Rusia susține că a ucis 2000 de mercenari în Ucraina, 500 de luptători ar fi români iar 101 dintre ei au murit
Armata rusă a anunţat vineri că puţin sub 7.000 de "mercenari străini" din 64 de ţări, printre care şi România, au sosit în Ucraina de la începutul conflictului şi că aproape 2.000 dintre ei au fost ucişi, relatează France Presse, citat de Agerpres. Autoritățile române au anunțat în mai multe rânduri că nu există români care luptă în Ucraina și că informațiile rușilor sunt fake news și propagandă. Război Rusia - Ucraina, ziua 114 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 17.06.2022, 15:53"Listele noastre, din 17 iunie, includ mercenari şi specialişti în arme dintr-un total de 64 de ţări. De la începutul operaţiunii militare speciale, 6.956 au sosit în Ucraina, 1.956 au fost deja eliminaţi, 1.779 au plecat", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării rus.
Ministerul rus adaugă că Polonia este "liderul absolut" între ţările europene în ceea ce priveşte combatanţii care vin în Ucraina, urmată de România şi Marea Britanie, notează AFP. Acest comunicat este însoţit de un tabel al numărului de luptători străini, clasificând după cetăţenie sosirile în Ucraina şi pierderile înregistrate, potrivit armatei ruse.
Cei mai mulți luptători străini ar proveni din Polonia - 1.831 de mercenari, 378 au fost uciși, iar 272 au părăsit țara. România ar fi pe locul doi, cu 504 mercenari în Ucraina, 101 au fost uciși, iar 95 au fugit. Marea Britanie este pe locul 3 cu 422 de mercenari pe front. 530 de mercenari ar proveni din SUA, 214 au fost uciși și 227 au plecat.
- Liderii separatişti pro-ruşi refuză să schimbe pedeapsa cu moartea primită de cei doi britanici şi un marocan:...
- Rușii acuză că jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff, ucis în Donbas, era un ”mercenar străin”
- Un soldat sud-coreean luat prizonier va fi judecat în Republica Populară Doneţk, sub acuzaţia că este mercenar
Ministerul rus asigură că 59 de mercenari francezi din 183 care au venit să lupte au fost ucişi de la începutul ofensivei ruse. Ţările cu cele mai multe pierderi înregistrate potrivit Moscovei sunt Polonia (378 de morţi), Statele Unite (214), Canada (162) şi Georgia (120).
De la începutul intervenţiei Moscovei în Ucraina la 24 februarie, mii de voluntari străini, în principal europeni, s-au dus în această ţară pentru a ajuta forţele Kievului. Rusia îi prezintă pe aceşti combatanţi drept "mercenari", un termen peiorativ ce sugerează că ei sunt motivaţi de profit, mai notează AFP.
Separatiştii proruşi au condamnat la moarte trei dintre ei, doi britanici şi un marocan. Londra susține că cei doi britanici au servit în forțele armate ucrainene și că nu erau mercenari. La rândul lor, Ucraina şi aliaţii săi occidentali subliniază că dacă sunt mercenari, aceştia se află în tabăra rusă, cu prezenţa în special a unor elemente ale grupului Wagner, ai cărui soldaţi au fost desfăşuraţi din Siria până în Libia, via Mali.
Trei soldați americani dați dispărut în Ucraina
O fotografie cu doi soldați americani într-un camion militar rusesc postată joi pe Telegram ar confirma că cei doi au fost capturați de forțele ruse la nord de Harkov, Ucraina, săptămâna trecută. Cei doi sunt Alexander John-Robert Drueke, 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Tai Ngoc Huynh, 27 de ani, din Hartselle, Alabama.
Cei doi bărbați apar cu mâinile legate la spate. Fotografia a fost postată joi pe Telegram de un blogger rus, Timofey Vasilyev, din Moscova. CNN nu a putut stabili când a fost realizată poza. Bunny Drueke, mama unuia dintre americanii capturați, a declarat într-un interviu la CNN că Departamentul de Stat al SUA i-a spus că lucrează pentru a verifica dacă imaginea este reală.
Cei doi americani care luptau alături de forțele ucrainene la nord de Harkov, în Ucraina, au dispărut de aproape o săptămână. Apropiații se tem că au fost capturați de forțele ruse. Un al treilea american pe care Departamentul de Stat al SUA l-a raportat ca dispărut în misiune în Ucraina este un veteran al Marinei militare, Grady Kurpasi, a confirmat pentru CNN familia acestuia.