Antena Meniu Search
x

Nicolae Ciucă, despre presupuși mercenari români care luptă în Ucraina: Este fake news și propagandă. Nu antrenăm soldați ucraineni în România

Nicolae Ciucă a infirmat miercuri la Oradea zvonurile privind pregătirea soldaţilor ucraineni pe teritoriul României şi faptul că ar exista mercenari români implicaţi în războiul din Ucraina, așa cum a acuzat armata rusă. Premierul a vorbit și despre un proiect de lege aflat pe site-ul MApN prin care ar putea fi trimise arme şi echipamente Ucrainei.

de Redactia Observator

la 20.04.2022, 16:19

Nicolae Ciucă, despre presupuși mercenari români care luptă în Ucraina: Este fake news și propagandă. Nu antrenăm soldați ucraineni în România
Vizita oficiala la baza Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu a premierului belgian însoțit de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă - Inquam Photos / Costin Dinca

Şeful Executivului a fost întrebat, la Oradea, despre proiectul de lege aflat pe site-ul MApN în care se modifica legea existentă şi dacă, în baza acestei legi, vor fi trimise arme si tehnică militară către Ucraina. ”În acest moment, legea este în analiză, în momentul în care ea se va finaliza, vom lua o decizie concretă în acest sens”, a spus premierul.  

MApN a postat pe site-ul său un proiect de OUG care completează articolul 9 al Ordonanţei nr. 122 din 28 august 1998 privind acumularea, scoaterea şi împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forţelor destinate apărării naţionale.

Principala prevedere adăugată este cea potrivit căreia"forţele destinate apărării naţionale pot face donaţii de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în scopul acordării spirjinului cu titlul de ajutor în situaţiile temeinic justificate de evoluţia mediului de securitate şi când sunt afectate interesele României", potrivit news.ro.

Ciucă: Mercenarii români din Ucraina - fake news și propagandă. Nu antrenăm soldați ucraineni în România

Pe acelaşi subiect

Premierul a fost întrebat şi dacă confirmă declaraţiile armatei ruse potrivit cărora există mai mulţi mercenari români în Ucraina. ”Nu comentăm o astfel de informaţie. Nu există astfel de date. Am văzut că există şi informaţia conform căreia s-ar instrui pe teritoriul României militari ucraineni, nu încape discuţia de acest subiect”, a spus premierul. 

Nicolae Ciucă a făcut apel la cetăţeni să aibă grijă de unde se informează, arătând că ”este o situaţie de securitate deosebit de complicată şi în acest ansamblu, există foarte multe informaţii care fac parte din domeniul dezinformării, al fake news-ului şi al propagandei. Avem nevoie de foarte mult discernământ când primim astfel de informaţii”, a mai spus premierul. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, generalul Igor Konașenkov, a declarat în weekend că autoritățile de la Kiev se folosesc de peste 6.800 de mercenari străini din circa 63 de țări, printre care și România, de când Rusia a început "operațiunea militară specială", așa cum numește Moscova războiul declanșat de Putin în Ucraina. 

Și ministrul Apărării Vasile Dâncu a reacționat pe subiect spunând, că ţara noastră are o "foarte exactă statistică" a persoanelor care trec frontiera, fiind graniţă "să zicem Schengen sau viitoare graniţă Schengen". "Nu avem cetăţeni români care să fi trecut din România în Ucraina în această perioadă", a declarat el. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a anunțat  luni că soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe "în zilele următoare" să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene. Aceste antrenamente "vor avea loc în afara Ucrainei", a subliniat el, fără a spune unde anume. 

Președintele Joe Biden a declarat la finalul lunii martie că trupele americane staționate în Polonia ”au ajutat la antrenarea trupelor ucrainene” în această țară. Trupele au fost dislocate acolo pentru a ajuta la consolidarea flancului estic al NATO după invazia rusă în Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă, despre presupuși mercenari români care luptă în Ucraina: Este fake news și propagandă. Nu antrenăm soldați ucraineni în România