Rusia recrutează deținuți din închisori și pentru armata oficială. Începe operațiunea ”Furtuna”
După recrutarea unor deţinuţi pentru trupele de mercenari, în Rusia a început încorporarea voluntarilor din închisori şi în armată, relatează dpa, citată de Agerpres. LIVE TEXT Război Rusia - Ucraina, ziua 231
De Redactia Observator la 12.10.2022, 13:59Conform unor activişti pentru drepturile civile şi a unor relatări din presă, cei înrolaţi urmează să fie trimişi pe frontul din Ucraina. "De la sfârşitul lui septembrie, Ministerul Apărării a început să recruteze deţinuţi", afirmă portalul independent de presă de investigaţii Vajnîie Istori (Povestiri Importante).
Situl rusesc critic la adresa Kremlinului relatează despre vizite ale reprezentanţilor armatei în colonii penale din regiunile Riazan de lângă Moscova şi Stavropol din nordul Caucazului. Activiştii din organizaţia Gulagu.net informaseră anterior despre încercări de recrutare în regiunea Nijni Novgorod.
Grupul de mercenari Wagner, finanţat de Evgheni Prigojin - un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin - recruta încă din vară deţinuţi pentru războiul din Ucraina. Într-o înregistrare video difuzată în reţelele sociale, Prigojin le promitea personal unor deţinuţi că vor fi eliberaţi dacă se angajează să lupte timp de şase luni.
Vajnîie Istori susţine că generalii din armata rusă fac promisiuni similare: deţinuţii înrolaţi vor fi eliberaţi la sfârşitul conflictului. Se pare că ei vor fi încadraţi într-o unitate specială, numită "Furtuna", şi că Ministerul Apărării preferă foşti membri ai serviciilor de securitate, care ar putea avea experienţă de luptă.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 231. Rusia a bombardat Zaporojie cu 7 rachete S-300. Germania a trimis Kievului...
- Rusia a bombardat 20 de oraşe ucrainene în ultimele 24 de ore. Experţii internaţionali întrevăd şi o firavă...
- 6 oraşe ucrainene, bombardate masiv de Rusia. Zelenski spune că Putin are două ţinte: civilii şi sistemul...
Putin l-a înlocuit pe comandantul ofensivei sale militare din Ucraina
Armata rusă a anunţat sâmbătă numirea unui nou comandant al "operaţiunii sale militare speciale" din Ucraina, după o serie de eşecuri majore şi semne de nemulţumire în rândul elitelor cu privire la desfăşurarea conflictului. Generalul de armată Serghei Surovikin a fost numit comandant al grupării combinate de trupe în zona ''operaţiunii militare speciale'' din Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015. El a fost până acum şeful grupării de forţe "Sud" din Ucraina, potrivit unui raport din iulie al ministerului rus.
Numele predecesorului său nu a fost niciodată dezvăluit în mod oficial, dar, potrivit presei ruse, este vorba despre generalul Alexandr Dvornikov, de asemenea veteran al celui de-al doilea război cecen şi comandant al forţelor ruseşti în Siria între 2015 şi 2016.
Este un fapt rar că o astfel de decizie este făcută publică de Moscova, scrie AFP, adăugând că ea survine după o serie de înfrângeri zdrobitoare suferite de armata rusă în Ucraina. La începutul lunii septembrie, forţele Moscovei au fost alungate din cea mai mare parte a regiunii Harkov din nord-est, într-o contraofensivă ucraineană în urma căreia Kievul a recucerit mii de kilometri pătraţi de teritoriu.
De asemenea, trupele ruseşti au pierdut 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Herson din sudul Ucrainei şi au scăpat la limită de încercuirea în Lîman, un centru logistic aflat acum în mâinile Kievului. Înfrângerile au provocat critici din interiorul elitei ruse, liderul cecen Ramzan Kadârov acuzând conducerea militară, iar un oficial parlamentar de rang înalt, Andrei Kartapolov, a cerut public armatei să "înceteze să mai mintă" cu privire la înfrângerile sale.