sa.

ISW: Kremlinul ar trebui să fie alarmat că ajuns să ia arme din Coreea de Nord

Statele Unite au furnizat puține detalii din informațiile desecretizate despre tipul exact de armament, momentul și dimensiunea transportului şi nu există nicio modalitate de a verifica în mod independent tranzacția dintre ruși și nord-coreeni, potrivit NYT. Un oficial american a spus că se așteaptă ca Rusia să achiziționeze din Phenian, pe viitor, și echipamente suplimentare, pe lângă rachete cu rază scurtă de acțiune și obuze. 

Pe acelaşi subiect

”Kremlinul ar trebui să fie alarmat că a ajuns să cumpere orice din Coreea de Nord”, a comentat  Mason Clark, cercetător la grupul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Înainte de invadarea Ucrainei, Casa Albă a început să declasifice informații despre planurile militare ale Moscovei, întâi le-a dezvăluit aliaților și apoi publicului. După ce a făcut o pauză în dezvăluiri, guvernul american a început din nou să declasifice informații care arată problemele armatei ruse, inclusiv informații despre achiziționarea de drone iraniene și despre eșecurile Moscovei în recrutarea soldaților.

Sancțiunile nu au paralizat Rusia pentru moment, dar au lovit capacitatea Moscovei de a-și reface armata

Sancțiunile economice nu au paralizat Rusia cel puțin până acum. Prețurile la energie, amplificate și de război, au umplut visteria Moscovei și i-au permis să reducă efectele cauzate de blocarea băncilor pe piața internațională și reducerea exporturilor și importurilor. De asemenea, sancțiunile împotriva oligarhilor ruși nu au reușit să submineze puterea președintelui Putin.

Dar, potrivit oficialilor americani, când vine vorba de capacitatea Rusiei de a-și reface armata, acțiunile economice ale Europei și ale Statelor Unite au fost eficiente. Sancțiunile americane și europene au blocat capacitatea Rusiei de a cumpăra arme sau electronice pentru a produce armament. 

De ce nu vinde China arme Rusiei?

Moscova a sperat că Beijingul va fi dispus să încalce sancțiunile și să continue să aprovizioneze armata rusă. Chiar dacă China a fost dispusă să cumpere petrol rusesc cu discount, a respectat până acum interdicțiile care vizează armata Moscovei și nu a încercat să vândă nici echipamente militare, nici componente, susțin oficialii americani.

Gina Raimondo, secretarul pentru comerț, a avertizat în repetate rânduri China că, dacă SMIC, cel mai mare producător de cipuri din China sau alte companii încalcă sancțiunile împotriva Rusiei, Statele Unite le vor închide, întrerupându-le accesul la tehnologia americană. Atât Iranul, cât și Coreea de Nord sunt excluse din comerțul internațional din cauza sancțiunilor americane și internaționale, adică nu au nimic de pierdut dacă fac tranzacții cu Rusia. 

Totuși, nu este clar dacă tranzacția dintre Rusia și Coreea de Nord încalcă sancțiunile. Nu există nimic high-tech într-un obuz de artilerie de 152 de milimetri sau într-o rachetă stil Katiușa pe care Coreea de Nord le produce, a explicat Frederick Kagan, expert militar. Un oficial american susține că noul acord cu Coreea de Nord arată disperarea de la Moscova. Faptul că a apelat la Coreea de Nord este un semn că Rusia pare să nu fie în stare să producă cel mai simplu material necesar pentru a susține războiul, a comentat și Kagan.

”Singurul motiv pentru care Kremlinul ar trebui să cumpere obuze și rachete din Coreea de Nord sau de la alt stat este că Putin nu a vrut sau nu a putut mobiliza economia rusă pentru război nici măcar la cel mai elementar nivel”, susține Kagan. Lovirea lanțului de aprovizionare al armatei ruse este o parte centrală a strategiei americane de a slăbi Rusia, pentru a împiedica atât continuarea războiului în Ucraina, cât și capacitatea Mosocvei de a-și amenința vecinii în viitor.

Rusia, aproape să rămână fără muniție

De luni de zile este clar, atât din operațiunile rusești în Ucraina, cât și din dezvăluirile guvernului SUA, că Moscova are probleme cu armamentul său de înaltă tehnologie. Armamentul ghidat, de precizie, cum ar fi rachetele de croazieră, a înregistrat rate mari de eșec. În primele etape ale războiului, peste jumătate dintre aceste arme fie nu au fost lansate cu succes, fie nu și-au lovit țintele. În plus, stocurile rusești de arme de precizie au fost epuizate, forțând generalii să se bazeze mai rar pe rachete și să-și construiască strategia pe atacuri brutale de artilerie care au devastat orașele din estul Ucrainei.

Faptul că Rusia are nevoie de muniție pentru artilerie este un semn că problemele de aprovizionare ale Moscovei sunt cel mai probabil mai profunde și nu sunt legate doar de componente de ultimă generație pentru tancuri sau rachete de precizie. Dacă Rusia caută obuze din Coreea de Nord, înseamnă că a rămas sau este aproape să rămână fără muniție iar industria sa nu poate susține războiul din Ucraina.

”Acesta este foarte probabil un indiciu al unui eșec masiv al complexului industrial militar rus, care are probabil rădăcini adânci și implicații foarte grave pentru forțele armate ruse”, a declarat Kagan. În ultimele săptămâni, Ucraina și-a intensificat atacurile asupra depozitelor de muniții rusești. Forțele ucrainene au folosit sisteme HIMARS și informații furnizate de serviciile de informații americane pentru a lovi în spatele liniilor de front rusești și pentru a distruge depozitele de muniție.

Deși nu este clar ce impact a avut ofensiva asupra stocurilor generale de muniție, Rusia a fost forțată să se retragă și să-și mute punctele de depozitare a munițiilor, reducând eficacitatea forțelor sale de artilerie. Au existat, de asemenea, indicii că eficiența unor obuze a fost degradată din cauza problemelor de depozitare sau a unei proaste întrețineri a stocurilor. 

Pentru a produce cât mai multe pagube, obuzele de artilerie trebuie să explodeze în aer, chiar înainte să lovească pământul. Dar modelul craterelor create de artileria rusă în timpul verii sugerează că multe dintre obuzele rusești au explodat la sol, reducând daunele în rândul ucrainenilor. Deși nu este cunoscută starea obuzelor nord-coreene, țara are stocuri extinse de muniție.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

coreea de nord rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024