Antena Meniu Search
x

Video Rusia a bombardat 20 de oraşe ucrainene în ultimele 24 de ore. Experţii internaţionali întrevăd şi o firavă speranţă de pace: Putin s-ar putea întâlni cu Biden, luna viitoare

Putin toacă zi şi noapte Ucraina. Bombardamentele armatei ruse nu contenesc. Cel puţin 19 ucraineni au pierit în ultimele 24 de ore după atacuri în zeci de oraşe mari. Ţarul de la Kremlin vrea să lase milioane de oameni fără apă şi electricitate, după ce podul comandat de el în Crimeea a fost distrus sâmbătă de o explozie. Apar, însă, şi speranţe firave de pace. Putin s-ar putea întâlni luna viitoare în Bali cu Biden. Şi în timp ce Ucraina e sub teroare, preşedintele Iohannis a convocat şedinţa CSAT peste două săptămâni.

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 21:56

Vezi și

De două zile, sirenele de alarmă anunţă aproape fără întrerupere bombardamente în Ucraina. Armata lui Putin lansează zeci de rachete din Marea Caspică şi Marea Neagră, în vreme ce dronele continuă raidurile distrugătoare. Moscova a anunţat deschis că îşi propune să facă pagube cât mai mari în infrastructura energetică şi militară.

Liderii G7 s-au reunit de urgenţă pentru a stabili cum ajută Ucraina să facă faţa acestui nou val de teroare

În ultimele 24 de ore, armata rusă a luat la ţintă 20 de oraşe din Ucraina. 12 rachete au căzut azi-noapte peste Zaporojie. Au avariat o şcoală şi mai multe magazine, ca să lase localnicii fără hrană. În oraşul aflat la 120 de kilometri de cea mai mare centrală nucleară din Europa, cel puţin 40 de oameni au pierit în bombardamente în ultima săptămână. Rachetele au făcut praf infrastructura energetică şi de telecomunicaţii în Liov. Zeci de mii de locuitori nu mai au electricitate în case - implicit, nici căldură, apă caldă şi lumină. Puţinele zone în care wi-fi-ul mai funcţionează au devenit rapid foarte aglomerate - localnicii s-au adunat acolo să poată să afle informaţii şi să comunice cu rudele.

"Instalaţii energetice, clădiri rezidenţiale, şcoli şi universităţi, muzee şi intersecţii din marile oraşe sunt printre ţintele pe care Ministrul Apărării din Rusia le declară legitime", a declarat Sergiy Kyslytsya, Ambasadorul Ucrainei la ONU. În Krivoi Rog, oraşul natal al lui Zelenski, peste 80 de mineri se luptă acum pentru supravieţuire - au rămas blocaţi în subteran după bombardamentele de ieri ale ruşilor. Preşedintele Ucrainei şi-a încurajat din nou poporul. "Este un atac tipic terorist. Vor să insufle cât mai multă teamă şi să afecteze cât mai multă lume. Ucraina nu poate fi intimidată. Asta ne va uni şi mai mult. Ucraina nu poate fi oprită", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

"Generalul Armaghedon", la conducerea operaţiunii din Ucraina

Valul de atacuri, despre care Putin spune că este un răspuns la explozia de pe podul Kerci din weekend, vine la două zile după ce Kremlinul a numit un nou comandant al operaţunii militare din Ucraina. Sergei Surovikin, supranumit "Generalul Armaghedon", şi-a câştigat un renume crud pentru că este adeptul raidurilor asupra civililor. A folosit tactica în Cecenia şi în Siria, unde a lăsat în urmă mii de morţi. "Generalul Surovoikin este o alegere foarte neplăcută. A devenit cunoscut în Rusia în 1991 când în timpul unei tentative de puci a călcat protestatari cu tancul. A ucis trei dintre ei. E un om pentru care nu există nicio limită în război", a declarat Scott Lucas, analist politică externă.

Experţii militari avertizează: în ciuda cruzimii de care dă dovadă, Surovikin este un general competent. Va avea, însă, de luptat şi cu epuizareaa armamentului şi trupelor Rusiei. În schimb, Ucraina continuă să se bucure de un sprijin tot mai mare din Occident. Statele Unite şi Germania au promis că vor trimite sisteme anti-aeriene mai performante. Iar liderii G7 s-au reunit de urgenţă astăzi pentru a stabili cum ajută Ucraina să facă faţa acestui nou val de teroare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Rusia a bombardat 20 de oraşe ucrainene în ultimele 24 de ore. Experţii internaţionali întrevăd şi o firavă speranţă de pace: Putin s-ar putea întâlni cu Biden, luna viitoare