Antena Meniu Search
x

"Războiul este pentru săraci". Bărbaţii care plătesc o taxă de 520 de dolari lunar pot scăpa de mobilizare. Legea care i-a divizat pe ucraineni

Război în Ucraina. Kievul nu duce lipsă doar de muniţie şi de echipamente militare, ci şi de soldaţi. Ţara are nevoie de 500.000 de noi recruți, dar deja se vorbeşte de un eşec al campaniei de recrutare din cauza lipsei de transparenţă.  Proiectul de lege privind mobilizarea va fi supus la vot în parlament pe 31 martie după ce a primit 4.000 de amendamente. Una dintre cele mai controversate prevederi este plata unei taxe anuale care i-ar scuti pe bărbaţii consideraţi muncitori esenţiali de lupta pe front. Un cunoscut comandant a criticat deschis o altă idee vehiculată, ca bărbaţii care câştigă lunar peste 900 de dolari să scape de război.

de Redactia Observator

la 14.03.2024, 17:32

"Războiul este pentru săraci". Bărbaţii care plătesc o taxă de 520 de dolari lunar pot scăpa de mobilizare. Legea care i-a divizat pe ucraineni
"Războiul este pentru săraci". Bărbaţii care plătesc o taxă de 520 de dolari lunar pot scăpa de mobilizare. Legea care i-a divizat pe ucraineni - Getty Images

Un soldat care luptă într-o brigadă de asalt a mărturisit pentru Financial Times că este pe front de peste 2 ani, timp în care a avut doar 25 de zile de concediu. "Doi ani fără pauză, fără rotație, moralul este scăzut, îţi omoară motivația. Avem nevoie de rotație sau de vacanțe normale pentru a ne odihni corespunzător" a spus Ilia. 

În unitatea sa lipsa de oameni este atât de gravă, încât concediul planificat a fost anulat. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care ucrainenii evită recrutarea. "Dacă nu vin oameni noi, nu ne putem odihni", a spus el. 

Ucraina are nevoie de 500.000 de noi recruți

O nouă lege a mobilizării, care urmează să fie supusă la vot în parlament pe 31 martie, urmărește să actualizeze cadrul legal pentru a face posibil un nou val de recrutare în acest an, care ar trebui să aducă în rândurile armatei până la 500.000 de persoane.

Pe acelaşi subiect

Este un efort pentru a-i înlocui pe cei 330.000 de soldaţi epuizaţi aflaţi în prezent pe câmpul de luptă, a declarat Ministerul Apărării pentru Financial Times. Restul va înlocui victimele sau va răspunde altor nevoi militare, în funcție de situația de pe câmpul de luptă, a mai transmis ministerul.

Legea s-a dovedit a fi însă una controversată. Primul proiect de lege privind mobilizarea a fost retras de parlament pe 1 februarie 2024. De atunci au fost depuse peste 4.000 de amendamente şi ar urma să fie supus la vot din nou la finalul lunii martie.  Când Rusia a invadat Ucraina în 2022, mulți ucraineni s-au oferit voluntari pentru a-și apăra țara. Dar acea grupă de oameni s-a epuizat. O mare parte dintre bărbații de vârstă militară nu vor să fie trimiși pe front.

Până acum, au fost recrutați doar bărbații de peste 27 de ani. Media de vârstă a soldaţilor ucraineni de pe front este de 40 de ani. Însă faţă de alte ţări, Ucraina are o grupă redusă de bărbaţi mileniali și din Generaţia Z, pentru că, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, natalitatea a scăzut. 

Propunerea de scădere a vârstei de recrutare la 25 de ani a stârnit o reacție acerbă din partea politicienilor care susțin că ar fi o sinucidere ca ţara să-i trimită pe cei tineri în tranșee. Președintele Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că 31.000 de soldați au murit până acum, dar numărul real este probabil mai mare. Mai mulți oficiali americani au estimat vara trecută un bilanţ al morţilor cel puţin de două ori mai mare.

Potrivit datelor oficiale privind populația masculină a Ucrainei, din 11,1 milioane de bărbați cu vârsta între 25 și 60 de ani, doar 3,7 milioane sunt eligibili pentru mobilizare. Ceilalți bărbați luptă deja, au dizabilități, sunt în străinătate sau sunt considerați muncitori esenţiali.

Autoritățile ucrainene sunt conștiente că trebuie să ia măsuri cu atenție pentru a evita ca barbaţii care plătesc impozite şi contribuie la bugetul ţării să nu fugă în străinătate sau să nu se ascundă.

48% dintre bărbații ucraineni nu sunt pregătiți să lupte

Un sondaj realizat în februarie de o organizație ucraineană de cercetare socială, Info Sapiens, a arătat că 48% dintre bărbați nu sunt pregătiți să lupte, faţă de 34% care se declarau pregătiţi. Restul de 18% au răspuns că e greu de spus.

"Nu îmi este frică să recunosc că nu vreau să mor", a mărturisit Iaroslav, care a încercat să fugă din ţară vara trecută, dar a fost respins la graniță când a prezentat acte false de scutire medicală. "Trebuie să decizi ce iubești mai mult, familia sau țara ta", a spus bărbatul de 32 de ani, tatăl unui copil.

Din 2022, bărbații cu vârste între 27 și 60 de ani au interzis să părăsească țara, cu câteva excepții: medicale sau dacă au anumite persoane în îngrijire, copii sau rude cu dizabilităţi.  

Pe lângă teama de moarte și de a trăi cu o dizabilitate, principalele preocupări ale celor care încearcă să evite mobilizarea sunt pregătirea insuficientă, perioada neclară a contractului și lipsa armelor și muniției, potrivit sondajului Info Sapiens.

Noua lege a mobilizării încearcă să abordeze aceste probleme. Proiectul inițial prevede un serviciu de trei ani, cu o perioadă de formare de minim de trei luni. Pentu a stimula recrutarea, unele brigăzi au început să promoveze că voluntarii îşi pot alege singuri posturi după aptitudinile lor.

Însă parlamentarii nu au control asupra întârzierilor de ajutoare militare din SUA și UE, care i-au forțat pe soldați să raționalizeze muniția și să se retragă de pe front.

"Avem mulți oameni care sunt dispuși, dar factorul demotivant este acest context general, când ucrainenii nu mai simt un sprijin de încredere din partea vestului", a comentat Anton Hrushetsky de la Institutul de Sociologie din Kiev, o firmă de cercetare de marketing.

Potrivit sondajului Info Sapiens, jumătate dintre ucrainenii care cred că ţara poate reuși cu sprijin occidental cred acum că Occidentul este obosit și va împinge Ucraina la un compromis cu Rusia, a spus Hrushetsky.

Scăderea vârstei de mobilizare cu doi ani

Noul proiect de lege prevede scăderea vârstei de mobilizare cu doi ani, la 25 de ani şi îi obligă pe bărbaţi să se înregistreze pe o platformă online. Dacă nu fac acest lucru, riscă penalități care nu au fost încă stabilite.

De exemplu se pot trezi la uşă cu ofiţerii de recrutare militară sau li se suspendă permisele de conducere, potrivit parlamentarilor. Poate cea mai controversată prevedere este introducerea unui așa-numit sistem de rezervă economică, care i-ar scuti de război pe bărbații considerați esenţiali pentru economie. Schema urma să fie inclus[ în proiectul legislativ privind mobilizarea, dar după ce s-a creat scandal, se va încerca o introducere separată, fie prin decret guvernamental, fie printr-o nouă lege.

Taxă de 520 de dolari pe lună pentru a scăpa de mobilizare

Ucraina are deja între 550.000 și 700.000 de angajaţi consideraţi esenţiali pentru econimie şi care sunt scutiți de mobilizare. În noul sistem, ei vor trebui să contribuie financiar la efortul de război, fie prin direcționarea unei părți din salariu, fie printr-o taxă lunară.

Premierul Denis Şmîhal a refuzat săptămâna trecută să ofere detalii, dar a spus că "oamenii ar trebui împărțiți în două categorii: cei care luptă și cei care lucrează pentru a umple bugetul." 

Oleksandr Zavitnevych, șeful comisiei parlamentare de apărare, care supraveghează proiectul de lege, a spus că oficialii trebuie să fie "atenți la cum vorbesc despre asta". "Este nevoie de fiecare bănuț, dar trebuie să fie o discuție mai largă. Sunt oameni care cred că va împărți societatea în bogați și săraci", a spus Zavitnevych. Cei care nu își pot permite să plătească taxa vor fi mobilizaţi pe front.

Comisia parlamentară se aşteaptă ca modelul de taxe propus să genereze între 5,2 miliarde şi 13,1 miliarde de dolari anual, pe baza calculelor conform cărora aproape 2 milioane de bărbați și-ar putea permite să plătească taxa lunară de 520 de dolari.

Ucraina trebuie să fac rost de bani la buget

Președintele comisiei, Dmitro Natalukha, a recunoscut că propunerea sa a fost primită negativ. Oamenii cred că cei care nu vor putea plăti vor merge să lupte. Dar el a susține că, indiferent de abordarea aleasă, Ucraina trebuie să fac rost de bani la buget. "Schema nu este pentru a scăpa oamenii de mobilizare, ci pentru a genera cât mai mulţi bani, astfel încât să putem mobiliza trupe", a spus Natalukha.

Ministerul de Finanțe și armata Ucrainei au declarat că noul val de mobilizare va costa Ucraina aproape 20,8 miliarde de dolari în 2024, mărind decalajul creat de republicanii din Camera Reprezentanţilor care blochează un nou ajutor finaciar pentru Kiev

În plus anul acesta este estimat un deficit bugetar de 41 de miliarde de dolari. Mediul de afaceri s-a întrebat de ce trebuie recrutați civili când Ucraina avea mii de angajați ai serviciilor de securitate și polițiști care aveau deja pregătire de bază, a declarat Glib Buriak, profesor de economie la Kiev. Ministerul Apărării a răspuns că poliția și angajaţii serviciilor de securitate desfășoară "munci esențiale" și unii luptă deja în batalioanele ministerului de interne.

Buriak a spus că este important ca noua lege să fie clară, deoarece companiile și oamenii au "au mare nevoie de predictibilitate""Unul dintre motivele pentru care oamenii își părăsesc locurile de muncă în acest moment este campania de recrutare eșuată. Sunt atât de multe lucruri care nu sunt comunicate în mod corespunzător populației." a spus el.

"Războiul este pentru săraci"

Recent, un cunoscut comandant ucrainean Maksym Zhorin a criticat deschis o altă prevedere discutată de politicienii de la Kiev: scutirea de mobilizare pentru bărbaţii ucraineni care câştigă lunar peste 900 de dolari.

"Circul din jurul mobilizării continuă. Urmează să adauge în proiectul de lege o prevedere privind scutirile pentru anumite categorii, inclusiv pentru cei care câștigă peste 35.000 de grivne (n.r. 900 de dolari). În loc să schimbe abordarea cu privire la recrutare și formare, au decis să valideze principiul "războiul este pentru săraci". Ucraina se confruntă acum cu probleme foarte serioase pe front. Din cauza diverselor inițiative nenorocite și a întârzierii procesului, vom avea o situație catastrofală", a scris  Zhorin pe contul de Telegram

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Războiul este pentru săraci". Bărbaţii care plătesc o taxă de 520 de dolari lunar pot scăpa de mobilizare. Legea care i-a divizat pe ucraineni