"Tată, sunt blocat și văd în jurul meu numai flăcări". Mărturia dramatică a unui student grec care a scăpat din trenul morții
Antonis, unul dintre cei care au supraviețuit ca prin miracol accidentului feroviar din Grecia, soldat cu 57 de morți, a povestit pentru publicația Kathimerini momentele dramatice prin care a trecut marți noaptea.
De Redactia Observator la 03.03.2023, 10:58"Mi-a sunat telefonul pe la 11:30 noaptea. Era Antonis, mă suna de pe un număr necunoscut. Mi-a spus... tată, a avut loc un accident teribil. Sunt blocat și văd în jurul meu numai flăcări", a povestit tatăl lui Antonis. Pe tot parcursul conversației încercase să-și păstreze calmul, deși copilul lui era în pericol de moarte și tot ce putea să-i ofere, de la distanță, era doar o încurajare.
Antonis, student în vârstă de 22 de ani de la Universitatea Aristotel din Salonic, se afla ca mulți alții în trenul morții, în al doilea vagon. "Doar ca prin miracol cineva a putut scăpa viu din primele trei garnituri", a povestit un pasager care a reușit să se autoevacueze din tren, imediat dupa impactul devastator.
"Îmi amintesc că m-am dus la cantină să-mi iau un sendviș. M-am luat la vorbă cu angajații, ca de obicei foarte politicoși, și m-am întors imediat la locul meu. Au trecut câteva minute și apoi am auzit prima bubuitură. Un tânăr care era în față a căzut peste mine și m-a lovit la ochi", își amintește Antonis.
Momente cumplite după accidentul de tren din Grecia
- "În loc să salvăm vieţi, recuperăm cadavre". Grecia, împărţită între furie şi durere după catastrofa...
- Cine e românul dispărut în tragedia din Grecia: "Vă rog din tot sufletul meu să-mi scrieți". Bilanţ oficial:...
- "Trebuia să decid dacă să ard sau să-mi rup oasele căzând în gol". O tânără din Grecia descrie oroarea din...
După câteva secunde a venit o altă lovitură. "Instinctiv mi-am pus mâinile la față, ca să mă protejez. Pentru ceva vreme am ținut ochii închiși, simteam că mă învârt în cerc. Când i-am deschis erau flăcări în fața mea. Am văzut flăcări și ruine. Erau chipuri care ardeau și țipau. Primul meu gând a fost că, dacă tot sunt viu, să încerc să mă salvez. Nu voiam să pățesc ceva pentru a nu-mi răni familia", a povestit tânărul.
"Am întâlnit alți doi pasageri și ne-am gândit că singura ieșire este pe geamul de deasupra noastră, care era deja spart. Prima oară ne-am aprins lanternele de la telefoane pentru a vedea dacă suntem cu toții capabili să o facem. Erau deja flăcări în jurul nostru și nu aveam altă soluție decât să sărim. Erau cam 2.5-3 metri de la fereastră până la sol și tot ce puteam să vedem era o bucată mare de metal. Am decis să aruncăm toate gențile jos, ca să cădem cât mai ușor posibil. Pentru a scurta distanța ne-am agățat de vagon și am sărit. La acel moment eram cinci oameni, o fată și cinci băieți. Îmi amintesc că am sărit al doilea sau al treilea", a rememorat Antonis.
Studentul a mărturisit că toate deciziile s-au luat în doar câteva secunde. S-au încurajat unii pe alții și așa au reușit să iasă din al doilea vagon doar cu răni.
"După ce am sărit am mers cam 100-150 de metri. M-am pus jos pentru că inhalasem destul de mult fum și am cerut telefonul unui pasager pentru a-mi suna tatăl și a-i descrie ce s-a întâmplat. I-am zis că nu vedem cum să ajungem la șosea. Din fericire, în 20 de minute au venit pompierii și ne-au ajutat să ne eliberăm. De când i-am văzut am simțit bucurie și pace", a povestit Antonis.
Tânărul a fost imediat spitalizat în Larissa și operat la urechea dreaptă, unde fusese rănit.
57 de morţi în urma accidentului feroviar
În Grecia, îndoliată de accidentului feroviar care a ucis cel puţin 57 de persoane, protestele continuă pentru a doua zi consecutiv la Atena şi Salonic. Mulți dintre protestatari consideră că tragedia petrecută în apropiere de oraşul Larissa ar fi putut fi evitată. O cameră de supraveghere a filmat momentul șocant în care trenul de pasageri și cel de marfă s-au ciocnit frontal, marţi noapte, între Atena şi Salonic. Este unul dintre cele mai grave dezastre feroviare petrecute vreodată în Grecia.
Mulţi din Grecia consideră că accidentul era previzibil dată fiind lipsa de investiţii în domeniul căilor ferate, iar sindicatul acuză "lipsa de respect" a guvernelor succesive, considerând că aceasta a dus la "rezultatul tragic".
În timpul unei vizite la un spital unde s-au adunat rudele celor dispăruţi, Zoe Rapti, ministrul adjunct al Sănătăţii din Grecia, a declarat pentru BBC că investiţiile în reţeaua feroviară au fost îngreunate de criza datoriilor de la sfârşitul anilor 2000, care a dus la măsuri drastice de austeritate în schimbul unei salvări financiare din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional. "Desigur, lucrurile ar fi trebuit să fie făcute în aceşti ani, dar, după cum vă amintiţi, Grecia s-a confruntat cu o mare criză economică timp de peste 10 ani, ceea ce înseamnă că multe lucruri au regresat", a spus ea.
Ministrul a precizat că va avea loc o "anchetă amplă", care, a promis Rapti, va oferi răspunsuri.