Antena Meniu Search
x

Video Războiul din Ucraina lasă ţările din UE fără armament pentru propria apărare. Semnalul de alarmă tras de şeful Uniunii Europene

Statele Uniunii Europene riscă să nu mai aibă destul armament pentru propria lor apărare, în urma ajutoarelor militare pe care continuă să le trimită Ucrainei. Avertismentul vine de la şeful diplomaţiei Uniunii. Acesta adaugă că stocurile de armament ar trebui completate prin achiziţii comune ale ţărilor membre. Ajutorul militar îşi face efectul: Ucraina anunţă primele succese concrete în contraofensiva din sudul ţării.

de Redactia Observator

la 06.09.2022, 09:09

Vezi și

"Stocurile militare ale majorităţii statelor membre (în UE) sunt, nu aş zice epuizate, dar reduse într-o mare măsură, deoarece am furnizat Ucrainei o mare cantitate de material care trebuie înlocuit", a declarat Josep Borrell. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene îndeamnă statele membre să cumpere, în comun, armament pentru refacerea stocurilor. Dacă achiziţiile s-ar face separat de fiecare ţară în parte, rezultatul ar fi o mare risipă de fonduri, consideră Borrell. În vizită la Bruxelles, premierul Ucrainei cere continuarea livrărilor de arme.

Guvernul de la Kiev cere retragerea militarilor ruşi din incinta centralei de la Zaporojie

"Rusia, în prezent, desfăşoară un război, cu armata, în Ucraina. Dar, în acelaşi timp, Rusia desfăşoară şi un război hibrid pe tot continentul european, împotriva Uniunii Europene", a declarat Denys Shmyhal. După ce a păstrat secretul asupra contraofensivei din sudul ţării, pentru a nu dezvălui informaţii inamicului, conducerea de la Kiev a anunţat primele rezultate. Au apărut imagini ale militarilor ucraineni care au ridicat drapelul naţional într-un orăşel din regiunea Herson, eliberat de sub ocupaţie. Şi în Donbas a fost respinsă o ofensivă rusă dar, pe de altă parte, un sediu al Crucii Roşii ucrainene a fost bombardat a doua oară într-o săptămână.

"Nu le înţeleg motivele, dar vă pot spune că ei încalcă toate regulile războiului, încalcă prevederile Convenţiei de la Geneva. Este o crimă de război", a declarat Taras Logginov. Dacă în alte puncte ucrainenii raportează succese, la centrala nucleară Zaporojie situaţia rămâne alarmantă. Ultimul reactor operaţional a fost deconectat de la reţea după un nou bombardament pentru care cele două părţi se acuză reciproc. Reactorul nu a fost avariat şi funcţionează normal, dar Ucraina va trece printr-o iarnă foarte grea în lipsa energiei produse la centrală. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va publica astăzi raportul misiunii sale de inspecţie la Zaporojie. Guvernul de la Kiev cere Agenţiei să obţină retragerea militarilor ruşi din incinta centralei şi înlocuirea lor cu forţe ONU.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Războiul din Ucraina lasă ţările din UE fără armament pentru propria apărare. Semnalul de alarmă tras de şeful Uniunii Europene