Ucraina a rămas şi fără arme, şi fără soldaţi iar linia frontului riscă să se prăbuşească la vară. Analiză POLITICO
Război în Ucraina. Situaţia militară este în prezent sumbră în Ucraina, Rusia poate avea succes oriunde decide să-și concentreze viitoarea ofensivă, au avertizat miercuri ofițeri ucraineni de rang înalt, citaţi de POLITICO. Ucraina are nevoie de 4 milioane de obuze și 2 milioane de drone, susţin aceştia. Planul lui Oleksandr Sîrskî este de a duce pe front personalul militar din birouri şi roluri noncombat.
De Redactia Observator la 04.04.2024, 16:13Ofițeri militari ucraineni de rang înalt care au servit sub generalul Valeri Zalujnîi, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, au declarat sub protecţia anonimatului pentru POLITICO că situaţia militară este sumbră şi că există un risc mare ca linia frontului să se prăbușească oriunde decid generalii ruși să-și concentreze ofensiva.
Mai mult decât atât, spun ei, Rusia va putea cel mai probabil "să penetreze linia frontului și să o spargă în unele părți" pentru că au superioritate numerică şi spulberă de câteva săptămâni pozițiile ucrainene folosind bombe cu planare sau FAB-uri.
În plus, potrivit acestora, nu există nimic care să poată ajuta Ucraina acum, deoarece superioritatea numerică a trupelor ruse nu poate fi compensată de vreo tehnologie. "Noi nu avem acele tehnologii, iar Occidentul nu le are în număr suficient", a declarat o sursă militară. Potrivit acesteia, doar rezistența şi vigilenţa trupelor ucrainene, precum și erorile comandanților ruși, pot modifica în prezent dinamica sumbră de pe câmpul de luptă.
Greșeli precum cea de pe 30 martie când Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri mecanizate asupra pozițiilor ucrainene de la începutul invaziei. Coloana de blindate a fost oprită de Brigada 25 a Ucrainei, care a distrus 12 tancuri și 8 vehicule de luptă, adică o treime din forţa de asalt.
- Mesajul alarmant al Rusiei de ziua NATO: Ne aflăm acum în ''confruntare directă''
- Discuţie "urgentă" misterioasă între Moscova şi Paris. Franţa dezminte că a acceptat negocieri privind...
- NATO vrea 100 miliarde de euro pentru Ucraina. Fiecare ţară membră ar da un procent din PIB: "Rusia este o putere...
- SUA ar fi avertizat Rusia despre un posibil atentat chiar la Crocus City Hall. Moscova neagă: "ISIS a fost creat de...
Cu toate acestea, ofițerii ucraineni de rang înalt spun că a te baza pe erorile rusești nu este o strategie. Aceştia s-au arătat dezamăgiţi de pașii greșiți făcuți atât de Occident, cât și de Ucraina care au pus beţe în roate rezistenţei chiar de la început.
De asemenea, eu au aruncat săgeţi şi către lentoarea cu care a acţionat Occidentul, spunând că proviziile și sistemele de arme au venit prea târziu și în număr insuficient pentru a putea face diferența.
Războiul unei singure șanse pentru Ucraina
"Zalujnîi obișnuia să-l numească războiul unei singure șanse", a spus unul dintre ofițeri. "Prin asta, el a vrut să spună că sistemele de arme devin redundante foarte repede pentru că sunt contracarate rapid de ruși. De exemplu, am folosit cu succes rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Rușii învață mereu. Nu ne dau a doua șansă. Și au succes în asta".
"Nu credeți propaganda că ruşii nu fac decât să arunce trupe în mașina de tocat carne pentru a fi sacrificate. Desigur fac şi asta, maximizând și mai mult impactul superiorităţii lor numerice, dar învață și se perfecționează", au mai spus sursele citate.
Ofițerii au spus că rachetele antitanc portabile furnizate de Regatul Unit și SUA în primele săptămâni de invazie au venit la timp iar asta a salvat Kievul. La fel și HIMARS-urile, sistemele mobile de rachete cu lansare multiplă, care le-au permis ucrainenilor să împingă Rusia din Herson în noiembrie 2022.
"Dar de multe ori, pur și simplu nu primim sistemele de arme în momentul în care avem nevoie de ele, ele vin atunci când nu mai sunt relevante", a spus un alt ofițer superior, referindu-se la avioanele de luptă F-16. Ucrainenii se aşteaptă ca aproximativ 12 aeronave F-16 să fie operaționale în această vară, după încheierea antrenamentrelor pentru piloţi. "Fiecare armă are timpul ei potrivit. F-16 au fost necesare în 2023; nu vor fi potrivite pentru 2024", a spus acesta. El susţine că Rusia este pregătită să le contracareze.
Cum s-au pregătit ruşii să doboare avioanele F-16
"În ultimele luni, am început să observăm că rușii din oraşul Dzhankoy din nordul Crimeei au lansat rachete, dar fără focoasele explozive. Nu înțelegeam de ce făceau asta și apoi ne-am dat seama: căutau razele de acţiune", a spus el. Ofițerul a explicat că Rusia a calculat unde să-și desfășoare cel mai bine sistemele de rachete și radare S-400 pentru a maximiza zona pe care o pot acoperi pentru a ținti avioanele F-16, pentru a le ține departe de linia frontului și de centrele logistice.
Ofițerii au mai spus că acum este nevoie de mai multe arme tradiționale de bază, precum și de drone. "Avem nevoie de obuziere şi de sute de mii de obuze și muniţii", a spus unul dintre ei, estimând că Ucraina are nevoie de 4 milioane de obuze și 2 milioane de drone. "Le-am spus partenerilor occidentali tot timpul că avem experiență de luptă, înțelegem câmpul de luptă al acestui război. Ei au resursele și trebuie să ne dea ceea ce avem nevoie", a adăugat el.
Europa încearcă să ajute Ucraina să compenseze dezavantajul muniţiei de artilerie. O colectă iniţiată de Cehia ar putea aduce Ucrainei atât din interiorul, cât și din afara UE aproximativ 1,5 milioane de obuze la un cost de 3,3 miliarde de dolari. Dar şi aşa este puțin faţă de ce are nevoie.
Ucraina nu are destui bărbați pe linia frontului
Ofițerii au subliniat că au nevoie și de mult mai mulți oameni. În prezent, Ucraina nu are destui bărbați pe linia frontului, iar acest lucru agravează problema lipsei de ajutor occidental. Ucraina trebuie să înceapă recrutarea înainte de ofensiva așteptată a Rusiei, dar autoritățile sunt îngrijorate de consecințele politice pe care le-ar putea aduce o mobilizare din cauza numărului tot mai mare de barbaţi care fug de armată.
Zalujnîi a cerut public în decembrie 2023 mobilizarea mai multor trupe, estimând că Ucraina avea nevoie de cel puțin 500.000 de oameni. Săptămâna trecută, generalul Oleksandr Sîrskî, înlocuitorul lui Zalujnîi, a anunțat brusc că Ucraina nu mai are nevoie de atâtea trupe noi. După o analiză a resurselor, numărul a fost "redus semnificativ" și "ne așteptăm să avem destui oameni capabili să-și apere patria-mamă", a spus el agenției de presă Ukrinform. "Vorbesc nu numai despre cei mobilizați, ci și despre luptători voluntari", a spus el.
Planul este de a duce pe front, după un antrenament intens de trei până la patru luni, cât mai mult personal militar din birouri și pe cei care nu au avut până acum rol de luptă. Dar ofițerii superiori care au vorbit cu POLITICO susţin că Sîrskî a greșit și "s-a alăturat discursului politicienilor".
Zelenski a semnat marţi o completare la o lege veche a mobilizării, care înăsprește cerințele legale pentru bărbații de vârstă militară să își înregistreze datele și scade vârsta minimă pentru mobilizare de la 27 la 25 de ani. În Ucraina, acest lucru este văzut drept o treabă de mântuială. "Nu avem doar o criză militară, ci și una politică", a spus unul dintre ofițeri. În timp ce Ucraina se ferește de o mobilizare mare, "Rusia strânge resurse și va fi pregătită să lanseze un mare atac în jurul lunii august, poate mai devreme".
Elon Musk: Dacă războiul mai durează suficient, Odesa va cădea
În acest context, scrie POLITICO, mesajul lui Elon Musk s-ar putea să nu fie atât de incorect. Miliardarul american a scris sâmbăta trecută pe platforma sa X că deşi Rusia nu are nicio şansă să cucerească toată Ucraina, cu cât războiul durează mai mult, cu atât Rusia va câştiga mai mult teritoriu ucrainean.
"A fost o risipă tragică de vieți pentru Ucraina să atace o armată mai mare care are apărare în profunzime, câmpuri minate și artilerie mai puternică în timp ce Ucrainei îi lipseau blindatele şi superioritatea aeriană. Orice prost ar fi putut prezice asta. Recomandarea mea în urmă cu un an a fost ca Ucraina să se consolideze și să-şi dedice toate resursele pentru apărare.
Chiar și aşa, este greu să aperi un teritoriu care nu are bariere naturale puternice. Nu există nicio șansă ca Rusia să cucerească toată Ucraina, deoarece rezistența locală din vest ar fi un extrem de puternică, dar Rusia va câștiga cu siguranță mai mult teritoriu decât are astăzi.
Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult teritoriu va câștiga Rusia până când va ajunge la Nipru, care este greu de depășit. Totuși, dacă războiul mai durează suficient, Odesa va cădea. În opinia mea, adevărata întrebare care rămâne este dacă Ucraina va pierde sau nu complet accesul la Marea Neagră. Recomand negocierea unei înţelegeri înainte să se întâmple asta".