Antena Meniu Search
x

SUA ar fi avertizat Rusia despre un posibil atentat chiar la Crocus City Hall. Moscova neagă: "ISIS a fost creat de Washington"

Atac terorist la Moscova. SUA nu doar că au informat Rusia despre unui posibil atac terorist cu două săptămâni înainte, ci chiar au precizat că acesta poate avea loc la Crocus City Hall din Moscova, susţine Washington Post, citând oficiali americani. Şi şeful spionajului rus a recunoscut că Washingtonul a transmis informaţii despre riscul de atentate, dar a spus că acestea au fost generale, nu specifice. Iar secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev susţine că "Statul Islamic, Al Qaida şi alte organizaţii teroriste au fost create de Washington". După atacul terorist din Moscova, ruşii se înghesuie să intre în armată, susţine Ministerul Apărării.

de Redactia Observator

la 03.04.2024, 17:24

SUA ar fi avertizat Rusia despre un posibil atentat chiar la Crocus City Hall. Moscova neagă: "ISIS a fost creat de Washington"
SUA ar fi avertizat Rusia despre un posibil atentat chiar la Crocus City Hall. Moscova neagă: "ISIS a fost creat de Washington" - Profimedia

Cu mai bine de două săptămâni înainte ca teroriștii să lanseze un atac sângeros în suburbiile Moscovei, soldat cu peste 144 de morţi, guvernul american le-a spus oficialilor ruși că Crocus Ciy Hall, o sală populară de concerte, este o potențială țintă, relatează Washington Post, citând oficiali americani.

Gradul ridicat de detalii transmis în avertisment subliniază încrederea Washingtonului că Statul Islamic pregătea un atac care amenința un număr mare de civili și contrazice direct afirmațiile Moscovei conform cărora avertismentele SUA au fost prea generale pentru a preveni atacul, susţine Washington Post.

În plus, numirea directă a sălii de concert Crocus City Hall ca o țintă potențială, un fapt care nu a fost raportat anterior de presa occidentală, ridică noi întrebări de ce autoritățile ruse nu au reușit să ia măsuri mai puternice pentru a proteja clădirea. O ramură a Statului Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru cel mai mortal atac din ultimii 20 de an în Rusia. Oficialii americani au declarat public că gruparea ISIS-K este singura responsabilă de atac, dar președintele rus Vladimir Putin a încercat să dea vina pe Ucraina.

Şefii spionajului rusesc: Washingtonul a transmis Moscovei informaţii generale

Pe acelaşi subiect

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a insistat miercuri să acuze Ucraina şi SUA că s-ar fi aflat în spatele atacului din 22 martie, deşi presa americană a dezvăluit că Washingtonul a avertizat Moscova că sala de concerte Crocus City Hall din afara capitalei ruse este o potenţială ţintă pentru terorişti. Şi şeful Serviciului de Informaţii Externe rus (SVR), Serghei Narîşkin, a confirmat luni că Rusia a primit din partea SUA informaţii despre un posibil atac terorist, însă a spus că acestea erau foarte generale.

"Am acordat atenţie faptului că, la 7 martie, ambasadele SUA şi Marii Britanii au emis avertismente către cetăţenii lor cu privire la pericolul unui atentat la Moscova în următoarele 48 de ore", a declarat Patruşev în cadrul celei de-a 19-a reuniuni a secretarilor consiliilor de securitate din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, ce are loc miercuri la Astana (în Kazahstan).

"Chiar în ziua aceea, aşa cum susţin martori, autorii atacului au vizitat Crocus City Hall pentru a evalua situaţia de pe teren", a afirmat oficialul rus. Patruşev, care s-a exprimat încă de la început cu privire la existenţa unei "amprente ucrainene" în atacul soldat cu 144 de morţi, nu a făcut nicio aluzie la dezvăluirile publicaţiei The Washington Post.

Patruşev, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a denunţat încercările occidentale de a impune naraţiunea că actul terorist nu a fost comis de Kiev, ci de simpatizanţi ai Statului Islamic. "Oricum, este mult mai important să se stabilească cât mai curând posibil cine a comandat şi finanţat această crimă oribilă. Urmele sale duc la serviciile secrete ucrainene. Dar este bine cunoscut faptul că regimul de la Kiev nu este independent şi este controlat în totalitate de SUA", a spus el.

Nikolai Patruşev: "ISIS a fost creat de Washington"

Totodată, Patruşev a declarat că trebuie luat în considerare faptul că "Statul Islamic, Al Qaida şi alte organizaţii teroriste au fost create de Washington". "Criminalii care au comis masacrul şi complicii lor au fost arestaţi în drum spre graniţă, unde partea ucraineană pregătea o fereastră pentru ca ei să treacă", a afirmat oficialul rus, reiterând, de fapt, ipoteza preşedintelui Vladimir Putin. Patruşev a acuzat, de asemenea, ambasada Ucrainei din Tadjikistan că recrutează mercenari interesaţi să se alăture Legiunii Internaţionale, creată pentru a lupta împotriva Rusiei.

În total, 15 persoane au fost arestate până în prezent în legătură cu atacul, patru dintre ele pentru implicare directă în tirurile şi exploziile care au avut loc în sala de concerte. Chiar dacă Statul Islamic a revendicat atacul de lângă Moscova, Vladimir Putin şi înalţi oficiali ruşi leagă acest act terorist de Ucraina , deşi nu au prezentat dovezi care să le susţină afirmaţiile.

Presa independentă a criticat Kremlinul pentru că îşi concentrează toate eforturile pe reprimarea disidenţei interne şi a opozanţilor războiului în Ucraina, uitând de adevăraţii criminali şi de ameninţările reale la adresa securităţii statului, relatează agenţia EFE.

Rusia neagă relatarea Washington Post: Să spună când şi cui a transmis informaţia

Şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova a dezminţit miercuri relatarea Washington Post. "Aş dori să le cer să prezinte fapte concrete asupra acestei chestiuni", a răspuns Zaharova la o întrebare despre articolul din Washington Post, care citează surse americane anonime. Ea a cerut Washingtonului să dezvăluie "când şi cui a transmis informaţia" despre planurile teroriştilor de a ataca sala de concerte Crocus City Hall.

Pe 7 martie, Statele Unite şi Marea Britanie şi-au avertizat cetăţenii asupra pericolului unui atentat la Moscova în următoarele 48 de ore. Atacul comis apoi pe 22 martie în sala de concerte Crocus City Hall din Moscova, soldat cu cel puţin 144 de morţi şi peste 500 de răniţi, a fost revendicat de gruparea Statul Islamic (ISIS). Ţările occidentale indică spre Statul Islamic-Khorasan (EI-K), o ramură a grupării Statul Islamic şi care este activă mai ales în Afganistan.

Rusia a admis că atentatul a fost într-adevăr comis de islamişti, dar încă nu a elucidat cu dovezi motivaţia şi dacă în spatele atentatului există şi alţi actori. Moscova susţine totuşi că ar exista o implicare ucraineană şi că ar deţine dovezi privind finanţarea teroriştilor de către Kiev, acuzaţie dezminţită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei patru terorişti, toţi cetăţeni tadjici, s-au îndreptat către Ucraina după atac, dar au fost arestaţi în regiunea rusă Briansk. Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, ei aveau pregătită de partea ucraineană o "fereastră" pentru a trece graniţa

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » SUA ar fi avertizat Rusia despre un posibil atentat chiar la Crocus City Hall. Moscova neagă: "ISIS a fost creat de Washington"