Antena Meniu Search
x

Discuţie "urgentă" misterioasă între Moscova şi Paris. Franţa dezminte că a acceptat negocieri privind Ucraina. Ce au vorbit şefii armatelor

Ministrul francez al Apărării Sebastien Lecornu l-a sunat miercuri pe omologul său rus Serghei Şoigu. Discuţiile au avut loc la solicitarea "urgentă" a părții franceze, susţine Moscova. Convorbirea surprinzătoare a născut speculaţii cu privire la eventuale negocieri despre Ucraina, dar Parisul a dezminţit ulterior că a discutat despre un posibil dialog privind Ucraina, aşa cum au sugerat ruşii. Ultima lor discuţie de acest fel a avut loc în octombrie 2022. Miercuri, Moscova a transmis că 1.500 de soldaţi francezi ar urma să fie trimişi în Ucraina în aprilie.

de Redactia Observator

la 04.04.2024, 11:41

Discuţie urgentă misterioasă între Moscova şi Paris. Franţa dezminte că a vorbit cu Rusia despre negocieri privind Ucraina
Discuţie urgentă misterioasă între Moscova şi Paris. Franţa dezminte că a vorbit cu Rusia despre negocieri privind Ucraina - Profimedia

Convorbirea telefonică "urgentă" dintre Sebastien Lecornu şi Serghei Şoigu vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că 1.500 de soldaţi francezi ar urma să fie trimişi în Ucraina în luna aprilie.

Tot miercuri, cotidianul american The Wall Street Journal a dezvăluit, citând un oficial, că Emmanuel Macron le-a spus aliaților că nu va fi nevoie de implicarea NATO sau a SUA dacă Rusia ar lovi trupele franceze în Ucraina. Franța a avut victime în campaniile militare din Africa, de exemplu, fără a apela la aliați pentru ajutor militar. 

Ce a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova 

Pe 3 aprilie 2024, la solicitarea urgentă a părții franceze, au avut loc convorbiri telefonice între ministrul Apărării al Federației Ruse, generalul Serghei Șoigu, și ministrul Apărării al Republicii Franceze, Sebastien Lecornu, a informat Ministerul rus al Apărării.

Pe acelaşi subiect

"Ministrul francez al Apărării a exprimat condoleanțe în legătură cu atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de pe  22 martie 2024. Totodată, a încercat insistent să ne convingă că Ucraina și țările occidentale nu au fost implicate în atacul terorist, atribuind responsabilitatea grupării ISIS", a indicat ministerul într-un comunicat publicat pe Telegram. 

Serghei Șoigu a subliniat că ancheta în legătură cu atentatul terorist de la sala Crocus City Hall va fi în mod cert "finalizată, iar toți cei responsabilii vor fi pedepsiți". Există informații despre o urmă ucraineană în organizarea atacului terorist, susţine ministerul de la Moscova.

"Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea custozilor occidentali. Sperăm că serviciile speciale franceze nu s-au aflatîn spatele acestui act", a spus Șoigu în cadrul convorbirii, citat de comunicatul ministerului rus al Apărării. 

În ceea ce privește declarațiile Palatului Elysee despre trimiterea unui contingent francez în Ucraina, Serghei Șoigu a indicat că dacă acest lucru va fi realizat, Franța va avea probleme, se mai arată în comunicatul ruşilor. 

"S-a remarcat disponibilitatea de a dialoga în privinţa Ucrainei. Punctul de plecare ar putea fi Iniţiativa pentru pace de la Istanbul. Organizarea unei întâlniri la Geneva fără participarea Rusiei nu are niciun sens", a mai indicat ministerul în comunicat relatând această discuţie. 

Parisul dezminte că a discutat cu Moscova despre Ucraina

Franţa nu şi-a exprimat nicio "dispoziţie de a dialoga" cu Moscova cu privire la războiul din Ucraina în cursul discuţiei telefonice, a asigurat miercuri seară pentru AFP anturajul lui Sebastien Lecornu.

Ministrul rus a afirmat în cursul acestei discuţii că "este dispus să reia dialogul legat de Ucraina", dar "Franţa nici nu a acceptat şi nici nu a propus nimic" pe această temă, a subliniat anturajul ministrului francez, dezminţind afirmaţiile guvernului rus potrivit cărora Sebastien Lecornu şi Serghei Şoigu s-ar fi arătat miercuri "dispuşi să dialogheze" asupra conflictului din Ucraina.

Ce a anunţat Ministerul Apărării de la Paris

Ministrul Sebastien Lecornu a condamnat din nou "fără rezerve războiul de agresiune pe care Rusia l-a lansat în Ucraina", se afirmă într-un comunicat al Ministerului francez al Apărării, citat de AFP.

În schimb, el a "confirmat disponibilitatea Franţei" pentru "intensificarea schimburilor" cu Rusia în lupta contra terorismului, se arată în acelaşi text, în contextul atacului terorist din 22 martie revendicat de gruparea Statul Islamic şi în care cel puţin 144 de persoane au fost ucise.

AFP aminteşte că relaţiile dintre Paris şi Moscova, deja tensionate de războiul pornit de Rusia în Ucraina şi de sprijinul militar oferit Kievului de către Franţa, s-au degradat şi mai mult după ce la sfârşitul lunii februarie preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a motivat el, "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Preşedintele rus Vladimir Putin a pus această reacţie "emoţională" a lui Macron pe seama faptului că Rusia a "călcat pe coadă" Franţa în Africa, ceea ce a generat "resentimente" la Paris.

Trupele franceze au fost nevoite să se retragă din ţări africane precum Mali şi Niger după ce junte militare instalate la putere acolo au sistat colaborarea cu Franţa şi s-au apropiat de Rusia, în timp ce gruparea rusă de mercenari Wagner şi-a intensificat operaţiunile pe continentul african.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Discuţie "urgentă" misterioasă între Moscova şi Paris. Franţa dezminte că a acceptat negocieri privind Ucraina. Ce au vorbit şefii armatelor